/ / Hoe kun je meer en sneller mindful zijn? Lees hier de tips!

Hoe kun je meer en sneller mindful zijn? Lees hier de tips!

Vandaag was voor mij een dag waarop ik me heel erg verwijdert van de wereld voelde. Dit kwam niet omdat ik mij niet bemoeide met wat er om me heen gebeurde, maar omdat ik mij niet aanwezig voelde. Dat is erg vervelend, ik kon mezelf daardoor moeilijk motiveren om ook maar iets te doen. Ik had geen idee waardoor ik me zo voelde. Omdat ik geen idee had hoe ik het op moest lossen werd ik erg verdrietig. Toen heb ik maar besloten om gewoon iets te gaan doen. Ik ben toen naar de winkel gegaan en heb wat dingen gekocht waar ik heel blij van werd.

Ik heb dingen gehaald die ik kon doen, die niks voorstelde, maar die mij wel vrolijk maken. Toen ik eenmaal naar buiten was gegaan en me onder de mensen bevond, voelde ik me al iets beter, maar ik voelde me nog steeds niet helemaal de oude. Ik heb toen een aantal dingen gedaan die ervoor zorgde dat ik meer mindful werd. Ben je benieuwd wat ik heb gedaan en wat nog meer helpt tegen dit gevoel? Lees dan verder!

De situatie

De situatie die ik aangaf, waarin ik me niet aanwezig voelde, wordt ook wel derealisatie genoemd. De buitenwereld komt heel onbekend over en je hebt het gevoel dat je vanuit een glazen doos de dingen meekrijgt die om je heen gebeuren. Dit komt veel meer voor dan dat je zou denken, alleen weet niemand precies hoe ze zo’n situatie moeten uitleggen. Het komt vooral voor bij jongeren tussen de 15 en 25. Het zijn tekenen van te weinig slaap, drugsgebruik, maar met name: het over analyseren van dingen.

Dat is iets wat niet alleen bij jongeren gebeurt maar ook bij volwassenen. Het maakt niet uit waar dat je over nadenkt, maar als het te veel is en je maakt je er zorgen over, dan kan zoiets gebeuren. Het is overigens ook helemaal niet erg dat je je zo voelt, maar het is wel erg vervelend.

De oplossing

Wat in zo’n situatie erg kan helpen is het dichter komen naar de wereld. Bedenk hoe je dat wilt doen. Je hoeft daar namelijk niet per se voor naar buiten. Ook helpt het om meer bewust te worden van je lichaam. Ook daar zijn meerdere manieren voor die ik je verder in het bericht ga geven. Zorg dat je heel erg bewust wordt van je omgeving. Wat gebeurt er allemaal en hoe voel je je daarbij?

Wanneer je deze dingen doet, kom je dichter tot jezelf te staan en zal dat enorm helpen met je stemming. Ook zal je merken dat die glazen doos waar je je zogenaamd in zit, steeds dunner wordt, waardoor je je een stuk meer aanwezig zal voelen tot de wereld om je heen.

De tips

Ademhaling

Door je aandacht naar de ademhaling te verplaatsen zorg je ervoor dat je je bewust wordt van je adem. Een rustige buikademhaling zorgt ervoor dat je ontspannen raakt. Als je het fijn vind kun je ook proberen om je hand op je buik te leggen om zo nog bewuster te worden van je ademhaling.

Adem bewust in. Probeer tijdens het inademen je buik zo ver als je kan naar voren te laten komen. Voel hoe die lucht naar je lichaam gaat. Adem daarna rustig uit, niet alles in een keer. En beeld je dan in dat je niet alleen de lucht uitademt, maar ook alle spanning uitademt. Op deze manier voel je je erg opgelucht.

Sporten

Sporten is één van de snelste manieren om mindful te worden. Als je aan het sporten bent, zit je namelijk helemaal in het moment. Je bent met je aandacht helemaal bij je lichaam. Soms kunnen de gedachten even afdwalen, maar je zal je meer mindful voelen dan wanneer je op de bank voor je uit aan het staren bent.

Onder het sporten kun je in dit geval ook seks lezen. Als je namelijk erg opgewonden bent en je bent heel intiem met een partner dan voel je alles wat je kunt voelen. Je bent tijdens de seks erg gemakkelijk in het hier en nu.

Zintuigen activeren

Wat je ook aan het doen bent, probeer al je zintuigen te activeren. Kijk goed om je heen naar de dingen die je ziet, wat hoor je allemaal voor geluiden? Zijn er ook bepaalde geuren of smaken die daarbij komen kijken? Zijn er dingen die je kunt voelen met je handen of met andere delen van je lichaam?

Je zintuigen activeren kan ook al ben je niks aan het doen. Al zit je op je stoel in de woonkamer. Probeer dan eens goed te luisteren naar wat je hoort en wat je ziet. Misschien kijk je ineens anders tegen je schilderij aan en hoor je bepaalde geluiden die normaal gesproken aan je voorbij gaan. Maak contact met de stoel waar je op zit. Wat voor materiaal is het? Zet je voeten op de vloer en probeer alle prikkels op te nemen.

Op deze manier kun je eigenlijk overal mindful worden. Je hoeft niet op te staan om iets te gaan doen en het maakt ook niet uit of je in de trein zit of thuis op de bank. Je hoeft er amper iets voor te doen en toch kun je snel mindful worden!

Overdreven genieten van eten

Maak eens iets wat je erg lekker vind en eet het alsof je Remy bent van ratatouille. Neem alle smaken in je op en leef je uit! Neem een hap en probeer alles in je op te nemen.

Neem bijvoorbeeld een appel (het liefst geen vette snack). Hoe sappig is je appel? Hoe diep is de smaak en is de appel erg zoet of juist zuur? Ruik, voel, proef en ervaar. Door slecht één hap te nemen van het eten kun jij je helemaal goed voelen.

food | Trending Gifs

Schrijven/ tekenen

Wat ik vandaag gedaan heb is het halen van teken spullen. Ik ben naar een tekenwinkel gegaan en heb daar potloden en kwasten gehaald, ben naar huis gegaan en heb heerlijk getekend en geverfd. Ook tijdens het tekenen ben je net als tijdens het sporten automatisch mindful. Je moet namelijk bedenken wat je gaat tekenen en welke kleuren je wilt gebruiken. Hierdoor ben je heel erg met je omgeving bezig.

Ook is het schrijven van de dingen die je voelt ook een goede manier om mindful te worden. Zeker als je moeite hebt op bepaalde gedachtes of gevoelens vast te houden kun je deze opschrijven. Ook kun je schrijven gebruiken om juist van bepaalde gedachtes los te raken. Zo kun je de vervelende gedachtes die je hebt – die ervoor zorgen dat je een derealisatie hebt – van je af schrijven.

Meer te weten komen over mindfulness

Maakt mindfulness je benieuwd? Ben je nieuwsgierig naar hoe jij een gelukkiger leven kunt leiden met mindfulness? Bekijk deze cursus eens! Deze cursus is gemaakt voor mensen die niet goed weten waar ze moeten beginnen. Het kan je helpen om stappen te ondernemen met mindfulness. Ook geven ze voorbeelden van hoe je ermee aan de slag kunt gaan. Als het een niet voor jou werkt, dan werkt het andere misschien wel. Hierin moet je zelf aan de slag om te ontdekken wat jij fijn vind.

De cursus is online, dus je hoeft nergens heen. Je kunt het gewoon in je eigen huis, in je eigen comfort-zone doen. Je wordt stap voor stap begeleid met handvatten die je in het dagelijks leven kunt toepassen.

Verder is de cursus niet zweverig. Maar krijg je een duidelijk stappenplan met dingen die je in je dagelijks leven kunt doen om een gelukkiger leven te leiden. Het is voor vele een redding geweest, dit kan het voor jou ook zijn. Bekijk de cursus op de link hieronder.

E-cursus Mindfulness

8-weekse cursus
Audiobestanden, video’s en dagelijkse e-mails
Dagelijkse stappenplan
Leer je gedachten beschouwen als je beste vriend
Gratis bonusmodule: Mindfulness op het werk

Similar Posts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *