/ / Gevoelens aanpakken of juist laten gaan? Wanneer is het handig om wat te doen?

Gevoelens aanpakken of juist laten gaan? Wanneer is het handig om wat te doen?

Overal om je heen hoor je van mensen dat het goed is om je emoties vast te pakken en om deze te analyseren. Dit zou namelijk erg helpen om je boosheid of stress weg te nemen. Maar vaak is dit juist helemaal niet handig om te doen. Op sommige momenten is het juist goed om jezelf af te leiden. Zo kom je juist van die emoties af.

Maar wanneer is het nu handig om je emoties aan te pakken en wanneer is het handig om deze juist te laten gaan? In dit bericht neem ik je mee naar de verschillende momenten waarbij je emoties hoog oplopen. En in welke situatie doe je wat? Maar ook wat is nu het vastpakken van je emoties en hoe laat je je emoties juist gaan?

Aan de emoties die je plotseling krijgt kun je niks doen, dit ligt buiten je macht. Het is hetgeen wat je doet met deze emoties wat ervoor kan zorgen hoe je je daarna voelt.

Wat is het los laten van je emoties?

Wanneer we het hebben over het los laten van je emoties, dan gaat het over het focussen op iets anders. Vaak zijn dit negatieve emoties die je juist weg wilt laten, dus daar ligt de focus in dit bericht op.
Wanneer je een emotie op voelt komen dan kun je deze meteen herkennen. Ook als deze er plotseling is, kijk dan even naar je emotie. Herken deze emotie die je merkt. Ben je boos, bang, geïrriteerd, gefrustreerd of verdrietig? Als je dit hebt opgemerkt, moet je aan jezelf aangeven dat je hier nu niet mee bezig wilt zijn. Dus je zult je op iets anders moeten focussen. Want die emotie die jij hebt, die wil erg graag dat jij het aandacht geeft.

De mens is de enige soort op deze wereld die een probleem ziet en het op wilt lossen. Dit is voor ons een instinct. Ook op school krijgen we dit te leren. Wanneer het gaat over een wiskundig of grammaticaal probleem. Maar ook door je omgeving leer je dat als je een probleem hebt, het zo snel mogelijk opgelost moet worden. Denk maar eens aan momenten waar je vroeger als kind mee te maken kreeg. Ruzie met een klasgenoot, wanneer je stiekem iets had meegenomen uit de winkel of als je iets stuk maakt van een ander. Je ouders geven meteen aan dat je dit op moet lossen.

Maar hoe zit dat met emoties? Met emoties is het anders. Emoties zijn dingen die, wanneer ze heel heftig zijn, opgelost moeten worden. Wanneer jouw leven bijvoorbeeld erdoor veranderd of wanneer je anderen daarbij in de weg zit. Maar emoties verdienen niet altijd de aandacht die ze van je vragen.

Als jij ’s ochtends opstaat en je voelt ineens een geïrriteerd gevoel opkomen. Je denkt bij jezelf al dat dit een verschrikkelijke dag gaat worden, zonder dat daar eigenlijk een aanleiding voor is. Dan is het een onnodige emotie die jouw dag alleen maar ellendiger gaat maken. Wanneer je ervoor kiest om deze emotie aan te gaan pakken, gooi je wellicht olie op het vuur en zal deze emotie sterker worden en langer duren.

Hoe laat je je emoties los?

In het stuk hiervoor heb ik al kort aangegeven dat je de focus op iets anders moet richten. Wanneer je bijvoorbeeld verdrietig bent zonder duidelijke aanleiding, moet je het niet aanpakken, maar juist loslaten. Herken het verdriet wat je hebt. Je mag ook zeker verdrietig zijn, daar is niks mis mee. Je kan er verder ook niks aan doen dat je deze emotie plotseling hebt. Maar het is belangrijk dat je er nu voor kiest om deze emotie los te laten.

Wat je doet is het herkennen van de emotie, je ziet het, je merkt het op. Dan geef je aan jezelf aan dat het prima is dat deze emotie er is. Dat is namelijk ook zo, vergeet dat niet. Herinner jezelf eraan dat je niet moet gaan zitten wroeten in deze emotie. Zorg er dan voor dat je zo snel mogelijk je focus op iets anders legt. De emotie wil namelijk jouw aandacht hebben. Je wilt de emotie oplossen, maar je weet dat als je de emotie gaat analyseren, deze alleen maar groter zal worden. Daarom ga je vlug iets doen wat je afleid. Op deze manier zal de emotie langzaam verdwijnen. De emotie die in je lichaam schiet is er namelijk fysiek gezien maar 60 seconden. Maar het is nogmaals belangrijk dat je jezelf niet in de weg gaat staan, door deze emotie te vergroten.

Wat helpt om jezelf af te leiden en wat moet je vermijden?

Wat je kunt doen om jezelf af te leiden:
– mindfulness
– tekenen
– koken
– puzzelen
– tv kijken
– vrolijke muziek luisteren
– gamen
– boek lezen
– douche nemen

Wat moet je vermijden? Wat zorgt ervoor dat je toch die negatieve emotie opkomt of zorgt voor een negatieve copingstrategie?:
– verdrietige muziek luisteren
– alcohol drinken
– herhalen van rituelen, kan zorgen voor obsessief gedrag
– binge eten, maar blijven door eten
– impulsieve beslissingen maken
– veel geld uit geven

Wat is het aanpakken van je emoties?

Het aanpakken van je emoties doe je door deze te analyseren. Doe dit overigens wel zonder een oordeel erover te vormen. Je maakt het jezelf erg zwaar als je tegen jezelf zegt hoe dom het is om die emotie te voelen. Daar wordt je niet gelukkiger van. Wat je gaat doen is het analyseren van je emoties. Waar komen deze vandaan en hoe ga je ermee om.

Het aanpakken van je emoties is iets wat je kunt doen als je er last van blijft houden. Wanneer het je echt in de weg staat om je dag verder te leven. Dit is iets wat niet per se vaker voorkomt dan een emotie zonder aanleiding. Deze emoties zonder aanleiding zie je vaker. Maar deze moet je dan niet gaan analyseren, want dan maak je het alleen maar moeilijker voor jezelf.

Hoe analyseer je je emoties?

Dit kun je doen aan de hand van een mindmap. Hierbij schrijf je in het midden je emotie of de situatie die je zo laat voelen. Daar omheen ga je verschillende vragen langs:

  • Wie?
  • Wat?
  • Waar?
  • Wanneer?
  • Hoe?

Door antwoord te geven op deze vragen kun je de emotie als het waren in kaart brengen. Zo krijg je een overzicht van de emotie/ situatie. Ook kun je op deze manier op een oplossing komen. Maar daarvoor moet je eerst goed inzicht krijgen in het probleem.

Je hoeft natuurlijk helemaal geen mindmap te maken als je dat niet wilt. Je kunt ook je gevoelens opschrijven. Ook op deze manier krijg je nieuwe inzichten. Weet jij een manier van het analyseren van je emoties? Laat het weten in de reacties van dit bericht!

Situaties loslaten/ aanpakken

Situaties waarbij je je emoties los kunt laten:
– Een emotie zonder aanleiding
– Een plotselinge emotie

Situaties waarbij je je emoties kunt aanpakken:
– Een emotie die in de weg staat om je dag verder te leven
– Een emotie die je al lang met je mee draagt.

Oplossingen

Wat je dus het meest tegenkomt zijn emoties die plotseling komen zonder een aanleiding. Dan zul je dus je focus op iets anders moeten leggen. Eén van de manieren om je focus op iets anders te leggen is mindfulness.
Een cursus die ik je aan zou raden is de onderstaande cursus. In deze cursus leer je ook om te gaan met de gedachtes die in je hoofd blijven spelen, maar op een verantwoorde manier. Zo ga je in de toekomst positief om met je emoties.

E-cursus Mindfulness

8-weekse cursus
Audiobestanden, video’s en dagelijkse e-mails
Dagelijkse stappenplan
Leer je gedachten beschouwen als je beste vriend
Gratis bonusmodule: Mindfulness op het werk

Similar Posts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *