/ / Over je angsten heen komen met mindfulness

Over je angsten heen komen met mindfulness

In Nederland zijn er een half miljoen mensen die in behandeling zijn bij de huisarts voor hun angststoornis. Angst kan iets heel kleins zijn, zoals een angst voor hoogtes. Dit is een gevoel dat je hebt als je op een hoge hoogte staat. Maar stel je eens voor dat je deze angst de hele dag door hebt. Het staat in de weg van je dagelijks leven. Op dat moment is het iets geworden waar je echt iets aan moet veranderen.

Het is vaak niet gemakkelijk om hiermee aan de slag te gaan, vooral omdat men zich er vaak voor schaamt. Als je weet dat 1 op de 5 Nederlanders hier ook last van heeft, hoef je je misschien niet zo eenzaam te voelen. Het is zeker niet iets om je voor te schamen. Toch is het een drempel om naar de huisarts te gaan voor veel mensen. Maar wat kan de huisarts voor je doen? Deze zal je misschien doorverwijzen naar een psycholoog en medicatie voorschrijven. Voor veel mensen zijn dat goede oplossingen. Maar niet iedereen is hier tevreden mee, voor sommigen helpt een psycholoog met medicatie niet. Wat moet je dan gaan doen? Wat kan je dan nog doen?
In dit bericht laat ik een paar manieren zien die voor veel mensen hebben geholpen, zonder dat je de hulp van medicijnen of psychologen nodig hebt.

Accepteren van de situatie

Wanneer je je angstig voelt heeft dat vaak een reden. Die reden hoeft niet heel groot te zijn. Het kan ook iets kleins zijn, wat je in je hoofd zo groot maakt dat je er benauwd van wordt. Wanneer dit voorkomt kan je het best even uit de situatie in je hoofd stappen. Bedenk wat de situatie inhoud en waarom dit zo is. Is het een probleem waar je zo angstig van wordt? Denk dan na over een oplossing die bij jou past. Ga voor jezelf even rustig na wat er speelt en wat die voor impact heeft op je leven.

Soms heeft het angstige gevoel in je lijf niet een directe aanleiding en weet je niet waar het vandaan komt. Op zo’n moment kan je even de gedachtes die je op dat moment hebt ordenen. Heb je op dat moment geen gedachtes, maar alleen het gevoel dat je de controle over je emoties kwijt bent? Neem een moment voor je alleen. Dit is iets wat nu tijdelijk aan de gang is. Jij bent nog steeds de baas over je eigen lichaam en kan die controle weer herpakken. De situatie waar je nu in zit moet je voor nu leren om te accepteren. De emoties kunnen komen en gaan, maar je moet het accepteren als deze emoties weer omhoog komen. Het overkomt je voor nu, het houd een keer op, accepteer de situatie.

Rustig aan doen op het werk of studie

Veel mensen ervaren veel stress en angst op het werk of op de opleiding. Misschien heb je een belangrijke deadline die je moet halen of een belangrijke presentatie. Dit kan veel angsten met zich meebrengen. Je gedachtes gaan alle kanten op en je bent bang om te falen. Ga voor jezelf na wat het precies is in je werk of studie waardoor je je zo angstig voelt. Is het wel die ene deadline waar je je zo angstig over voelt? Of is het iets wat steeds terug komt in je werk?

Sta daar eens bij stil en bekijk waar dat gevoel vandaan komt. Kan je hier iets aan doen? Hoelang is dit al bezig? Geef ook aan jezelf aan wanneer het allemaal te veel wordt. Neem dan ook acties om even een stapje terug te doen op het werk of op je school. Het is namelijk goed om je grenzen aan te geven. Niet alleen voor jezelf maar ook aan anderen.
Door je werk of school wordt je namelijk erg tot je uiterste gepusht. Soms leer je hier een hele hoop van, maar soms ga je net te ver. Op dat moment ben je al te ver gegaan en moet je terug. Zoiets is vaak niet fijn om aan anderen te vertellen, maar wel noodzakelijk. Als je namelijk steeds over het randje wordt geduwd houd je het niet vol. Misschien lukt dit voor een jaartje, maar op een gegeven moment houd het op. Neem die stapjes terug juist op als een les voor jezelf. Waar ligt mijn grens en wat kan ik doen als ik erover heen ga?
Wat is voor jou een stapje terug doen op je studie of werk? Betekent dat voor jou minder uren draaien? Of leg je de lat qua niveau lager? Zoek iets wat bij jou past en wat ervoor zorgt dat je een stuk gelukkiger bent.

Geen druk op jezelf zetten

Soms ervaar je de angst vanuit je werk of vanuit school. Maar vaak ervaart men angst die je jezelf stiekem aanpraat. In je hoofd zitten verschillende gedachtes en ga je met die gedachtes aan de haal. Wat gebeurt er? Je gooit er een negatieve twist aan! Waarom zou je dat doen? hier heb je niks aan! Toch zijn er een hoop mensen bij wie dit ongemerkt gebeurt. Je zet hierdoor een hoop druk op jezelf. Dit kan goed zijn, wanneer je bijvoorbeeld iets op tijd moet inleveren. Wanneer je er een beetje druk achter zet dan ga je ermee aan de slag, zodat je op tijd klaar bent. Maar te veel druk is niet goed. Dat gaat vaak over dingen die goed zijn, maar nog beter moeten in je hoofd.

Herken voor jezelf wanneer je te veel druk op jezelf uitoefent. Op een gegeven moment is het goed. Leer jezelf dit! Het is oké om een keer te zeggen: “Genoeg is genoeg”. Dit geldt overigens niet alleen met de externe aspecten in je leven, maar ook voor bijvoorbeeld het aanpakken van je angsten. Zet hier ook geen druk achter. Het komt een keer goed. Dit blijft niet voor altijd zo, neem je tijd.

Erin geloven dat het goed komt

Wanneer je in een situatie zit vol met angst heb je het gevoel alsof het iets is waar je nooit meer vanaf zal komen. Bij 60% van de Nederlanders zijn de klachten binnen 2 jaar voorbij. Bij de andere 40% was dit na 2 jaar pas het geval. Maar je komt er vanaf! Je kan er vanaf komen, hoe angstig je ook bent. Het kan 3 maanden duren, maar ook 3 jaar. Wanneer je je dus weer zo angstig voelt blijf jezelf eraan herinneren dat het voorbij gaat en dat je weer dichter een stapje bij het einde bent gekomen.

Ga aan de slag met je angsten met mindfulness

n dit bericht benoem ik vaak dat je eens bij jezelf stil moet gaan staan. Maar dat stilstaan kan heel moeilijk zijn als je niet weet hoe je het aan moet pakken. Hoe kan ik mijn gedachtes besturen? Hoe draai ik deze gedachtes om naar iets positiefs?
In de cursus ‘Mindfulness voor het dagelijks leven’ ga je werken aan deze aspecten. Hoe orden ik mijn gedachten en hoe pas ik dit toe? Dit zijn allemaal dingen die je kunt leren in deze cursus. Bekijk de cursus goed en ga ermee aan de slag. Het is iets wat je heel erg zal helpen in de rest van je leven, maar zeker op die momenten wanneer je het even niet meer weet.

E-cursus Mindfulness

8-weekse cursus
Audiobestanden, video’s en dagelijkse e-mails
Dagelijkse stappenplan
Leer je gedachten beschouwen als je beste vriend
Gratis bonusmodule: Mindfulness op het werk

Similar Posts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *