4 regels voor digitale minimalisme. Detox van schermen.
Elke dag zitten we wel achter een scherm. Of het nu de tv is, je laptop of je mobiel. De dagelijkse schermtijd vanaf de telefoon, ligt op een gemiddelde van 2 uur en 15 minuten. Bij de groep van 30 jaar en jonger is het zelfs nog erger, zij zitten er vaker en langer achter. Maar liefst 6 uur en 40 minuten! Vaak liggen zij in de avond nog tussen de 2 en 3 uur op hun telefoon. Maar ook in de ochtend is dat het eerste wat zij doen.
Het is dus niet zo gek dat veel mensen zich zorgen maken over de tijd die ze achter een scherm besteden. Want ergens wil je wel graag die tijd verminderen, maar het blijft enorm lastig. Zeker met betrekking tot sociale media. Het is iets waar veel mensen automatisch op klikken en maar door blijven scrollen. Je gaat steeds meer mensen volgen en je ziet steeds meer bericht voorbij komen. En zo blijf je vaak hersenloos naar je scherm staren, alsof je dat je dagelijkse taak is.
Voor veel mensen voelt het ook als een taak die ze moeten doen om zo ‘bij de tijd’ te blijven. Maar dat is natuurlijk helemaal niet van toepassing. Als jij maar 30 minuten per dag op je telefoon zit, mis je niks t.o.v. 3 uur.
Er zijn een hoop mensen die van die hoge schermtijden af willen. Meer tijd steken in de dingen die er toe doen, je aandacht verleggen naar iets met meer waarde. Daarom ga ik in dit bericht een paar regels delen die jou kunnen helpen om deze schermtijd, niet alleen op je telefoon, maar ook op je tv en laptop te verminderen.
Het idee
Het idee is om 4 regels toe te passen in je dagelijks leven om op deze manier minder achter je schermen te zitten. Dit geldt dus voor je telefoon, maar ook voor je tv en laptop. Het is de bedoeling dat je dit voor in ieder geval een week uitprobeert. In die week ga je die 4 regels strikt volgen. In die week ga je een hoop over jezelf leren. Je komt er namelijk achter hoeveel je wel niet achter een scherm zit. Maar denk ook eens aan de dingen die je daarnaast leuk vind om te doen. Wat is dat eigenlijk?
In die week zul je ook op ideeën komen waarop jij minder achter een scherm kunt zitten. Voor iedereen is dat namelijk anders. Zelf besteed ik veel tijd achter mijn laptop en kijk ik elke dag wel een aflevering op tv. Er zijn dingen die ik herhaaldelijk doe op mijn laptop. Zoals het openen van instagram. Ik heb een snelknop gemaakt voor instagram, wat ervoor zorgt dat ik daar snel bij kom. Dat is fijn, maar ik merk aan mezelf dat ik daar zonder na te denken op aan het klikken ben. En voor je het weet heb ik weer een kwartier op instagram gezeten, terwijl ik eigenlijk mijn mail wilde checken.
Zo zal er ook voor jou iets zijn. In die week waarin je dit gaat uitproberen kom jij erachter wat je toe kunt passen en hoe je dat gaat doen.
Maar eerst moet je de week voltooien door je aan de 4 basisregels te houden. Deze regels zorgen er namelijk voor dat je in gaat zien dat je die schermen niet nodig hebt om je te vermaken.
Regel 1: Geen schermen in bed
Dit is voor de meeste mensen de moeilijkste. In de avond nog even relaxen in bed doe je niet met een boek, maar met je mobiel. Maar voor je het weet zit je 1,5 uur op je mobiel. Op deze manier ga je later slapen en kom je slaap tekort. Je lichaam raakt namelijk in de war van het blauwe licht dat het ontvangt. Hierdoor denken je hersenen dat het dag is en blijft deze actief. Het stofje melatonine wordt niet meer aangemaakt door je lichaam wanneer je blauwe licht waarneemt. Melatonine zorgt ervoor dat je slaperig wordt. Hierdoor val je dus slecht in slaap.
Het is in de avond niet alleen moeilijk om dan in slaap te komen, maar denk ook eens aan je omgeving. Als je slaapt met een partner kan het heel vervelend zijn voor de ander wanneer je zoveel op je mobiel zit. Je partner heeft namelijk in de avond voor het slapen gaan ook liefde nodig. Even een gesprekje over de dag of een knuffel voor het slapen gaan. Maar als je op je telefoon gaat zitten kan dit tot veel irritaties leiden.
In de ochtend gaat je wekker en pak je je telefoon op om deze uit te zetten. Vaak check je dan meteen je instagram of je iets gemist hebt in die uren dat je hebt geslapen. Dit is een slecht begin van de dag. Je bent nog niet eens opgestaan of je gaat weer hersenloos zitten scrollen. De dag zou je juist goed moeten beginnen met een lekker glas water, of een wandeling met de hond.
Hoe kun je deze regel aanpakken? Hier een paar tips:
– Koop een ouderwetse wekker. Een die afgaat en uitgaat, zonder dat je automatisch scrolt naar onzin.
– Geef aan anderen aan dat je na je ‘bedtijd’ niet meer beschikbaar bent. Zij zullen dat echt begrijpen. Je hebt ook gewoon je rust nodig. Maar krijg jij ook nog steeds veel meldingen omdat je je geluid niet uit wilt zetten voor noodgevallen? Probeer dan de Nights Keeper app.
– Leg je telefoon verder weg. Leg het op de tafel in je kamer, of in de la van je nachtkastje. Op deze manier moet je een extra stap maken om die telefoon te pakken.
Regel 2: Mail eens per dag checken
Misschien is dit voor de meeste mensen de gemakkelijkste regel. Maar voor anderen kan dit een groot deel van hun dagelijks leven zijn. Stel je voor dat je 10 mails per dag krijgt die je moet beantwoorden. Die mails komen niet allemaal tegelijkertijd binnen rollen. Je krijgt ze een voor een, verspreid over de dag. Voor deze mensen is het zo dat ze hun mail de hele dag door aan het checken zijn. Is er nog iemand op wie ik niet hebt gereageerd? Of je zit juist op een mail van iemand te wachten? Dan kan de mail je dagelijks leven overnemen. Het is dan niet zo zeer hersenloos scrollen, maar meer met volle bewustzijn checken of er een mail is binnen gekomen.
De mail is dus zeker iets wat voor mensen een druk punt is. En om dat weg te halen kun je die tijd dat je aan het checken bent verplaatsen naar één moment op de dag. Het liefst aan het begin van je werkdag. Op deze manier is die drang meteen achter de rug. Wees dan ook secuur. Beantwoord alles wat beantwoord moet worden en verwijder de berichten die weg kunnen. Op deze manier houd je het overzicht voor jezelf. Een fijne manier om het overzicht te behouden of te creëren is om mails in verschillende labels te plaatsen. Zo weet je waar je je mails terug kunt vinden en weet je wat je al wel en niet beantwoord hebt.
Als je deze regel toepast kun je dus een hoop rommel in je mailbox en in je hoofd besparen. Puur door het op een moment heel secuur te doen.
Regel 3: Verminder sociale media tot 30 min per dag
De meeste tijd die mensen besteden op hun mobiel is aan sociale media. En dat is iets wat echt overbodig is. Je zou het namelijk makkelijk redden om geen sociale media in je leven te hebben. Maar ik begrijp het, het is leuk om berichten te zien van anderen en om te zien wat zij doen. Maar de tijd die we daar nu aan besteden is echt extreem. De tijd die je aan sociale media besteed wordt alleen maar groter. Bedrijven leren op je in te spelen en je gaat meer mensen volgen.
Maar men post zelf ook meer dan ooit tevoren. Dit brengt een zekere hoeveelheid aan onzekerheden en angsten met zich mee. Gaan anderen dit wel leuk vinden? Zouden de mensen die mij al een tijd niet hebben gezien, denken dat ik dikker ben geworden? Al die onzekerheid is heel simpel om te vermijden. Dit door er minder aandacht aan te besteden. Niet alleen aan je eigen sociale media, maar ook die van anderen.
Door die tijd te beperken naar 30 minuten op een dag zijn er een aantal dingen die je niet meer kunt. Bijvoorbeeld het herhaaldelijk opnieuw laden van de pagina, Of het opnieuw bekijken van andere berichten omdat je nu toch aan het kijken bent.
Hoe kun je ervoor zorgen dat je er maar 30 min op zit?
– Een melding instellen. Als je er 20 min op hebt gezeten, krijg je een melding, zodat je weet dat je tijd bijna op is.
– Minder mensen gaan volgen. Kijk eens naar de mensen die jij volgt op instagram. Vind je hun berichten wel leuk? Heeft het enige waarde om hen te blijven volgen? Als je minder mensen volgt krijg je ook minder berichten op je pagina te zien, zo blijf je niet doorscrollen.
– Verplaats de app. Veel mensen hebben hun icoontjes op hun mobiel op een standaard plek. Zo ook een voor de sociale media apps. Als je deze apps eens op een andere locatie zet op je scherm, zul je merken dat je niet meer zonder na te denken op het icoontje klikt.
Regel 4: Eens in de week tv kijken
Na een lange werkdag is het voor veel mensen een gewoonte om op de bank neer te ploffen en een serie te kijken. Dit is een hele normale reactie. Maar toch is dit een slechte gewoonte. Doordat je zo vaak voor de televisie zit blijft je cognitieve ontwikkeling achter. Je cognitieve ontwikkeling is je denk vermogen. Je slaat informatie moeilijker op en je kunt het ook lastiger terughalen. Verder eet je ook meer als je voor de tv zit. Dit is ook een tip die diëtisten meegeven. Zij geven aan dat je niet voor de tv moet eten, omdat je daardoor ongemerkt meer te eten pakt.
Daarom is het stukken beter als je in de avond niet voor de tv op de bank gaat hangen, maar iets anders gaat doen. Je kunt bijvoorbeeld ouderwets spelletjes gaan spelen met je familie. Ook is de avond perfect voor een lekker stuk fietsen. De wind gaat namelijk liggen in de avond en zo heb je daar geen last van. Op deze manier krijg je toch voldoende beweging per dag, ookal heb je een kantoor baan.
Een stukje fietsen klinkt misschien niet als ontspanning, maar dat is het zeker. Vaak ben je dat namelijk aan het doen om ergens heen te gaan en zie je het als iets wat moet. Maar als je het doet voor het fietsen, dan merk je dat het een stuk leuker is. Zo kun je bijvoorbeeld lekkere muziek luisteren of een podcast opzetten. Op die manier is het iets geworden wat leuk is om te doen, zonder dat het een verplichte is om ergens naar toe te gaan.
Tuurlijk is het zitten voor de tv om een film te kijken ook ontspanning en zo nu en dan is het ook niet erg om tv te kijken. Maar als je dat elke dag doet is het een gewoonte geworden. En dat moet je zien te voorkomen. Daarom geeft deze regel aan dat je eens in de week wel tv mag kijken. Want het is ook erg leuk en gezellig als je er een avondje van maakt om bijvoorbeeld ‘The Voice’ te kijken. De regels zijn nogmaals iets wat je voor een week toe kunt passen, om te laten zien hoeveel je eigenlijk met schermen bezig bent. Om er voor jezelf achter te komen wat voor jou werkt als je minder achter de schermen wilt zitten.
Geïnteresseerd in digitaal minimalisme?
Deze stappen die je neemt zijn stappen richting digitale minimalisme. Je geeft je tijd namelijk niet meer zo veel uit aan het digitale, maar meer aan de wereld om je heen. Op deze manier voel je minder druk in je leven.
Wil jij meer weten over minimalisme op zichzelf? Lees hier meer berichten!
Cal Newport heeft een boek geschreven over het bewust omgaan met de digitale invloed. Hij biedt praktische tips aan om je tijd online terug te brengen door je alleen nog maar te richten op een selecte hoeveelheid. Niet stoppen, maar de technologie die we nu hebben, om deze zeer doelbewust te gebruiken.
Verder is er over minimalisme veel te lezen en te leren. Wil jij leren over hoe je minimalisme toe kunt passen in jou leven en hoe dit voor rust zorgt? Bekijk dan deze e-cursus. Deze kan jou helpen met de weg naar een gelukkiger, rustiger en simpeler leven.