/ / Waarom een goede ademhaling belangrijk is bij meditatie

Waarom een goede ademhaling belangrijk is bij meditatie

Mediteren is echt niet zo gemakkelijk als de meeste mensen denken. Wanneer je er net mee begint merk je al meteen hoe lastig het is. Maar wanneer je de ademhaling leert te beheersen, wordt mediteren een stuk gemakkelijker. De ademhaling wordt bij meditatie vaak gezien als een anker, waar je steeds op terug kunt pakken. Maar hoe zet je dit anker in? En wat is een goede ademhaling precies?

Mediteren heeft een hele hoop voordelen, deze voordelen zien steeds meer mensen in. Ook is het een stuk minder suf dan je denkt. Vandaar dat er steeds meer mensen beginnen met mediteren. Benieuwd hoe meditatie jouw leven kan verbeteren? Check dit bericht!

Ademen in het dagelijks leven

Een juiste ademhaling is niet alleen tijdens het mediteren van belang, maar ook in het dagelijks leven. Zonder ademhaling kunnen we niet verder door met leven, dus laten we er maar meteen voor zorgen dat we ook op de juiste manier ademen! Het gevolg van een goede ademhaling is een lagere hartslag, hogere verbranding van vet en een afname van stress.

Bewust ademhalen

Sta jij wel een stil bij hoe jij ademhaalt? De meeste mensen staan hier helemaal niet bij stil. Bij meditatie is bewustzijn het belangrijkste element. Je ademt bewust in en ademt bewust uit. Hierdoor wordt je je bewust van jouw bestaan.

Je hoort het vast wel eens wanneer iemand erg gestrest is en niet helemaal aanwezig is: ‘adem diep in en uit’. Door dit te doen haal je jezelf weer terug in het hier en nu. Je wordt je weer bewust van de realiteit en jouw bloeddruk gaat omlaag.

Ademhaling tijdens de meditatie

Een goede manier om adem te halen tijdens een meditatie is het inademen via de neus en het uitademen via de mond. Dit is iets wat je in het dagelijks leven niet doet. Je ademt dan via de neus of via de mond. Om dan tijdens de meditatie anders te gaan ademen, moet je dit bewust gaan aanpassen. Hierdoor leg je jouw aandacht bij de ademhaling en creëer je bewustzijn!

Hoe pas je ademhaling toe tijdens de meditatie?
1. Ontspan en neem een fijne houding aan. Je kunt gaan liggen of rechtop gaan zitten.
2. Adem rustig door je neus in. Voel de adem vanuit je onderbuik stromen richting je borstkas. Doe dit voor 4 seconden.
3. Houd je adem voor 4 seconden vast.
4. Laat je adem langzaam los via je mond. Doe dit voor 8 seconden.
5. Herhaal deze oefening 5 keer achterelkaar. Concentreer je volledig op de ademhaling en voel je bewustwording stijgen.

Practise makes perfect

Blijf oefenen! Het is niet gemakkelijk en het kost wat moeite, maar dan heb je ook wat. Neem de tijd om af en toe te oefenen. Zeker wanneer je begint met mediteren is het bewust worden van de ademhaling enorm lastig. Maar je krijgt er zo veel voordelen voor terug, het is zeker de moeite waard!

Aan de slag om jou doel te bereiken

Maakt mindfulness je benieuwd? Ben je nieuwsgierig naar hoe jij een gelukkiger leven kunt leiden met mindfulness? Bekijk deze cursus eens! Deze cursus is gemaakt voor mensen die niet goed weten waar ze moeten beginnen. Het kan je helpen om stappen te ondernemen met mindfulness. Ook geven ze voorbeelden van hoe je ermee aan de slag kunt gaan. Als het een niet voor jou werkt, dan werkt het andere misschien wel. Hierin moet je zelf aan de slag om te ontdekken wat jij fijn vind.

De cursus is online, dus je hoeft nergens heen. Je kunt het gewoon in je eigen huis, in je eigen comfort-zone doen. Je wordt stap voor stap begeleid met handvatten die je in het dagelijks leven kunt toepassen.

Verder is de cursus niet zweverig. Maar krijg je een duidelijk stappenplan met dingen die je in je dagelijks leven kunt doen om een gelukkiger leven te leiden. Het is voor vele een redding geweest, dit kan het voor jou ook zijn. Bekijk de cursus op de link hieronder.

E-cursus Mindfulness

8-weekse cursus
Audiobestanden, video’s en dagelijkse e-mails
Dagelijkse stappenplan
Leer je gedachten beschouwen als je beste vriend
Gratis bonusmodule: Mindfulness op het werk

Similar Posts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *