Waarom mindfulness niet zo suf is als je denkt. Hoe houd je het down-to-earth?
De een is er helemaal gek op en de ander vind het maar zweverig. Toch zijn er een hoop mensen die er baat bij hebben om regelmatig te gaan zitten voor mindfulness. Het helpt hen tegen de stress, maar ook tijdens momenten waarop het even te druk wordt in het hoofd. Wanneer je bezig bent met mindfulness leg je de focus op je bestaan. Sommige halen daarvoor van alles uit de kast, maar dat is niet nodig. Het kan misschien voor jou een hulpmiddel zijn, maar het is geen must.
Lees verder om er achter te komen waarom het niet zo suf is en hoe je als beginner hiermee aan de slag kunt gaan. Dit zonder dat je een gong en een yoga mat hoeft te kopen.
Waarom is mindfulness zo suf nog niet?
Wanneer mindfulness naar jouw smaak zweverig of vaag is betekend niet dat dat zo is. Je maakt je bewust van het moment waarin je zit. Je bent aandachtig voor alles wat in en om je heen gaat. De kunst is dan om je te focussen op het positieve. Je ziet door het positieve het negatieve niet meer. Ook kun je van iets negatiefs iets positiefs maken.
Hier heb je niks anders voor nodig dan jezelf. Je kunt het overal doen en je hoeft er helemaal niet per se voor te gaan zitten. Je kunt het gewoon doen tijdens je dagelijkse taken. Op deze manier neem je bijvoorbeeld tijdens je trein reis een pauze voor jezelf, i.p.v. dat je 20 minuten blijft scrollen op je mobiel. Je hoeft je ogen niet dicht te doen of in een bepaalde positie gaan zitten. Je kunt het gewoon doen terwijl je zit en laat je gedachtes de gang gaan. Net zoiets als dat je als kind achter in de auto zat. Je keek naar buiten en je dacht aan een heleboel dingen. Alleen met mindfulness ben je je meer bewust van wat die gedachtes zijn en probeer je daarop te focussen.
Verder is het niet iets wat mensen uit hun duim zuigen. Het werkt echt. Het is een klinisch bewezen methode die je helpt om rust, tevredenheid en zelfvertrouwen te krijgen. De internationale resultaten zijn verbluffend goed.
Tijdens de gedachtes die in je om gaan, ga je er op een accepterende manier naar kijken. Je kijkt uit het raam en denkt: “Wat een zeik weer!”. Je merkt de gedachte op en je leert deze situatie te accepteren. Het ligt namelijk volledig buiten jouw macht om het weer aan te passen. Dat het weer vandaag zo slecht is, dat is nu eenmaal zo. Maar wat doe je hier nu mee? De situatie kun je niet aanpassen, maar de gedachtes die je erover hebt wél! Je kunt de gedachtes over die dag aanpassen. Je gaat even alles langs wat er vandaag gaat gebeuren waar je naar uit kunt kijken. Heb je niks om naar uit te kijken? Bedenk dan eens wat jij kunt doen, zodat je toch iets creëert waar je naar uit kunt kijken.
Zo suf is mindfulness dus niet! Je komt niks zweverigs tegen als je daar niet op uit bent. Het is puur jij en jezelf. Je hebt er niks voor nodig. Je kunt doen wat je wilt. Is het voor jou fijn om erbij muziek te luisteren? Niemand die je tegen houdt! Let er dan wel op dat je aandacht niet naar gaat je mobiel. Je mobiel slokt al je aandacht weg en zorgt ervoor dat je er hersenloos naar aan het kijken bent.
Waarom zou je mindfulness gaan doen?
Mindfulness is wetenschappelijk gefundeerd. Het staat vast dat mindfulness bij psychische klachten kan helpen. Mindfulness is bewezen effectief tegen depressie, pijn en verslaving.
Bij mindfulness zijn er twee aspecten die belangrijk zijn:
1. Aandacht: het focussen op je gedachtes en de situatie om je heen. Het is prima als je die focus even kwijt bent, zolang je het maar weer herpakt.
2. Vriendelijkheid: je ontwikkeld een open, accepterende houding naar alles wat er om je heen gebeurd. Hierdoor leer je je te verzetten tegen de negatieve gedachtes in je hoofd. De dingen waar je geen zin in hebt, draai je om naar iets moois. Alles is welkom, precies zoals het is. Even stoppen met alles te beoordelen.
Als je 8 weken lang een half uur per dag mindfulness oefeningen doet zijn er duidelijk effecten zichtbaar in je hersenen, blijkt uit onderzoek . Dit geld ook voor de vriendelijkheid die je traint. Er zijn er twee.
– Verhoogde aandacht, alertheid en cognitieve activiteit.
– Grotere emotie-regulerende activiteit, hierdoor kun je dus de negativiteit omdraaien naar iets positiefs.
Even samenvattend de voordelen van mindfulness:
- Vermindert stress
- Verhoogt je focus en concentratie
- Vergroot je empathie
- Minder laten leiden door emoties
- Minder angst
- Verbeterd relatie met jezelf
- Je krijgt een hogere pijngrens
- Verbeterd beslissingen
- Verbeterd humeur
- Je krijgt mentale veerkracht
Hoe houd je het down-to-earth?
Wanneer je aan mindfulness gaat beginnen, doe het dan rustig aan. Het is fijn als je het meteen elke dag doet, maar je hoeft niet zo te beginnen. Doe het op je eigen tempo. Je doet dit ten slotte voor jezelf. Je hebt geen yoga mat nodig en ook geen gong. Je kunt ervoor gaan zitten als je dat fijn vind om geen afleiding te hebben, maar het is geen must. Je kunt het ook in de trein doen of tijdens het koken. Het is aan jou hoe je dit aanpakt. Test het ook eens uit! Wat werkt voor jou het beste?
Terwijl je bezig met met mindfulness hoef je niet bezig te zijn met zweverige gedachtes. Je kunt doen en denken wat je wilt. Met mindfulness ben je namelijk met de focus bezig. En die focus kun je hebben op alles wat je denkt en doet. Je bent niks verplicht.
Doe de dingen die je dagelijks doet met focus. Daar is verder niks zweverigs aan.
Met mindfulness aan de slag
Maakt mindfulness je benieuwd? Ben je nieuwsgierig naar hoe jij een gelukkiger leven kunt leiden met mindfulness? Bekijk deze cursus eens! Deze cursus is gemaakt voor mensen die niet goed weten waar ze moeten beginnen. Het kan je helpen om stappen te ondernemen met mindfulness. Ook geven ze voorbeelden van hoe je ermee aan de slag kunt gaan. Als het een niet voor jou werkt, dan werkt het andere misschien wel. Hierin moet je zelf aan de slag om te ontdekken wat jij fijn vind.
De cursus is online, dus je hoeft nergens heen. Je kunt het gewoon in je eigen huis, in je eigen comfort-zone doen. Je wordt stap voor stap begeleid met handvatten die je in het dagelijks leven kunt toepassen.
Verder is de cursus niet zweverig. Maar krijg je een duidelijk stappenplan met dingen die je in je dagelijks leven kunt doen om een gelukkiger leven te leiden. Het is voor vele een redding geweest, dit kan het voor jou ook zijn. Bekijk de cursus op de link hieronder.