/ / Minimalisme en kleding – Wat zijn de voordelen?

Minimalisme en kleding – Wat zijn de voordelen?

De meeste mensen denken dat het geweldig is om een kledingkast vol met kleding te hebben. Maar is dat ook zo? Het korte antwoord: nee, dat is het niet. Door zoveel kleding in de kast zie je door de bomen het bos niet meer. Steeds maar de vraag: “Wat moet ik toch aan vandaag?” Het zou handiger zijn als je kleding in je kast hebt hangen dat je stuk voor stuk leuk vind. Kleding waarvan je in de winkel al dacht dat je dat kledingstuk nooit meer uit zou willen doen.

Minimalisme in de kledingkast houd niet in dat je geen leuke accessoires kan hebben en geen ruimte meer hebt voor afwisseling. Maar wat zijn de voordelen van een minimale garderobe en hoe kun je dit toepassen? Lees snel verder!

Voordelen van minimalisme in je kledingkast

Niet hoeven nadenken over wat je aan doet

Op het moment dat je besluit om minder kleding in je kast te hebben, heb je ook minder keus. De gemiddelde vrouw staat een jaar van haar leven voor de kast om uit te zoeken wat ze aan gaat trekken. Dit betekent gemiddeld 16 minuten per dag! Dat is toch enorm zonde? En misschien is het nog wel vervelender als je daarna nog steeds niet tevreden bent over je outfit. Met een minimalistische kledingkast heb je altijd beet! Je vind namelijk alles leuk om aan te trekken en je hebt alles voor een speciale gelegenheid. Zo sta je een stuk korter voor de kledingkast.

Je kledingkast is netjes en overzichtelijk

Een opgeruimde kledingkast is oh zo fijn! Dit is een grote reden voor veel mensen om een minimalistische kledingkast te hebben. Want wat je niet hebt, hoef je ook niet op te ruimen. Je kledingkast ziet er eerst uit als een hoopje stof bij elkaar. Je ziet niet goed wat je in je kast hebt hangen en je ‘stapels’ kleding is een zooitje. Maar als je een minimalistische kledingkast hebt is alles veel overzichtelijker. Je kunt gemakkelijker alles vinden. Bovendien is het met minder kleding een stuk gemakkelijker om je kast netjes te houden!

Blij zijn met de kleding die je hebt

Als je nieuwe kleding wilt kopen sta je langer stil bij je aankoop. Je gaat na of je het echt wel nodig hebt en of je het na 3 maanden nog steeds zou dragen. Misschien heb jij wel een aantal voorwaarden voor jezelf gesteld die je afgaat voordat je wat koopt. Als je dan dat kledingstuk koopt heb je het met zorg uitgekozen. Je koopt nog zelden iets uit een soort opwelling, gewoon omdat je het nu wil. Dan ben je zeker dat je blij bent met al je kleding in je kast.

Minder focus op je uiterlijk, meer op wie je bent

Je draagt je kleding, je bent niet je kleding. De kleding die je draagt kan natuurlijk iets zeggen over wie je bent als persoon. Maar als je om je heen kijkt lijkt alles toch wel overeen te komen. Dat komt vaak door een nieuw seizoen of een nieuwe kledinglijn. Maar ook dit veranderd constant. Wanneer je een minimalistische kledingkast hebt, ben je minder bezig met de nieuwste kleding, je hebt namelijk de basics al die je nodig hebt. Het is niet nodig om aan anderen te laten zien dat jij bewust bent van de laatste trends. Je hoeft daar helemaal niet mee bezig te zijn. Je weet namelijk wie je bent en wat jij zelf leuk vind. En juist die kleding heb jij in jouw kast hangen!

Basics, gaan ten alle tijden mee

Je hebt kleding uitgekozen waarvan je weet dat die een langere tijd mee gaan met de tijd en kleding die je echt leuk vind. Doordat dit vaak basic kledingstukken zijn, is het makkelijker om dingen met elkaar te matchen. Je weet ook wat je in je kast hebt hangen, omdat het niet zo veel is en omdat je alles daadwerkelijk draagt. Hierdoor is het een stuk gemakkelijker om iets nieuws uit te zoeken wat bij de rest past.

Besparen van een hoop geld

De gemiddelde puber zou volgens Nibud zo’n 50 euro aan kleedgeld krijgen. En dat is dan voor een puber, volwassenen (tussen de 25 en 40) geven vaak meer geld uit aan kleding, omdat ze nu eenmaal meer te besteden hebben. Laten we eens kijken hoeveel je dan uitgeeft per jaar. Laten we zeggen dat je 2 kledingstukken koopt per maand van 30 euro. Dat betekent dat je maar liefst 720 euro kwijt bent aan kleding in een jaar. Bedenk eens wat jij allemaal koopt qua kleding. Koop jij elk jaar een nieuwe winterjas van rond de 60 euro? En hoe vaak koop jij nieuwe schoenen van rond de 80 euro? Zo tikken die uitgaven aan kleding snel weg. Bedenk ook eens wat je dan wel niet kwijt bent als gezin zijnde. Kleding van je partner en van je kinderen. Bewuster omgaan met het kopen van kleding zorgt ervoor dat je een hoop geld bespaart.

Hoe pak je dit nu aan?

In dit bericht heb je kunnen lezen dat minimalisme vele voordelen heeft. Het is een mindset die jou kan helpen om minder spullen in je leven te brengen. Ook kan het je helpen om juist van die spullen af te komen en om in te zien dat bedrijven op zoek zijn naar jouw geld.

Voor veel mensen is het ook een proces dat ervoor zorgt dat je bewuster in het leven staat, minder afleiding hebt van de spullen om je heen. Zo kun je je op belangrijkere dingen in het leven richten, zoals je familie en vrienden. Zij hebben namelijk niks aan jou als jij steeds bezig bent met nieuwe spullen in huis halen en op zoek bent naar de beste producten met de beste deals.

Ga eens aan de slag met het minimalisme! Dit kan jou helpen om bewuster en gelukkiger in het leven te staan. Probeer deze cursus, het helpt je enorm goed om de eerste stappen te maken. Niet goed = geld terug. Dus het is zeker het proberen waard!

In dit bericht heb je ook kunnen lezen hoe je om kunt gaan met minimalisme in het gezin. Deze e-cursus heeft hier een speciale bonus module voor! Deze begeleid je stap voor stap naar jouw doel: een rustiger en gelukkiger leven met jouw gezin!

Wil je meer te weten komen over de cursus? Klik dan op de link hier beneden om naar mijn review over de cursus te gaan. Hier lees je meer over de ins en outs van de cursus en kun je kijken of het iets voor je is.

E-cursus: Minimalisme

4 modules
Meer ruimte en vrijheid in je leven
Een bewuster leven leiden
Ruim je leven op en creëer meer tijd, ruimte en vrijheid voor je dromen en doelen in 7 weken.
Gratis Bonusmodule: minimalisme voor het gezin


Similar Posts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *