/ / Dit is de beste manier om te mediteren

Dit is de beste manier om te mediteren

Het is soms lastig om te weten of je ‘op de juiste manier’ mediteert. Er is ook eigenlijk niet echt een ‘beste’ manier. Het verschilt namelijk enorm per persoon wat goed voelt en wat werkt. Bij een meditatie is het doel om te leven in het moment. Dan is het de kunst om jouw gedachtes even op pauze te zetten. Hoe doe je dat? Door de aandacht van jouw continue gedachtes te verschuiven naar het hier en nu. De les die je leert van meditatie is om het verschil te zien tussen ‘gedachten hebben’ en ‘op gedachten reageren’. Maar hoe bereik je dit snel en gemakkelijk? Wat is de beste manier om te mediteren?

Wil je meer tips over hoe je mindful door het leven kunt gaan? Lees dan dit bericht over hoe je meer in het hier en nu kunt leven zonder te mediteren!

Kies een houding die bij jou past

Wanneer je meditatie opzoekt op internet kom je allemaal mensen tegen in kleermakerszit. Vaak met beeldjes en kaarsjes om zich heen. Maar dit hoef jij absoluut niet te doen. Tuurlijk, als je dit prettig vind en dit ervoor zorgt dat je in het moment raakt dan is dat super! Maar voor velen werkt het niet zo. Maar waarom zie je velen in kleermakerszit op het internet? Dit komt doordat je in die houding een rechte rug maakt, zodat jouw stuitje contact maakt met de grond. Dit zorgt ervoor dat je dieper adem kunt halen.

Maar niet iedereen doet dit op die manier. Ik merk bijvoorbeeld al erg snel dat ik pijn in mijn rug krijg wanneer ik langer dan 10 minuten in kleermakerszit zit. Je kunt veel oefenen, waardoor dit minder wordt, maar persoonlijk zit ik stukken beter in een fijne stoel. Ook merk ik dat liggend mediteren voor velen enorm helpt. En dit betekent niet dat jouw meditatie minder goed verloopt dan iemand die dit zittend op het strand doet.
Probeer erachter te komen wat voor jou het beste werkt. Kun jij je aandacht beter bij het ‘hier en nu’ houden door dit zittend of liggend te doen?

Ritme en regelmaat

Wanneer men begint met mediteren gaan ze er vaak helemaal voor! Ze oefenen elke dag een uur voor een aantal weken. Maar na een tijdje stoppen ze ermee. En dat is zonde! Je hoeft echt niet een uur lang te mediteren om het ‘goed’ te doen. Een meditatie kan 3 minuten duren maar ook een uur. Maar wat is het beste? Ook hier geldt: zoek uit wat bij jou past. Wanneer je merkt dat je na 40 minuten je in het moment voelt, heeft het geen zin om een meditatie te doen van 20 minuten. Dit geldt ook andersom, als het jou lukt om in 15 minuten je hele lichaam hebt verlicht (volledig bewust zijn van het leven in het nu), dan hoef jij niet 40 minuten te mediteren.

Oefening baart overigens kunst! Wanneer je begint met meditatie kan het een uur duren voordat je verlicht bent. Maar wanneer je dit een aantal weken doet, merk je dat het steeds makkelijker en sneller gaat om tot dat punt te komen. Het belangrijkste is dat je volhoud! Het is beter om dagelijks kort te mediteren dan een keer per week lang te mediteren. Maak een schema voor jezelf. Wanneer ga je mediteren, waar ga je dit doen en wat heb ik daarvoor nodig?

Zie je gedachten als een film

Door jouw gedachten uit proberen te zetten, ga je er vaak alleen maar meer aan denken. Tijdens de meditatie komen er een hoop gedachten voorbij waaraan ook emoties zijn gekoppeld. Merk de gedachtes die je hebt op en probeer ze niet meteen weg te drukken. Merk ze op en breng rustig de aandacht terug op jouw ademhaling!

De les van meditatie is om in te zien dat er een verschil is tussen ‘gedachten hebben’ en ‘op gedachten reageren’. We reageren namelijk automatisch op zo’n gedachte met een emotie of een bepaalde actie. Met meditatie oefen je dat je niet steeds hoeft te reageren op deze gedachten. Dit kost namelijk een hoop overbodige energie. Wanneer je leert om deze gedachtes te zien als een film die je niet kunt veranderen, maar wel op pauze kunt zetten, helpt dat om de gedachtes aan je voorbij te laten gaan.

Onthoud dat mediteren geen doel is

Het doel van een meditatie is niet de meditatie zelf. Dat is een van de belangrijkste dingen die je in moet zien wanneer je gaan mediteren. Het doel is dat je mindful wordt. Het verschil tussen meditatie en mindfulness is dat meditatie een oefening is om mindfulness te bereiken. Het is goed om in te zien dat mindfulness op verschillende manieren behaald kan worden. Meditatie is een van de beste manieren daarvoor, maar het is zeker niet de enige. Andere manieren om mindful te worden kun je lezen in dit bericht.

Aan de slag om jou doel te bereiken

Maakt mindfulness je benieuwd? Ben je nieuwsgierig naar hoe jij een gelukkiger leven kunt leiden met mindfulness? Bekijk deze cursus eens! Deze cursus is gemaakt voor mensen die niet goed weten waar ze moeten beginnen. Het kan je helpen om stappen te ondernemen met mindfulness. Ook geven ze voorbeelden van hoe je ermee aan de slag kunt gaan. Als het een niet voor jou werkt, dan werkt het andere misschien wel. Hierin moet je zelf aan de slag om te ontdekken wat jij fijn vind.

De cursus is online, dus je hoeft nergens heen. Je kunt het gewoon in je eigen huis, in je eigen comfort-zone doen. Je wordt stap voor stap begeleid met handvatten die je in het dagelijks leven kunt toepassen.

Verder is de cursus niet zweverig. Maar krijg je een duidelijk stappenplan met dingen die je in je dagelijks leven kunt doen om een gelukkiger leven te leiden. Het is voor vele een redding geweest, dit kan het voor jou ook zijn. Bekijk de cursus op de link hieronder.

E-cursus Mindfulness

8-weekse cursus
Audiobestanden, video’s en dagelijkse e-mails
Dagelijkse stappenplan
Leer je gedachten beschouwen als je beste vriend
Gratis bonusmodule: Mindfulness op het werk

Similar Posts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *