/ / Mindfulness oefening – Bodyscan

Mindfulness oefening – Bodyscan

Om mindfulness uit te oefenen zijn er een aantal oefeningen die je kunt doen. Een van deze oefeningen is de Bodyscan, welke goed uit te voeren is als beginner. Het is goed om te weten dat er dagen zijn dat het lastiger is dan anders. Net zoals het leven, de ene dag gaat soepeler dan de ander. In dit bericht ga ik je meer uitleggen over deze oefening die ook jij gemakkelijk kunt toe kunt passen.

Doel van de Bodyscan

Het doel van de bodyscan is om je meer bewust te worden van jouw lichaam. Om eens stil te staan bij wat je allemaal voelt in je lichaam. Voelt het gespannen of ontspannen? Zijn er plekken die pijn doen? Door hierbij stil te staan kom je meer in contact met je lichaam. Normaal gesproken sta je helemaal niet stil bij je lichaam en wat je allemaal voelt. Je bent bezig en bent vooral bezig met nadenken over van alles en nog wat.

Misschien klinkt dit als een ontspanningsoefening maar dat is niet wat je aan het doen bent en ontspanning is ook niet het doel. De bodyscan wordt ook wel een concentratieoefening genoemd. Je concentreert je namelijk volledig op het lichaam. Door regelmatig een bodyscan te doen merk je sneller wat jouw lichaam nodig heeft. Want vergeet niet dat het fysieke en mentale vaak gelijk lopen. Wanneer je je prettiger voelt in jouw lichaam, gaat het mentaal ook een stuk beter met je.

Hoe voer je de bodyscan uit?

  1. Ga op een comfortabele manier liggen op een rustige plek. Je kunt dit op je bed doen, op het tapijt of een yoga-mat is ook prima. Het is prettig wanneer je een kussen onder je hoofd en je knieën legt.
  2. Leg je armen naast je neer en leg je benen recht neer, met de voeten ontspannen.
  3. Sluit je ogen.
  4. Begin met het focussen op je ademhaling. Probeer je ademhaling niet te veranderen. Merk je dat dit toch gebeurt, omdat je er zo de focus op hebt liggen, probeer je er dan wat minder op te focussen. Tik de focus op de ademhaling rustig aan, probeer om de focus lichtjes te behouden.
  5. Focus eens op de manier waarop je ligt. Hoe voelt het? Probeer om je lichaam helemaal ontspannen te houden.
  6. Welke plekken van jouw lichaam raken de grond onder je?
  7. Hoe voel je je op dit moment? Voel je je gestrest, heb je haast? Of voel je je relaxed, chagrijnig of boos?
  8. Begin dan met het ‘scannen’ van je lichaam. Je kunt bij je tenen beginnen, maar ook bij je hoofd, net wat je fijn vind. Scan elk stukje van je lichaam van boven naar beneden (of andersom). Probeer niks te vergeten. Hoe voelt jouw pink, grote teen, knieholte of elleboog? Voelt het warm/ koud/ gespannen/ pijnlijk?
  9. Wanneer je jouw lichaam hebt gescand blijf je nog een met je ogen dicht liggen en voel je hoe jouw lichaam nu voelt, nu dat je de oefening hebt gedaan.
  10. Wanneer je klaar bent kan je langzaam je lichaam weer gaan bewegen. Beweeg bijvoorbeeld eerst je tenen en vingers en zo de rest van het lichaam. Dan kun je je ogen weer open doen. en beëindig je de bodyscan.

Hoelang duurt de bodyscan?

Je bepaald bij mindfulness eigenlijk altijd alles zelf. Dus ook hoelang je wilt nemen voor deze oefening. Door de bodyscan meerdere keren te doen, ga je vanzelf merken wat voor jou prettig voelt. Dit kan 10 minuten duren, maar ook 45 minuten. Het is maar net wat voor jou het prettigste is.

Begeleidende bodyscan

Hiernaast vind je een video van Tiny Tweaks waarbij je door de bodyscan wordt heen geleid. Deze oefening duurt 10 minuten. Voor beginners is dat vaak een prettige tijd, omdat het vaak nog onwennig is om voor 10 minuten lang even niks te doen met je lichaam. Tiny Tweaks heeft zelf een mindfulness e-cursus van 8 weken die je zowel in groepsverband (€279) als individueel (€729) kunt doorlopen. De meeste zullen al snel gaan voor het groepsverband. Elke week heb je een online groepsbijeenkomst. Maar misschien is dit voor jou een nadeel, omdat je liever alleen en op jouw eigen moment oefent.
Veel mensen vinden de cursus van Tiny Tweakers te duur en willen liever op hun eigen tempo de cursus doorlopen. Dan is de mindfulness cursus van Happy with Yoga perfect! Deze e-cursus kost nu maar 47 euro! Grijp nu je kans in de link hier beneden!

Cursus Mindfulness – Happy with Yoga

Maakt mindfulness je benieuwd? Ben je nieuwsgierig naar hoe jij een gelukkiger leven kunt leiden met mindfulness? Bekijk deze cursus eens! Deze cursus is gemaakt voor mensen die niet goed weten waar ze moeten beginnen. Het kan je helpen om stappen te ondernemen met mindfulness. Ook geven ze voorbeelden van hoe je ermee aan de slag kunt gaan. Als het een niet voor jou werkt, dan werkt het andere misschien wel. Hierin moet je zelf aan de slag om te ontdekken wat jij fijn vind.

De cursus is online, dus je hoeft nergens heen. Je kunt het gewoon in je eigen huis, in je eigen comfort-zone doen. Je wordt stap voor stap begeleid met handvatten die je in het dagelijks leven kunt toepassen.

Verder is de cursus niet zweverig. Maar krijg je een duidelijk stappenplan met dingen die je in je dagelijks leven kunt doen om een gelukkiger leven te leiden. Het is voor vele een redding geweest, dit kan het voor jou ook zijn. Bekijk de cursus op de link hieronder.

E-cursus Mindfulness

8-weekse cursus
Audiobestanden, video’s en dagelijkse e-mails
Dagelijkse stappenplan
Leer je gedachten beschouwen als je beste vriend
Gratis bonusmodule: Mindfulness op het werk
Nu voor maar €47!

Similar Posts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *