Heimwee als volwassene. Hoe ga je ermee om?
Tegenwoordig zien mensen reizen als een hobby. Het is leuk om een weekje weg te gaan en om te genieten van wintersport of van het strand met een stralende zon. Maar niet iedereen geniet ervan om weg te zijn van huis.
Wat doe je als je heimwee krijgt en het liefst naar huis wilt? Op die manier kun je niet genieten van de reis die je aan het beleven bent. Hoe ga je met die heimwee om? Probeer je het te negeren of ga je juist bellen naar huis? In dit bericht lees je meer over heimwee, wat het met je doet en hoe je ermee om kunt gaan.
Wat is heimwee?
Je kunt heimwee oplopen wanneer je weg bent van huis. Dit hoeft niet altijd ver weg te zijn. Het kan ook zo zijn dat je een weekend weg bent naar de Nederlandse kust. Toch kan de afstand heimwee versterken. Het is namelijk fijner om te weten dat je binnen 3 uur thuis bent, dan om te weten dat je nog een vliegtuig moet pakken om thuis te komen. Je bent ver weg van je eigen stekje. Thuis ben je namelijk erg vertrouwt, je kent alles en je voelt je op je plek. Ook heb je thuis vaak je eigen routine. Ook dat moet je op de plek van bestemming aanpassen.
Je voelt je ineens erg somber en ongelukkig wanneer je je in een vreemde omgeving bevindt. Je voelt een sterk verlangen naar huis en naar je vertrouwde omgeving. Ook de mensen die daarbij horen mis je. Dat kan je partner zijn, maar ook je ouders of vrienden. Het liefst zou je willen dat zij met je mee gaan om zo toch te kunnen genieten van je reis. Zij helpen met het aanpassen. Wanneer je alleen bent, lijkt alles thuis beter te zijn. Je omgeving is daar en alles wat vertrouwd aanvoelt is ver weg. Je kunt niet stoppen met het denken aan thuis.
Psychische gevolgen
Heimwee kent vaak verschillende psychische gevolgen. De emoties die je bij heimwee horen zijn vaak: neerslachtigheid, somberheid en stress. Je denkt steeds weer aan thuis en je verlangen daarnaar is erg groot. Hierdoor kun je je op de plek van bestemming niet goed concentreren en is het moeilijk om te genieten van je wel verdiende vakantie. Als je heel veel last hebt van heimwee kun je jezelf helemaal afsluiten en geen aandacht hebben op de omgeving waar je nu in zit.
Men heeft ook vaak het gevoel dat ze eenzaam zijn en in huilen uit kunnen barsten. Dat laatste is iets wat eigenlijk elk moment kan gebeuren, wanneer die stress te groot wordt. Ook denkt men constant aan thuis. Hoe laat is het thuis? Wat is mijn familie aan het doen? Maar ook: hoelang duurt het voordat ik weer thuis ben? Het is ook het afwachten dat stress op levert. Je bent daar namelijk ook constant mee bezig. Je bent je reis in je hoofd aan het plannen en je denkt steeds aan de activiteiten die je ‘dichter’ bij huis brengen.
“Stevige heimwee is te vergelijken met depressie, met somberheid na een heftige gebeurtenis”
– Ad Vingerhoets
Lichamelijke gevolgen
De stress die je van heimwee krijgt heeft negatieve gevolgen op je gezondheid. Deze stress zorgt voor een lagere weerstand, waardoor je eerder ziektes op kunt lopen. Hierdoor krijgt men eerder last van hoofdpijn, darmklachten (overgeven, buikpijn, misselijkheid, diarree), moeilijk kunnen slapen, minder willen eten, vermoeidheid en huilbuien. In ergere gevallen kun je zelfs last krijgen van hyperventilatie, benauwdheid, hartklachten of huiduitslag. Dit zijn allemaal gevolgen van de stress die je ervaart. Stress hoeft dus niet alleen te gaan over druk die je voelt van anderen, zoals stress op het werk. Maar stress houdt in: toestand van psychische spanning en druk. Dit is iets waar mensen die heimwee ervaren dus ook last van hebben.
Oorzaken heimwee
Het is niet altijd even duidelijk waarom de een last heeft van heimwee en de ander niet. Het hangt vaak af van persoonlijke kenmerken. Mensen die heimwee hebben hechten meestal veel waarde aan de mensen en spullen om zich heen en stellen zich vaak wat rustiger op. Verder kan het ook zo zijn dat die persoon planmatiger is dan iemand die geen last heeft van heimwee. Zo hebben ze een routine waar ze erg aan gehecht zijn. Wanneer dit verbroken wordt kan dit dus stress met zich mee brengen.
Daarnaast hebben mensen met heimwee meer moeite met onverwachte wendingen of veranderingen. Je weet echt wel wanneer je op vakantie gaat, maar toch zijn er dingen die anders lopen dan dat je had verwacht. Zo kan het zijn dat je iets gepland had, maar dat je toch je plannen moet wijzigen. En wat verandering betreft, op een andere plek zijn neemt veel veranderingen met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan een andere slaapplek, ander eten, andere dingen die op de planning staan en andere mensen.
Omgaan met heimwee
We hebben het tot nu gehad over wat het is en wat de gevolgen zijn van heimwee. Maar de grote vraag is natuurlijk: hoe ga je ermee om?
Het is sowieso voor iedereen anders wat helpt, dus houdt dat in gedachten. Maar je kunt al deze punten proberen, om te kijken of dit voor jou werkt.
Om te beginnen is het erg belangrijk dat je naar je lichaam luistert. Gun het waar het om vraagt. Wanneer je heel veel behoefte hebt aan het bellen naar huis, doe dat dan! Hetzelfde geldt voor foto’s kijken, als dat iets is waar jouw lichaam om vraagt, doe het. Wanneer je dit niet doet blijft je lichaam erom vragen en zit het steeds in je achterhoofd. Dit kan een hoop stress met zich mee brengen. Voorkom dit door jezelf te geven wat je op dat moment nodig hebt.
Iets wat je vaak doet is dingen plannen die je kunt doen als je thuis bent. Wat ga je het eerste doen? Met wie ga je die dingen doen? Maak er iets moois van!
Probeer jezelf niet te verbieden om heimwee te hebben. Probeer juist te accepteren dat je het hebt. Het is helemaal niet gek of raar dat je er last van hebt. Tussen de 50 en 75 procent van de bevolking heeft namelijk wel eens last van heimwee. Het accepteren van de heimwee is daarom het beste.
Praat over je heimwee met anderen. Wanneer je met mensen aan het reizen bent, geef het ook aan hen aan. Ze kunnen je namelijk helpen met je heimwee. Zo kunnen ze je bijvoorbeeld afleiden. Krop het gevoel dus niet op. Praat erover met anderen, accepteer de heimwee.
Het afleiden is ook belangrijk. Probeer voor jezelf de dag zo vol mogelijk te plannen, zodat je bijna niet de kans krijgt om aan thuis te denken. Ga leuke dingen doen en geniet ervan. Want je bent nu op een (hopelijk) mooie plek en je verdient het om ervan te genieten. Mocht je weer aan thuis denken, dan is dat niet erg. Merk het op, denk er even aan en ga weer door. Je moet jezelf wel weer op kunnen pakken, anders dan blijf je ermee zitten. Lukt het je niet om je aandacht weer terug te pakken? Geef dat aan anderen aan. Ze kunnen het er met je over hebben of je even meenemen naar iets leuks om je toch weer af te leiden.
Iets wat ook werkt, maar wat je niet vaak hoort is het slikken van paracetamol. Uit een onderzoek is namelijk gebleken dat paracetamol ook helpt tegen emotionele pijn. Ook is het al uitgeprobeerd bij mensen die heimwee hebben. En het heeft veel mensen geholpen. Als de druk te veel wordt, even een paracetamol slikken. Iemand met extreme heimwee heeft het uitgeprobeerd en heeft het de hele vakantie van 3 weken volgehouden.
Do’s en don’ts bij heimwee
Wel doen:
– Je gevoelens uiten
– Wees actief en focus op de plek waar je bent
– Neem spullen mee uit je vertrouwde omgeving om de overgang makkelijker te maken
– Zoek emotionele steun
– Probeer het ritme van thuis aan te houden
– Blijf positief nadenken over de situatie waar je in zit
Niet doen:
– Je terugtrekken van je omgeving
– Je verdriet op anderen af reageren
– Erg ver en lang op vakantie gaan
– Meerdere malen per dag naar huis bellen
– Gevoelens opkroppen of je schamen omdat je heimwee hebt
Iemand helpen met heimwee
Wanneer je als ouder of vriend thuis bent zijn er een paar dingen waar je op moet letten. Hoe erg je je kind of vriend mist, probeer niet te huilen. Dit kan de persoon met heimwee erg somber maken. Het is al lastig om mensen te bellen en om hun stem te horen, maar om de persoon waar je zoveel om geeft te horen huilen is heel moeilijk. Dus probeer juist de persoon met heimwee gerust te stellen.
Probeer de persoon ook zo min mogelijk te bellen. Als hij/zij jou graag wilt horen, dan belt diegene jou wel. Maar bel de persoon wel zo nu en dan. Als je het van de ander af laat hangen en diegene hoort niks van jou af, kan dat heel pijnlijk zijn. Dan kan de ander zich als last voelen, omdat het dan overkomt alsof je diegene niet mist. Dus bel wel, maar niet te vaak. Diegene is op dat moment misschien niet aan thuis aan het denken en wanneer jij belt kan de heimwee als een klap binnen vallen.
Wanneer je met een persoon met heimwee op vakantie bent , wees dan een luisterend oor en een afleiding. Het is voor iemand met heimwee erg lastig om zelf afleiding te zoeken, dus help diegene daarbij. Neem diegene mee naar de supermarkt, geef de persoon taken zoals het maken van de planning van de dag.
Wanneer de persoon met heimwee aangeeft dat de heimwee weer toeslaat, heb het er dan ook zo nu en dan over. Zo laat je zien dat deze persoon zich niet hoeft te schamen.
Waarom zou je weg gaan als je weet dat je heimwee hebt?
Zoals ik in het begin van dit bericht heb gezegd: reizen is van veel mensen een hobby . Ook voor mensen met heimwee. Ook zij willen graag wat van de wereld zien, ookal is het erg lastig. Men is natuurlijk het liefste thuis, maar het is geweldig om nieuwe dingen te zien en te leren!
Het is ook spannend om te weten dat je in de toekomst voor een lange tijd weg gaat. Maar toch is het een avontuur. Mensen zijn nu eenmaal dol op avontuur. Het is namelijk leuk om de rest van de wereld te zien. Mensen met heimwee zien het ook zo. Maar zij zouden het liefst in de ochtend vertrekken naar de bestemming en ’s avonds weer thuis op de bank zitten. Dat is helemaal niet gek. Kunnen genieten van de mooie bestemming, wetende dat je die avond weer bij je vertrouwde omgeving terug bent.
Heimwee serieus nemen
Heimwee moet serieus genomen worden. Ookal heb je het zelf niet en is het best lastig om voor te stellen. Het is niet iets waar je zomaar overheen komt en wat over waait.
Het pushen is ook iets wat veel mensen doen bij anderen. “Het wordt leuk, geniet ervan!” Maar het is niet vanzelf sprekend dat vakantie altijd leuk is en dat je de hele tijd enthousiast bent. Het kan ook heel zwaar zijn om zo ver van huis te zijn.
Reizen is niet iets wat moét om gelukkig te zijn. Of wat moét, omdat je anders geen volwaardig lid van deze maatschappij bent. Reizen moet je volgens mij alleen maar doen voor jezelf, als je het zelf wilt.
– Merel Wildschut
Oplossing voor stress als gevolg van heimwee
Zoals je al hebt kunnen lezen in dit bericht is stress een groot gevolg voor mensen met heimwee. Want stress is niet alleen iets wat je oploopt als je veel druk ervaart. Stress betekent namelijk: toestand van psychische spanning en druk. Dit is iets waar mensen die heimwee ervaren ook last van hebben. Door deze stress kunnen lichamelijke klachten opspelen. Zo kun je hoofdpijn, darmklachten en een verminderde eetlust ervaren.
Zeker als je op reis bent is dit iets wat je dag kan maken of breken. Daarom is het zo belangrijk om te leren omgaan met stress. Niet alleen wanneer je thuis bent en stress ervaart van school of werk, maar ook voor op vakantie.
Er is een online cursus die je kan helpen om te leren omgaan met stress. Leer positiever te denken en meer zelfvertrouwen te krijgen.