/ / Journaling – Hoe begin je ermee?

Journaling – Hoe begin je ermee?

Journaling wat is het nu eigenlijk? Je kunt het zien als het bijhouden van een dagboek. Maar wanneer je daaraan denkt, denk je waarschijnlijk aan het opschrijven van een verhaal over hoe je dag was. Bij journaling ben je niet zomaar een verhaaltje aan het vertellen over je dag, maar ga je echt opzoek naar antwoorden op vaak grote vragen. Je staat stil bij het verleden, heden en de toekomst.

Wat is het doel van journaling?

Journaling is voornamelijk ‘van je af schrijven’. Het zorgt vaak voor een nieuw perspectief van hetgeen waar je over schrijft. Ook sta je tijdens het schrijven vaker stil, je denkt wat langer na. Wanneer je ergens over piekert gaan jouw gedachtes alle kanten op en voel je je snel overweldigd. Maar door te schrijven zet je alles even van je af en voelt die storm in jouw hoofd minder heftig. Door alles zo voor je op papier te zien krijg je een helderder beeld van de situatie, waardoor je betere beslissingen kunt maken, waardoor de situatie verbeterd.
In het kort: het brengt je nieuwe inzichten en het zorgt ervoor dat je even bewust stilstaat bij de situatie.

Misschien ken je het wel: je wilt gaan slapen en ineens komen er een hoop gedachtes en zorgen omhoog. Op deze manier inslapen is erg lastig. Dan is journaling een echte uitkomst. Het hoeft namelijk geen heel verhaal te zijn (mag uiteraard wel), je gaat toch zo slapen. Je kunt even alles op papier zetten en het even uit je hoofd, op papier zetten.

Hoe begin je met journaling?

Een goede start voor journaling is om te ontdekken wat je fijn vind qua schrijfstijl. Je hebt namelijk verschillende manieren of onderwerpen om over te schrijven. Hier een paar voorbeelden:

Goede start van de dag

Wanneer je gaat schrijven in de ochtend sta je even stil en ga je nadenken over hoe je jouw dag zo goed mogelijk kunt maken voor jezelf en anderen. Je vergroot hiermee jouw creativiteit en productiviteit. Je gaat bijvoorbeeld na waar je aan wilt werken die dag, waar je je zorgen om maakt en wat je hier het beste aan kunt doen. Ook sta je stil hoe je wat liefde gaat spreiden vandaag en wanneer jouw dag een geslaagde dag is. Om hierbij ’s ochtends stil te staan zorg je er zelf voor dat jouw dag beter wordt. Je weet wat je wilt, je spreid wat liefde en je tackelt obstakels voor die dag met een oplossing.

Wanneer ga ik dat doen? Ik heb geen tijd in de ochtend! Ga i.p.v. op je mobiel zitten tijdens het ontbijt schrijven. Aan het begin zal je veel nadenken over je antwoorden en zal het wat langer duren, maar na ongeveer een week heb je jouw antwoorden sneller klaar en hoeft het nog geen 5 minuten te duren. 5 minuten van jouw ochtend om ervoor te zorgen dat je het meeste uit je dag haalt, niks is beter dan dat!

Zelfreflecterend

Bij zelfreflectie sta je vaak stil bij jouw dag, dus aan het einde van de dag. Sta stil bij de stappen die je hebt gemaakt de afgelopen dag/week/maand. Wat had je liever gedaan? Wat heb je geleerd? Wat maakte je blij? Of beschrijf je dag in 3 woorden.

Ook kan je gebeurtenissen opschrijven en hier stil bij staan. Zeker wanneer het een belangrijk moment voor je is geweest is het fijn om het op te schrijven, zodat je er wat langer bij stil kan staan. Wanneer je een vervelende ervaring had kan je hier ook over schrijven om erachter te komen hoe je dit de volgende keer anders kan doen of wat je er op het moment kan doen om het op te lossen.

Positiviteit in je leven brengen

Iedereen heeft wel eens een slechte dag, maar het is vaak lastig om jezelf op te beuren. Een goede manier om dit toch te doen is door journaling. Je gaat dingen opschrijven waar je dankbaar voor bent en je gaat je focussen op het positieve. Het hoeven geen grote dingen te zijn, want ook de kleine dingen in het leven tellen mee. Wanneer je alles opschrijft stimuleert dit de positieve gevoelens waardoor je niet alleen een betere dag hebt, maar het leert je ook nog eens om een positievere mindset te ontwikkelen.

Word de beste versie van jezelf!

Wanneer je dit bericht leest ben jij iemand die beste versie van zichzelf wilt zijn. Ook ben je iemand die er wat aan wilt doen om dit te behalen! Maar hoe ga je ervoor zorgen dat je dit behaalt? Dit heeft vooral te maken met mindset, jouw manier van denken, communiceren en de keuzes die jij dagelijks maakt.

Helaas worden deze punten jou niet geleerd op school en wordt er vanuit gegaan dat je hier zelf maar achter komt. Maar gelukkig hoef je er niet zelf achter te komen! Jerik van Nuenen heeft namelijk een e-boek geschreven over hoe je dit concreet kunt gaan behalen. Hij heeft veel succesvolle mensen bestudeerd zoals, wereldberoemde sporters, filmsterren, artiesten en beroemde zakenmensen. Deze hadden allemaal 1 ding gemeen: ze hadden dezelfde mindset! In zijn boek schrijft Jerik hoe jij diezelfde mindset krijgt. De mindset die ervoor zorgt dat je de beste versie van jezelf wordt. Op die manier kun jij jouw mooiste leven gaan leven!

De beste investering die je kunt doen is er een in jezelf

Het boek heeft 33 hoofdstukken met daarin uitgebreid en stap voor stap uitgelegd hoe jij jouw leven uiteindelijk kunt gaan verbeteren. Nadat je dit boek hebt gelezen heb jij inzicht in waar jij naartoe wilt in het leven. Je weet hoe je meer uit het leven kunt halen en hoe je dit moet aanpakken!

Nu tijdelijk met 3 GRATIS bonus e-books!
1: 22 tips voor geluk (t.w.v. €17,95)
2: 20 mindset life hacks t.w.v. €14,95)
3: 150 inspiratievragen voor inzicht in jezelf (t.w.v. €12,95)
+ Gratis zoom coachingscall van 1 uur (t.w.v. €75)

E-book: “Word de beste versie van jezelf”

Krijg een positievere mindset
Leer betere keuzes te maken voor jezelf
Verbeter de kwaliteit van je communicatie met anderen
Verbeter de kwaliteit van jouw leven
Nu met 4 gratis extra’s

Similar Posts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *