/ / Hoe accepteer je stress? Lees hier de 7 tips!

Hoe accepteer je stress? Lees hier de 7 tips!

Een deel van het omgaan met stress is het accepteren ervan. Als je dat onderdeel overslaat zeg je eigenlijk tegen jezelf dat je geen stress meer mag ervaren in je leven. Op die manier leg je de lat wel erg hoog voor jezelf. En omdat je dat hoogstwaarschijnlijk niet zal lukken, zal je het gevoel krijgen dat je blijft falen.

Stress zal altijd een rol spelen in het leven. Je kunt de stress daarom ook maar beter leren te accepteren. Het is niet gemakkelijk om zomaar stress te accepteren. Je zal het moeten leren. Ook leer je dit niet van de een op andere dag, maar dit zal tijd kosten. In dit bericht ga ik je zo veel mogelijk tips geven om dit te leren. Sommige tips zijn makkelijker uit te voeren dan anderen.

Je kunt niet alles controleren

De voornaamste oorzaak van stress is controleverlies. Men is bang om de controle die men op dat moment heeft te verliezen. Denk bijvoorbeeld aan het inleveren van een grote opdracht of het sparen van geld voor je eerste auto. Hierover heeft men controle en men wil dit niet kwijt raken.

Maar er zijn eigenlijk meer dingen in het leven waar we geen controle over kunnen krijgen, wat ons zoveel stress op levert. Zo is een vertraagde trein iets wat compleet buiten jouw controle ligt. Als zoiets gebeurt is dat natuurlijk niet leuk, maar je kunt het niet veranderen. Het stressen om deze situatie gaat niks opleveren.

Als je vaak gefrustreerd bent over oncontroleerbare dingen, eis je van jezelf het onmogelijke. Het gevoel van controle verlies is dus op die momenten terecht: je kunt er niks tegen inbrengen. Ga eens bij jezelf na hoe vaak jij je zorgen maakt over dingen die je niet kunt veranderen. Het enige wat je daarmee kunt doen, is het accepteren van de situatie die gecreëerd is door iets wat buiten jouw controle ligt.

Waardering

Naar mate je ouder wordt, krijg je meer verantwoordelijkheden. Ook zijn er minder dingen waar andere mensen trots over kunnen zijn. Toen je misschien net begon met je baan, gaven mensen je complimenten over het werk wat je leverde. Naar mate de tijd verstreek werd jouw harde werk vaker als vanzelfsprekend gezien en staan anderen er niet meer zo bij stil.

Zorg dat je niet afhankelijk wordt van de waardering van anderen. Je weet namelijk van jezelf dat het werk wat je levert goed is. Anderen hoeven je daar geen applaus voor te geven. Als de buschauffeur jou afzet bij de juiste bushalte, geef je hem toch ook geen applaus? Hij doet gewoon zijn werk, iets wat anderen van het verwachten en als vanzelfsprekend zien.

Het is dus helemaal niet zo dat het erg is als anderen jouw werk als vanzelfsprekend zien. Jij verwacht ook van jouw bankier dat hij voor jou een nieuwe rekening kan openen.
Zolang jij maar trots bent op het werk wat jij levert en anderen er akkoord mee gaan is er niks om over te stressen.

Ruimte voor groei

Je kunt pas groeien als je jouw grenzen verlegd. Het is spannend en het gaat vaak niet meteen de eerste keer goed. Het voelt onhandig en je wilt het liefst weer doen wat je gewend bent, omdat je weet dat je dat aan kan. Wanneer er iets niet zo gaat zoals jij het wilde, hoef je zoiets niet te zien als tegenslag.

Je kunt ook anders tegen moeilijke situaties aankijken:
– Wat zou je ervan kunnen leren?
– Hoe ga je het de volgende keer aanpakken?
– Hoe zorg je dat je de volgende keer niet weer in dezelfde valkuil stapt?

Krop niks op

Stress wordt alleen maar erger als je het opkropt. Je kunt de situatie in je hoofd blijven herhalen, maar dat gaat niks oplossen. Grote kans dat je hiermee alleen maar olie op het vuur aan het gooien bent. Spreek daarom de gevoelens die je over de situatie hebt uit aan een ander. Iemand die je vertrouwt en die goed kan luisteren. Dat kan een goede vriend zijn, een therapeut, maar ook je hond.

Waarom werkt het zo goed om over stress te praten? Het is heel eenvoudig: door over stress te praten wordt je gedwongen om je gedachten te ordenen. Daardoor krijg je zelf meer inzicht over de situatie en kun je de stress accepteren.

Een andere manier die je kan helpen om te ventileren is om je gedachtes van je af te schrijven. Opschrijven heeft verschillende voordelen boven het spreken met een ander:
– Je schrijfwerk is 100% vertrouwelijk als je het goed opbergt.
– Je schrijft langzamer dan dat je spreekt, hierdoor heb je meer tijd om hetgeen wat je denkt te verwoorden. Zo kom je vaak tot nieuwe inzichten.
– Schrijven werkt als een soort meditatie door stil te staan.
– Je kunt teruglezen wat je hebt opgeschreven, zodat je je eigen weg kunt volgen.

Vergeef jezelf en anderen

Soms zeggen mensen iets tegen of over jou wat nog heel erg lang in je hoofd blijft zitten. Dit kan de ander misschien niet zo bedoeld hebben, maar toch raakt het jou heel erg. Je probeert het van je af te schudden, maar dat lukt niet zo goed als je gehoopt had. Je wilt het er ook niet over hebben met de ander, omdat je geen oude koeien uit de sloot wilt halen.

Dit kan heel veel stress met zich meebrengen. Daarom is het toch belangrijk om de ander te vergeven. Maar hoe kun je een ander zomaar vergeven? Dat kan je alleen doen door met de ander om de tafel te gaan. Het belangrijkste is dan om de betekenis van de situatie van toen en hoe men er nu in staat te bespreken. Hoe komt het dat die situatie en dat rotgevoel zo lang bij is gebleven?

Ga ook eens na wat jij misschien hebt gezegd wat bij een ander zo lang is bijgebleven. Maar het is belangrijk dat je de ernst ervan inziet en dat je jezelf dan wel kunt vergeven. Want hoe langer je hier mee blijft zitten, des te vervelender het wordt.

Neem niet alles serieus

Niet alles in het leven moet je serieus nemen. Niet alles is het waard om over te stressen. Het maakt namelijk aan het eind van de dag niet uit dat die situatie zich heeft voorgedaan. Bedenk dus tijdens een stressvolle situatie of dat het iets is wat jouw stressgevoel waard is.

Ook vervelende mensen kunnen een behoorlijke impact op je dag hebben. Maar neem ze met een korrel zout. Merk het bij jezelf op als mensen je gaan irriteren. Dit kun je helemaal niet gebruiken. Besluit om niet iedereen serieus te nemen, en lach in jezelf om wat mensen doen of zeggen. Houd in gedachte dat deze situatie zo weer voorbij is en geen inhoud heeft.

Accepteren is je verwachtingen loslaten

Acceptatie is het loslaten van je verwachtingen, van je wens dat dingen anders zouden moeten zijn dan ze daadwerkelijk zijn.

Maar deze verwachtingen zijn vaak veel te hoog. Ze maken het leven ingewikkeld. Het is logisch dat het veel stress oplevert, omdat het haaks staat op de realiteit. Je kunt van de realiteit wel vinden dat het anders moet zijn, maar dat maakt het niet anders dan dat het is. Dat geeft veel spanningen en stress.

Accepteren betekent niet dat je iets niet wilt veranderen. Het betekent dat je realiteit ziet zoals het is. Je kunt je best doen om het in de toekomst anders te maken, maar dat verandert niks aan het hier en nu.

Leren omgaan met stress

Wil je weten hoe je kunt leren omgaan met stress? Lees dit bericht! Hier kom je meer te weten over de stappen die jij kunt ondernemen om met stress om te gaan.

Zou jij willen weten hoe je negatieve gedachtes om zet naar positieve gedachtes, zodat je bijv. niet meer aan het piekeren bent ’s avonds? Of wil je juist dat je geen stress meer ervaart en ben je op zoek naar ontspanning?
Dit zijn verschillende dingen die de huisarts met jou kan bespreken. Helaas is het zo dat de huisarts maar 10 minuten de tijd heeft voor jou, wat kan betekenen dat je je ei niet kwijt kan bij hem/haar. Mocht de conclusie zijn dat je meer tijd nodig hebt, kan de huisarts je doorverwijzen naar een psycholoog. Ongeveer 43% van de volwassenen krijgt ooit in zijn leven professionele psychische hulp. Het is dus helemaal niet raar dat dit voor jou ook een optie zou kunnen zijn!

Er is ook een oplossing voor vanuit huis: een e-cursus die jou gaat helpen bij deze vragen. Dit zorgt ervoor dat je niet langs hoeft te gaan bij een huisarts, maar dat je begeleid wordt door iemand die expert is op het gebied van stress. Je kunt deze cursus thuis en op je eigen tempo doorlopen. Dit is ook een van de redenen dat deze cursus ontzettend goede resultaten behaald.

Kijk eens naar de cursus, lees even wat je er allemaal bij krijgt en maak voor jezelf een keuze. Mocht het zo zijn dat deze cursus je niet bevalt, kun je ook je geld nog terug vragen. Dus grijp deze kans en ga met je stress aan de slag!

E-cursus: Omgaan met zorgen en stress

Weg met negatieve gedachtes, op naar optimisme!
Leren om het beste te zien in elke situatie
Stress transformeren naar blijvende ontspanning
Meer dan 15.000 mensen waren je voor!
Nu met 2 extra bonussen
Nu tijdelijk van 199,- naar 59,-

Similar Posts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *