/ / Minimalisme met het gezin. Hoe pak je het aan?

Minimalisme met het gezin. Hoe pak je het aan?

Wanneer je wilt beginnen aan minimalisme is dat een stuk makkelijker als je alleen bent. Want iedereen pakt minimalisme anders aan. Ook is het lastiger om met kinderen aan minimalisme te beginnen, omdat kinderen een hoop spullen maken op school of op de naschoolse opvang. Die willen ze vaak niet weggooien. Kinderen maken in de eerste paar jaar een hoop groei mee en alles wat je daaraan doet denken wil je graag bewaren om daar later nog eens aan te denken.

Gelukkig zijn er een hoop ouders die al minimalisme toepassen in hun leven en dat van hun kinderen. Zij zijn erachter gekomen wat lastige aspecten kunnen zijn van minimalisme met het gezin. Uit die lastigere momenten zijn een hoop tips gekomen waar anderen ook wat aan hebben.

Kleding

De was doen kost veel tijd en energie. Als je de was doet voor jou en je partner merk je al hoeveel was er is. Laat staan met kinderen erbij. Dan is de was iets wat enorm vaak moet worden gedaan. Om die was te verminderen helpt het om minder kleding te gebruiken elke dag. Denk eens aan de outfits die je met jouw gezin aan trekt. Vaak wordt deze verwisselt na het werk of na school. Maar ook als je in de avond hebt gedoucht, dan trek je daarna al snel weer een nieuw outfit aan, terwijl je weet dat je die outfit nog maar 3 uur aan zal hebben die dag. Dan is het zonde om voor die kleding later weer in de wasmand te gooien.

Met minder kleding door de dag heen, gooi je minder zomaar in de was. Denk eens aan de kledingstukken die je echt heel leuk vind. Zou je die na 3 uur gedragen te hebben al in de wasmand gooien? Nee, want je wilt zolang mogelijk dat leuke shirt aan hebben. Daarom is het een goed idee om alleen maar kleding te hebben waar jij en je kinderen blij van worden. Koop niet iets omdat je kinderen het misschien gaan dragen, maar koop het omdat dat iets is wat ze graag aan hebben. Dat zorgt er niet alleen voor dat je minder was hebt, maar ook dat je dol bent op de kleding die je hebt!

Een ander voordeel van het hebben van minder kleding in de kast is de tijd die je bespaart tijdens het aankleden. Omdat de kinderen alleen maar kleding hebben die ze leuk vinden, is het makkelijker om kleding uit de kast te trekken om die dag te dragen.

Herinneringen

Kinderen maken in hun jongere jaren een hele hoop nieuwe dingen mee. Ze gaan veel groei door en dat wil je graag koesteren. Denk aan hun eerste schoentje, een veterstrikdiploma of een tekening van het gezin die ze op school hebben gemaakt. Dit soort dingen wil je niet weggooien. Maar je wilt ook voorkomen dat je teveel bewaard en door de bomen het bos niet meer ziet. Een oplossing hiervoor is een memory box! Een memory box is een doos of een kist waar je allemaal herinneringen in stopt van een persoon. Dat kan een doos zijn voor jezelf of een doos voor elk van je kinderen. Zo heeft iedereen zijn eigen memory box. Als ouder zijnde bepaal jij de eerste paar jaar wat er in die doos komt te zitten. Later kan het kind zelf bepalen wat hij/zij graag wilt bewaren. Sommige dingen stellen namelijk voor de ouder niet zo veel voor, maar wel voor het kind. Dan is het goed om te weten wat zij zelf willen bewaren.

Probeer erachter te komen wanneer je te veel dingen bewaart. Een goede manier is door het af te laten hangen van het formaat van de doos. Wanneer de doos vol is, is hij vol. Dan zullen er een paar dingen weg moeten om ruimte te maken voor nieuwe herinneringen. De doos kan je zo inrichten als je zelf wilt. Zo kun je een map maken met allemaal tekeningen waar je heel erg trots op bent. Of kun je fotoboek beginnen met de belangrijkste foto’s. Wat zou jij in jouw memory box stoppen? Laat het weten in de reacties, onderaan dit bericht!

Papier

Een activiteit die veel op school en thuis wordt gedaan door de kinderen is het maken van knutselwerkjes en tekeningen. Ze kunnen er met gemak 5 per dag maken. Maar wat moet je ermee? Ga je dit allemaal bewaren om erachter te komen wat het kind wil bewaren of ga je het weggooien?
Je kunt niet alles bewaren, dat gaat niet. Wat je wel kunt doen is het maken van een la of een bakje waar alle recente tekeningen in komen te liggen. Uit die la kun je dan bekijken welke echt heel erg goed zijn, of waar het kind erg trots op is! Deze kun je dan vervolgens in de memory box stoppen of zelfs ophangen! Kinderen vinden het namelijk heel erg fijn om te zien dat ouders trots zijn op hen. En om dat te laten zien aan ze kun je een tekening inlijsten en ophangen aan de muur. Deze kun je later weer uit het lijstje halen om er weer een nieuwe in te stoppen. Zo laat je aan je kind zien dat je trots bent, maar hoef je niet elk papiertje te bewaren die ze maken.

Speelgoed

Kinderen spelen overal in huis. Niet alleen op hun kamer maar ook in de woonkamer en in de keuken. Dat speelgoed blijft rond dwarrelen door het huis. Daarom kun je het beste aan de kinderen aangeven dat ze op bepaalde plekken kunnen spelen. Zo kunnen ze daar helemaal los gaan met hun spullen. Dat geeft de kinderen een hoop ruimte. Ze hoeven dan niet meerdere keren per dag hun speelgoed opruimen.

Natuurlijk wil je ook samen met je kinderen knutselen in de woonkamer. Maak dan een kastje waarin die spullen liggen en waar ze weer terug gelegd kunnen worden als jullie klaar zijn. Zo houd je het speelgoed gescheiden. Op de kamers ligt er een hoop speelgoed op de grond en beneden kun je blijven knutselen, maar heeft het een plekje waar het opgeruimd kan worden.

Cadeau’s

Kinderen willen met hun verjaardag, kerst, sinterklaas en op andere speciale dagen een hoop speelgoed krijgen. Maar als ouder zijnde weet je dat er waarschijnlijk maar één ding is waar ze mee blijven spelen. Op de rest zijn ze al na een weekend uitgekeken. Daarom is het niet alleen leuker, maar ook goedkoper om ze één groot cadeau te geven wat ze echt graag willen. Zo focussen ze op één stuk speelgoed i.p.v. op alles tegelijkertijd. Daarbij is een dagje weg een leuk cadeau! Denk aan een dagje naar een pretpark of een speelparadijs. Zo hebben ze een super leuke dag en hebben ze iets waar ze echt blij mee zijn.

Shoppen

Wanneer er een uitverkoop is in de stad en je bent van plan om wat kleding te halen voor de kids, koop je al snel te veel. Je koopt vaak ook dingen die ze nu nog niet passen, maar waarvan je denkt dat ze het later wel zullen passen. Helaas is dit vaak niet het geval, misschien passen ze het wel, alleen willen ze het niet dragen omdat ze het niet leuk genoeg vinden. Koop daarom nooit dingen voor in de toekomst. Koop kleding die ze nu passen en probeer zoveel mogelijk met je kinderen te winkelen. Het is namelijk zonde om iets te kopen (ook al is het zo goed afgeprijsd) als ze het toch niet willen dragen.

Die kleding blijft dan lang in de kast liggen zonder dat er naar gekeken wordt. Dit zorgt voor een rommelige kast. Verder is het, zoals ik eerder al benoemd heb, een stuk gemakkelijker om je kids om te kleden als ze alleen maar leuke kleren hebben. Kleding wat ze zelf ook echt leuk vinden.

Leren opruimen

Je kunt je kinderen van jongs af aan al kennis laten maken met opruimen. Laat zelf zien hoe jij opruimt. Geef het goede voorbeeld aan je kinderen. Vanaf ongeveer een jaar of 2 kun je je kind leren om hun speelgoed in een bak te stoppen als ze klaar zijn met spelen. Maak kenbaar waar alles hoort te liggen. Zo stop je de blokken terug in de blokkendoos en stop je de poppen terug in het poppenhuis. Als je laat zien dat dat de plek is waar alles hoort, wat het ‘thuis’ is van het speelgoed, zullen de kinderen snel begrijpen dat opruimen iets is wat bij het spelen hoort.
Ook kun je aan de kids uitleggen dat ze op die manier hun speelgoed niet kwijt zullen raken, omdat het op hun plekje ligt. Zo zien ze sneller in dat er een reden is waarom ze alles terug moeten leggen op een vaste plek. Anders verliezen ze het overzicht en raken er dingen zoek.

Beginnen met minimalisme in het gezin!

In dit bericht heb je kunnen lezen dat minimalisme vele voordelen heeft. Het is een mindset die jou kan helpen om minder spullen in je leven te brengen. Ook kan het je helpen om juist van die spullen af te komen en om in te zien dat bedrijven op zoek zijn naar jouw geld.

Voor veel mensen is het ook een proces dat ervoor zorgt dat je bewuster in het leven staat, minder afleiding hebt van de spullen om je heen. Zo kun je je op belangrijkere dingen in het leven richten, zoals je familie en vrienden. Zij hebben namelijk niks aan jou als jij steeds bezig bent met nieuwe spullen in huis halen en op zoek bent naar de beste producten met de beste deals.

Ga eens aan de slag met het minimalisme! Dit kan jou helpen om bewuster en gelukkiger in het leven te staan. Probeer deze cursus, het helpt je enorm goed om de eerste stappen te maken. Niet goed = geld terug. Dus het is zeker het proberen waard!

In dit bericht heb je ook kunnen lezen hoe je om kunt gaan met minimalisme in het gezin. Deze e-cursus heeft hier een speciale bonus module voor! Deze begeleid je stap voor stap naar jouw doel: een rustiger en gelukkiger leven met jouw gezin!

Wil je meer te weten komen over de cursus? Klik dan op de link hier beneden om naar mijn review over de cursus te gaan. Hier lees je meer over de ins en outs van de cursus en kun je kijken of het iets voor je is.

E-cursus: Minimalisme

4 modules
Meer ruimte en vrijheid in je leven
Een bewuster leven leiden
Ruim je leven op en creëer meer tijd, ruimte en vrijheid voor je dromen en doelen in 7 weken.
Gratis Bonusmodule: minimalisme voor het gezin

Similar Posts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *