/ / Dit is waarom jij een dagboek moet gaan bijhouden!

Dit is waarom jij een dagboek moet gaan bijhouden!

Een dagboek bijhouden heeft verschillende voordelen. Het is ontzettend goed voor jouw geest. Vroeger hield je misschien ook een dagboek bij met daarin kleine dingetjes over wat je die dag allemaal gedaan had en op wie je die dag nu weer boos was. Toch zijn er nog een hoop volwassenen die een dagboek bijhouden. Persoonlijk houd ik ook een dagboek bij, ik schrijf er alleen niet elke dag in. Ik gebruik het meer als een boekje waarin ik verschillende gebeurtenissen bijhoud en waarin ik mijn gedachtes op papier kan zetten, zodat ze niet meer in mijn hoofd zitten. Maar het heeft nog veel meer voordelen, deze ga ik jou in dit bericht geven!

Ontspannend

Wanneer je jezelf even een moment geef om jezelf terug te trekken om je gedachten van je af te schrijven dwing je jezelf even om rust te pakken. Door te gaan schrijven creëer je een moment voor ontspanning. Het maakt dan niet uit of je een kwartiertje schrijft of een heel uur, ontspanning is hoe dan ook gegarandeerd!

Werkt tegen piekeren

Misschien herken je het wel: je gaat ’s avonds in bed liggen en zodra je wilt gaan slapen komen er een hoop gedachtes voorbij schieten. Wanneer jouw lichaam volledig ontspannen is, draait je geest nog overuren. Het kan gaan over dingen die je nog moet doen, dingen die er gebeurt zijn of dingen die nog gaan komen. Schrijf die dingen even van je af. Alle gedachtes die maar door jouw hoofd blijven gaan ga je van je af schrijven. Je zult merken dat je een stuk beter kan gaan slapen wanneer je al die dingen die in jouw hoofd zitten op papier hebt staan.

Je kunt echt alles opschrijven

Het fijne aan een dagboek is dat je echt alles kunt opschrijven over daadwerkelijk alles. Je kunt dingen kwijt die je misschien niet zo snel met anderen zou delen. Verder is een dagboek er altijd, je kunt altijd naar je dagboek gaan om daar in te schrijven. Een dagboek oordeelt ook niet over de dingen die je hebt gedaan. Bovendien vertelt een dagboek niks door aan anderen, zo kun je dus altijd alles opschrijven.

Doelen bijhouden

In een dagboek kun je altijd terug in de tijd gaan om te lezen wat je toen graag wilde en hoe je toen in het leven stond. Wat waren je doelen van die tijd? Heb je die behaald of ben je er nog mee bezig? Misschien ben je nu met compleet andere doelen bezig door een onverwachte wending in je leven. Ook kun je aan het begin van jouw dagboek een lijst met doelen schrijven. Kijk daar af en toe eens naar terug. Hoe ben je vandaag gewerkt aan een van die doelen? Wat heb je nodig om dat doel te bereiken?

Geeft inzicht en perspectief

Door in jouw dagboek terug te lezen merkt je misschien wel dat je vaker over bepaalde zaken schrijft. Misschien loop je al langer tegen iets aan of heb je plannen waarvan je niet weet hoe je deze waar kunt maken. Door een dagboek bij te houden en af en toe dingen terug te lezen krijg je meer inzicht over je eigen gedachten. Hoe kijk je nu terug op deze gebeurtenis? Hoe komt het dat je er nu anders in staat dan toen? Waarom was ik toen zo gestrest om zoiets kleins? Je leert hierdoor een hele hoop over jezelf. Door af en toe terug te lezen wat je hebt geschreven houd je jezelf een spiegel voor, wat zorgt voor een heel nieuw perspectief.

Leuk voor later

Je zal jezelf enorm dankbaar zijn wanneer je een dagboek bijhoud. Herinneringen vervagen vaak met de tijd. Wanneer is het gebeurd en hoe beleefde ik dat toen? Wanneer je gebeurtenissen opschrijft wanneer ze nog vers in je hoofd zitten, maak je een extern geheugen waarop je kunt kijken wanneer jij maar wilt. Het is leuk om terug te kijken in hoeverre je gegroeid bent als persoon.
Een andere manier om herinneringen terug te halen i.p.v. een dagboek is door je tijdens een bepaalde tijd uit je leven een boek bij te houden. Denk dan aan je zwangerschap of een grote reis die je maakt. Dan heb je een boekje over die bepaalde tijd uit jouw leven waarop je later nog uitgebreid op terug kunt kijken.

Tips voor het bijhouden van een dagboek:

  1. Houd je niet zo van lange verhalen schrijven elke dag? Check dan het boek: Elke dag een vraag! Hierin beantwoord je elke dag een vraag, en dit voor 5 jaar lang. Zo kan je bij elke vraag terug kijken naar wat je een jaar geleden hebt opgeschreven.
  2. Je schrijft een dagboek voor jezelf. Je hoeft geen rekening te houden met je schrijfstijl en of je woordenschat wel klopt. Schrijf daarom hoe jij wilt schrijven.
  3. Ben je creatief aangelegd en houd je van tekeningentjes? Maak dat ook in je dagboek, maak jouw dagboek helemaal zoals jij dat wilt! Gebruik stickers, stiften, pijltjes en glitters! Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt.
  4. Ben je niet zo van het ouderwetse schrijven in een boekje? Check dan Penzu.com. Deze site kan je gratis gebruiken om een privé dagboek bij te houden. Je kunt er zelfs meerdere aanmaken, wanneer je verschillende dingen bij wilt houden.
  5. Een ander boek waarin je niet veel hoeft te schrijven, maar waarin je een hoop kunt bijhouden is: Burn after writing. In dit boek ga je schrijven over het verleden, heden en toekomst. Er worden luchtige, maar ook zwaardere vragen gesteld. Het boek laat je op een creatieve manier reflecteren en fantaseren.

E-cursus Mindfulness

8-weekse cursus
Audiobestanden, video’s en dagelijkse e-mails
Dagelijkse stappenplan
Leer je gedachten beschouwen als je beste vriend
Gratis bonusmodule: Mindfulness op het werk

Similar Posts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *