/ / Hoe de koude douche jou helpt om gelukkiger te zijn

Hoe de koude douche jou helpt om gelukkiger te zijn

Wanneer je opstaat verlang je naar een lekker warme douche. Het is erg ontspannend en als je de douche weer uitstapt voel je je lekker fris. Maar voordat je die lekker warme douche neemt, moet de douche eerst nog opwarmen. Het water is dan ijskoud. Bijna iedereen vind dit vreselijk. Ondanks dat jij het misschien niet zo leuk vind, is een koude douche hartstikke goed voor je. De voordelen van een koude douche zijn namelijk reuze!

De voordelen van een koude douche

Je lichaam krijgt een golf aan noradrenaline

Noradrenaline is een stresshormoon die ervoor zorgt dat wanneer jij in een stressvolle situatie zit je beter overzicht kunt houden en je die drukke momenten beter aan kan.
Ook zorgt het ervoor dat jij energie krijgt en je focus en prestaties beter worden.
Door de koude douche die je neemt schieten deze stofjes door je lichaam en zorgt dit ervoor dat je situaties dus milder kunt bekijken.

Stel je bent enorm gespannen voor een belangrijke presentatie die je binnenkort moet geven en je maakt in je hoofd van die situatie een soort horror presentatie, alles gaat fout en je docent/baas is erg teleurgesteld in je. Neem dan even een koude douche. De situatie ga je bekijken in vogelperspectief. Je ziet dat er momenteel een hele hoop in je leven speelt en dat die presentatie een makkie is. Je weet dat je het aankan en als er iets fout gaat is dat niet het einde van je carrière.

Mensen die last hebben van depressie of angsten hebben dit stofje niet genoeg in hun lichaam zitten. Daarom helpt het voor je als je een koude douche neemt, je voelt je heerlijk fris en je gedachtes worden stukken positiever.

Koude douches trainen je zenuwstelsel om veerkrachtiger te zijn en om te gaan met stress. Door de koude douche komt er een kleine hoeveelheid stress op je zenuwstelsel te liggen. Wanneer je dit regelmatig doet leert je lichaam hiermee om te gaan.
Op de lange termijn helpt dit om jezelf kalmer en rustiger te laten reageren op stressvolle situaties.

Een boost voor je immuunsysteem

Een groot voordeel van een koude douche is dat het je immuunsysteem een boost geeft.
Wanneer je je lichaam regelmatig blootstelt aan koud water, neemt de hoeveelheid witte bloedcellen toe.
Je immuunsysteem wordt tijdens de douche geprikkeld en staat onder spanning. De hoeveelheid van witte bloedcellen neemt toe. De witte bloedcellen vallen ziekteverwekkers en virussen in je lichaam aan. Hoe meer je er dus hebt hoe beter je immuunsysteem!

Geeft je energie en alertheid

Je lichaam wordt onder de koude douche wakker geschud. Het moet zichzelf warm houden. Hierdoor maakt je lichaam een hoop energie aan die jij mooi kan gebruiken.

Door die plotselinge schok ga je dieper en voller inademen, wat een natuurlijke reactie is van je zenuwstelsel. Dit zorgt voor meer zuurstof in je lichaam. Je hartslag gaat omhoog en je focus en alertheid worden vergroot. Dus om je even te focussen voor de presentatie die je nog moet maken, is die koude douche ook een oplossing.

Tijdens de koude douche is het wel van belang dat je de controle op je ademhaling niet verliest, anders blijf je in de stress reactie hangen. Om je daarbij te helpen, is het handig als je wat ervaring hebt met mediteren. Wanneer je dat namelijk hebt, ben je gewend om op je ademhaling te richten en om deze onder controle te houden.

Huid & haar wordt gezonder

Wanneer je een warme douche neemt verdwijnen de natuurlijke oliën in je haar, hierdoor krijg je een jeukerige droge huid en een droge bos haar. Als je een koude douche neemt dan heb je dit probleem niet.
De haarzakjes worden door de kou matter en ze kunnen zich beter hechten aan de hoofdhuid, wat zorgt voor sterker haar.

Het koude water zorgt voor een gladde en strakke huid. Het maakt de huidporiën strakker, waardoor ze niet verstopt raken. Het dicht de poriën in de hoofdhuid ook af, waardoor er geen vuil in kan komen.
Verder gaat het ook cellulitis tegen. Dit zijn eigenlijk soort opgehoopte vetkussentjes. Door de verbeterde bloedcirculatie die een koude douche geeft ga je dit tegen.

Werkt verzachtend op pijn en ontstekingen

De koude douche helpt het lymfestelsel te trainen. Het lymfestelsel verwijdert afvalstoffen uit je cellen. Hierdoor kan je lichaam zich beter beschermen tegen infecties. Wanneer je lymfestelsel niet goed werkt, heb je vaak sneller een verkoudheid te pakken.

Wanneer je regelmatig tussen koud en warm water wisselt trekken de lymfevaten samen wanneer het koud is en ontspannen wanneer het water warm is. Dit helpt het herstel te verbeteren. Ook verminderd het vermoeidheid en spierpijn na het sporten. Wanneer je dus na het sporten even koud doucht helpt het tegen je spierpijn en spiervermoeidheid. Je zult dan na je douche niet vermoeid op de bank gaan liggen.

Wat is belangrijk als je koud gaat douchen?

  • Ga niet je kraan tot het uiterste draaien om bibberend onder de douche te staan. Hier heeft je lichaam helemaal geen zin in en je wordt er zelf alleen maar chagrijnig van
  • Zorg dat je je ademhaling onder controle hebt, anders blijft je in de hoge ademhaling hangen en verhoogt je stress.
  • Wat enorm helpt is als je al wat ervaring hebt met mediteren, hierdoor ben je namelijk gewend om op je ademhaling te letten en verlies je niet de controle erover.
    Als je nog geen ervaring hebt met mediteren. No worries, er zijn verschillende cursussen waar je dat kunt leren.
Leer je ademhaling onder controle te houden met deze e-cursus mindfulness

8-weekse cursus
Audiobestanden, video’s en dagelijkse e-mails
Dagelijkse stappenplan
Leer je gedachten beschouwen als je beste vriend
Gratis bonusmodule: Mindfulness op het werk

Similar Posts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *