Hoe houd je je huis langer netjes? Lees hier de tips!
Voor veel mensen is het opruimen van het huis een dagelijks ritueel. Bovendien vind niemand het leuk om te doen, want het kost je alleen maar tijd. Wat nou als er een oplossing was voor dat probleem? Dat is er! Lees verder voor tips die jij toe kunt passen om je huis langer netjes te houden.
Geef je spullen een plekje
Voor ik iets koop stel ik mezelf altijd die ene vraag: Welk plekje krijgt het? Kijk eens in je woonkamer wat voor spullen daar allemaal liggen. Wat is hun plek? Waar horen deze spullen eigenlijk te liggen? Waar laat je de knutsel spullen van de kids? En je afstandsbediening? Hebben al deze spullen een vast plekje in jouw huis?
Wanneer het namelijk een rommeltje is in je huis dan heb je je spullen niet op hun vast plek liggen. Het opruimen wordt wel erg moeilijk als jij er geen vast plek voor hebt. Want waar laat je je spullen dan?
Zorg er dus voor dat je een systeem voor jezelf en je huisgenoten maakt wat logisch is. Een systeem wat ik thuis gebruik is het maken van dozen die je in de kast kunt zetten. Ik plak er dan een label op, waarop staat wat er in die dozen zit. Op die manier kun je de spullen in die doos stoppen en wanneer je ze wilt gebruiken, kun je ze gemakkelijk terug vinden.
Als je namelijk al je spullen in een la stopt zonder enige orde, duurt het lang voordat je hebt gevonden wat je zoekt en maak je nog meer rommel.
Een dichte kast
Als je een open kast hebt met daarin al je spullen, ziet dat er heel erg rommelig uit. Denk aan een kledingkast zonder deuren erin. Dat ziet er enorm rommelig uit als je daar de hele dag tegenaan moet kijken. Neem daarom zo veel mogelijk dichte kasten in je huis die ervoor zorgen dat je niet tegen de rommel aan hoeft te kijken. Ookal is je kast nog zo netjes opgeruimd, je wil echt niet constant die spullen in je vizier.
Minder spullen zorgen voor minder rommel
Voor de meeste is dit wel logisch: hoe minder spullen je in huis hebt, des te minder rommel je kunt maken. En dat is zeker zo! Denk eens aan je telefoon. Dit is nu maar één voorwerp in je huis. Vroeger waren dit er veel meer. Het was toen een rekenmachine, een telefoon, een boek, een telefoonboek, een camera etc. Als al deze spullen extra in je huis zouden liggen, zou dit meer rommel veroorzaken. Zeker omdat je al deze dingen dagelijks gebruikt.
Een ander voorbeeld is de kledingkast. Wanneer je een hoop kleding weg doet, omdat je het bijvoorbeeld niet meer draagt, merk je dat je kast er een stuk netter uitziet. Dat komt omdat je er nu eenmaal minder van hebt. Het zorgt voor een hoop rust voor je ogen en in je hoofd.
Begin daarom met het weg doen van spullen die je niet gebruikt. Ze liggen op dat moment alleen maar in de weg, dus waarom niet? Wanneer je al je spullen hebt uitgezocht kun je al de spullen die je houd een vast plekje geven. Zo is alles georganiseerd en ziet het er rustig uit.
Ruim op als je klaar bent
Elke dag een uur opruimen is echt niet leuk. Het is allemaal verloren tijd waarin je liever iets anders doet. Wat minder tijd rovend is, is het opruimen meteen nadat je het hebt gebruikt. Dat is een kleine handeling met een groot effect. Het blijft op die manier namelijk schoon in je huis. Om zo elke dag bezig te zijn zorg je ervoor dat je niet tegen die dagelijkse grote schoonmaak op hoeft te kijken.
Wanneer je niet opruimt nadat je iets gebruikt hebt, is het al snel een zooitje in je huis. Dit blijft zich net zo lang doorzetten, totdat je een keer gaat opruimen. Maar dat opruimen is iets wat je het liefst uit wilt stellen en je kijkt er tegenop. Maar ondertussen blijft je huis rommelig en voelt dit niet lekker in je lijf. Je leeft natuurlijk liever in een opgeruimd huis dan in een rommelig huis.
Grote schoonmaak aanpakken
Stel dat je huis momenteel echt een zooitje is. Elke kamer ligt vol met spullen die je amper gebruikt en het is een rommeltje. Maar je wilt het wel graag opruimen. Het is een grote klus, zeker als je het meteen goed wilt doen (wat ik natuurlijk aanraad). Hoe ga je deze schoonmaak aanpakken?
Ga elke kamer in je huis langs. Doe dit niet meteen op een dag, maar verspreid het over een paar weken. Neem elke week één kamer onder handen en ga zo elke kamer af.
Minder spullen in huis halen
Zoals ik al eerder heb uitgelegd, zorgen meer spullen voor meer rommel. Toch is de wereld van tegenwoordig aan het consumeren alsof we nog nooit wat gekocht hebben. We hebben namelijk meer geld op onze rekeningen staan en we willen een hoop dingen hebben. Niet alleen omdat het ook handig is, maar vaak is het gewoon om het te hebben. We willen graag aan anderen laten zien hoe mooi onze spullen wel niet zijn en hoeveel die gekost hebben. Maar daar wordt je uiteindelijk niet gelukkiger op.
Wanneer je deze spullen in je huis brengt, leg je ze ergens in een kast neer en dat was het dan. Des te meer spullen je in huis haalt hoe voller het wordt. Maar wat nu als je er ook weer wat uithaalt? Op deze manier blijft er een balans in je huis qua spullen.
Wanneer je nieuwe shirts in je kast legt na een dagje winkelen, kijk dan eens naar welke shirts eruit kunnen. Als je er eens goed naar kijkt, zijn er vast shirts die je niet draagt, of die oud zijn. Deze kun je dan uit je kast halen om zo een grote stapel kleding in je kast te vermijden. Weggooien is natuurlijk zonde, dus doneer deze kleding anders eens aan een kringloopwinkel! Dus: wanneer je wat mee in huis neemt, doe dan iets anders weg.
Aan de slag!
Wil jij nu na het lezen van dit bericht ook aan de slag met opruimen? En wil je graag weten hoe jij je huis zo lang mogelijk netjes kunt houden? En ben je benieuwd naar wat nog meer geluk in je leven kan brengen?
Bekijk dan deze e-cursus:
Deze curus zal jou helpen om meer rust te brengen in je huis en om gelukkig te zijn met alles wat je hebt. Leer bewuster om te gaan met de materialen die je hebt!