Dit is waarom meditatie jouw leven kan verbeteren!
In het leven zijn we druk met een hele hoop dingen. Zo zijn er ook een hoop dingen om ons zorgen over te maken. En boven dat allemaal zijn we de afgelopen decennia bezet door diverse media. We willen overal van op de hoogte zijn. Denk aan tv-shows en foto’s op Instagram. We worden overspoelt met informatie. Onze geest heeft geen moment meer van rust, terwijl we dat nu juist nodig hebben.
Wat was de laatste keer dat je niks deed? Maar dan ook echt even niks? Wanneer we zeggen dat we een dag niks gedaan hebben, houdt dat vaak in dat we tv hebben gekeken of op social media zaten. Meditatie zorgt ervoor dat je je beter voelt in het moment, zonder dat je wordt afgeleid. Misschien leidt je jezelf af van de dingen die je dagelijks meemaakt. Je voelt je beter, maar na een tijdje voelt het alsof het checken van media bij jouw to-do lijstje hoort. Dat je het moet checken om op de hoogte te blijven. En door juist een moment van rust te pakken, door te mediteren ga je inzien wat er daadwerkelijk toe doet.
Wat is meditatie?
De officiële betekenis van meditatie is: poging om je werkelijke zelf te ervaren. En dat klinkt eerlijk gezegd erg zweverig, wat het juist niet is. Lees meer hierover in dit bericht. Maar ik zal meditatie minder zweverig proberen uit te uitleggen. Meditatie is een manier om je geest te trainen, zodat deze rustiger en opgeruimder wordt. We kunnen dan de drukte in ons hoofd overzien, waardoor het minder zwaar voelt. Dat geeft je een gevoel van rust en kalmte. Niet alleen voelen we die kalmte in ons hoofd, maar ook ons lichaam is minder gespannen, de spieren zijn relaxed. En zoals men altijd zegt: een gezonde geest en een gezond lichaam zorgt voor een gelukkig leven!
Tijdens een meditatie probeer je de ‘pauze’ knop in te drukken. Iets wat stiekem best lastig is, maar wat je al snel traint. Je traint dit door je op iets specifieks te focussen, zodat de andere gedachtes niet langs hoeven te komen. Maar toch blijven er willekeurige gedachtes door je hoofd schieten. Misschien merk je eerst helemaal niet op dat je weer diep in gedachte bent. En daarom is iemand die jouw daarin helpt belangrijk. Vaak is dat een opname van iemand die jou door een meditatie begeleid. Iemand die expert is in wat er gebeurt tijdens een meditatie en waar men vaak tegenaan loopt. Zo’n persoon weet dan ongeveer wanneer jij afdwaalt, die jou weet te herpakken.
Wanneer je gaat mediteren is het belangrijk dat je ergens bent waar je je op je gemak voelt. Je kunt het zittend doen of terwijl je ligt. En je hoeft zeker niet in kleermakerszit of op de grond te zitten. Het gaat erom wat jij prettig vind. Verder kun je een meditatie alleen doen of met anderen. Het maakt niet uit of je begint in een groep of dat je alleen begint, het gaat er nogmaals om wat jij het prettigste vind.
Ik hoor ook veel over mindfulness, wat is dat?
Mindfulness is het grotere geheel en meditatie valt daar onder. Meditatie is de oefening die je uitvoert om mindful te worden. En je bent mindful wanneer je bewust bent van de acties die je onderneemt in het dagelijks leven. Zo kun je bijvoorbeeld mindful eten, wat inhoud dat je ervan bewust bent dat je aan het eten bent i.p.v. dat je het eten zonder na te denken in je mond stopt. En om zoiets te kunnen behalen is meditatie een van de belangrijkste oefeningen. Dus nog even in het kort: mindful zijn is het doel en meditatie is de oefening om dit te bereiken. Meer over het verschil tussen meditatie en mindfulness kun je hier lezen.
Wat gebeurt er tijdens een meditatie?
Men gaat er vaak vanuit dat je bij meditatie je gedachtes gaat controleren en veranderen. Om op die manier de overbodige of negatieve gedachtes te verwijderen. Maar wanneer je dat probeert te veranderen, zorg je er juist voor dat die gedachtes onrustig worden. Dit is dus iets wat je niet doet tijdens een meditatie! Tijdens een meditatie ga je wel iets veranderen: de relatie die je hebt met je gedachtes en gevoelens.
Je gaat bij een meditatie je focus leggen op iets specifieks. Dat kan van alles zijn, een vraag, een woord of een object. Het belangrijkste is de ademhaling. Dit gebruik je als een soort anker, iets waar je je aan kan herpakken als je merkt dat je afdwaalt. Dat je afdwaalt gaat zonder twijfel gebeuren. En dat is niet erg, we proberen niet de rest van de wereld uit te zetten. We leren in te zien dat we afdwalen, dat we onszelf gaat afleiden met gedachtes. Wat je dan gaat trainen is om die gedachtes te laten gaan, zodat we onszelf niet laten opnemen door de gedachtes. We merken de gedachte bewust op en laten het weer gaan. Daardoor voelt ons hoofd een stuk opgeruimder en rustiger.
Soms is meditatie gemakkelijk en soms dat het stroef. Maar onthoud goed dat het erbij hoort. Je voelt je namelijk ook de ene dag beter dan de ander, maar dat betekent niet dat je niet aan het groeien bent. Je leert weer van elke meditatie.
De wetenschap achter meditatie
In de afgelopen 30 jaar is er veel onderzoek gedaan naar de effecten van meditatie. Zeker in de laatste 10 jaar hebben ze goed kunnen kijken naar de psychologische effecten ervan. Al snel zagen onderzoekers dat tijdens het mediteren de ademhaling rustiger werd, de spierspanning, stofwisseling en bloeddruk afnamen. Ook neemt de productie van stresshormonen en adrenaline af.
Door regelmatig te mediteren verandert de structuur van de hersenen. En door meditatie wordt de grijze massa, die geassocieerd wordt met verwerken en uiten van emoties, versterkt. In 2005 ontdekte onderzoekers van Yale dat 2 keer per dag 20 minuten per dag al na 3 maanden ervoor zorgt dat men beter hun aandacht kan sturen. En wie hun aandacht kan sturen kan irrelevante informatie negeren en kan bepaalde emoties en gedachtes los laten. Verder staat de hoeveelheid uren die je in het verleden hebt gemediteerd gelijk aan de toename van ontspanning, liefde en geluk.
Dus ookal denk je dat je tijdens de meditatie niks aan het doen bent, je bent belangrijke stappen aan het zetten naar een beter leven voor jezelf en anderen.
De beste manier om met mindfulness te beginnen
Maakt mindfulness je benieuwd? Ben je nieuwsgierig naar hoe jij een gelukkiger leven kunt leiden met mindfulness? Bekijk deze cursus eens! Deze cursus is gemaakt voor mensen die niet goed weten waar ze moeten beginnen. Het kan je helpen om stappen te ondernemen met mindfulness. Ook geven ze voorbeelden van hoe je ermee aan de slag kunt gaan. Als het een voor jou niet werkt, dan werkt het andere misschien wel. Hierin moet je zelf aan de slag om te ontdekken wat jij fijn vind.
De cursus is online, dus je hoeft nergens heen. Je kunt het gewoon in je eigen huis, in je eigen comfort-zone doen. Je wordt stap voor stap begeleid met handvatten die je in het dagelijks leven kunt toepassen.
Verder is de cursus niet zweverig. Maar krijg je een duidelijk stappenplan met dingen die je in je dagelijks leven kunt doen om een gelukkiger leven te leiden. Het is voor vele een redding geweest, dit kan het voor jou ook zijn. Bekijk de cursus op de link hieronder.