/ / Hoe is het minimalisme ontstaan?

Hoe is het minimalisme ontstaan?

Je hebt misschien al wel eens gehoord over minimalisme en dat het een levensstijl is voor veel mensen. Misschien heb je je daarbij een keer afgevraagd; waar is dit allemaal begonnen? De geschiedenis daarvan gaat duizenden jaren terug. Maar hoe heeft zich dat ontwikkeld tot de levensstijl die er nu is? In dit bericht ga je erachter komen hoe minimalisme ontstaan is.

Geloof

Door de geschiedenis van het minimalisme heen zijn er veel aspecten terug te vinden die betrekking hebben op het geloof. Van het boeddhisme tot aan het christendom heeft men in deze religies aspecten getoond van het ontzeggen van bezittingen. Dit zou dan leiden tot een sterkere focus en meer wijsheid. Wat extremere voorbeelden zijn de boeddhistische monniken en de katholieke nonnen.

Nonnen en monniken die geven niet alleen hun bezittingen op, maar zij zijn ook niet bezig met hun uiterlijk. Dit doen ze omdat ze hun focus niet willen leggen op deze aspecten. Ze willen zoveel mogelijk met hun gedachten bij god zijn. Dat is erg lastig om te doen als je steeds afleiding hebt van de spullen om je heen.

Kunst

Als je in de de geschiedenis terug gaat zoeken naar minimalisme zul je het niet vinden waar je naar op zoek bent. Dat is omdat minimalisme in de geschiedenis nog niet ging over de levensstijl, zoals deze nu gevormd is. Van origine ging het namelijk niet over bezittingen en de verzameling hiervan.

Het minimalisme was in de jaren 60 een stroming in de beeldende kunst. Deze kwam vanuit Amerika overgewaaid naar Europa. Het idee was om in het schilderij rust en duidelijkheid te scheppen, en dus weinig dingen die de aandacht opeisen.

Ook in de muziek is het minimalisme terug te vinden. Vanaf de jaren 70 wordt dit ook zo erkent. Aan die genre van muziek is het kenmerkend dat er een herhaling van stukken muziek met kleine subtiele variaties is. In de popmuziek is het terug te vinden in experimentele rock zoals die van Pink Floyd of Velvet Underground.

Hiernaast vind je een stuk van Pink Floyd en als je ernaar luistert snap je gelijk waarom dit omschreven wordt als minimalisme. Er is geen zang in het stuk en je hoort ook herhaling in de nummers met een herkenbaar tempo .

Verder zie je het ook terug in de architectuur. Ook hier gaat het terug naar de basis. Alleen de noodzakelijke aspecten komen terug. De eenvoud in de architectuur heeft bepaalde kernbegrippen: abstract, objectief en emotieloos. Dit is terug te vinden in gebouwen, woningen en ook tuinen.

Consumeren

Tijdens de industriële revolutie zijn we meer gaan produceren. Door de opkomst van machines konden we veel van hetzelfde steeds opnieuw en opnieuw de wereld in brengen. Deze massa productie leidde tot overproductie wat ervoor zorgde dat wij als mensen deze extra spullen moeten kopen.

Ook advertenties zorgde ervoor dat men spullen ging kopen, waarvan we echt dachten dat we het nodig hadden. Wanneer deze bedrijven er veel geld aan gingen verdienen, waren er steeds meer bedrijven die dit ook gingen doen. Op deze manier werd consumeren een manier van leven. We begonnen het ook te zien als een sociale status, als jij het beste of het duurste product had keken mensen naar je op. Dit gaf voor veel mensen tijdelijke voldoening. Want een product is maar voor even nieuw. Voor je het weet komt er weer een beter product op de markt en is die van jou oud. Onze bezittingen waren niet meer iets wat we echt nodig hadden, maar een status symbool.

Resultaat

Je ziet in dat een huis vol spullen jou niet gelukkig kan maken, maar dat het vooral veel stress oplevert om zoveel in huis te hebben. Je ziet af van alle overbodige spullen die je ooit eens hebt gekocht voor de tijdelijke kick. Die is nu al jaren weg, maar het product niet. De producten hopen zich alleen maar op en het staat alleen maar in de weg.

Minimalisme helpt deze problemen te voorkomen en aan te pakken. Minimalisme zorgt ervoor dat je je bewust bent van deze bedrijven die alleen jouw geld willen hebben. Zo doet het status symbool d.m.v. producten een minimalist niet veel. Maar belangrijker nog zorgt het ervoor dat je je opgelucht voelt. Je verandert je verwachtingen die je hebt van je leven. Je hoeft niet je hele leven alle trends te volgen. Op deze manier werk je namelijk alleen maar voor een tijdelijke adrenaline kick.

Tegenwoordig is het dus niet alleen maar een levensstijl, maar ook een mindset. Je neemt beslissingen waar jij volledig achter staat en niet meer omdat je een reactie wilt vanuit anderen.

Aan de slag met minimalisme

In dit bericht heb je kunnen lezen dat minimalisme vele voordelen heeft. Het is een mindset die jou kan helpen om minder spullen in je leven te brengen. Ook kan het je helpen om juist van die spullen af te komen en om in te zien dat bedrijven op zoek zijn naar jouw geld.

Voor veel mensen is het ook een proces dat ervoor zorgt dat je bewuster in het leven staat, minder afleiding hebt van de spullen om je heen. Zodat je je op belangrijkere dingen in het leven kan richten, zoals je familie en vrienden. Zij hebben namelijk niks aan jou als jij steeds bezig bent met nieuwe spullen in huis halen en op zoek bent naar de beste producten met de beste deals.

Ga ook eens aan de slag met het minimalisme! Dit kan jou ook helpen om bewuster en gelukkiger in het leven te staan. Probeer deze cursus, het helpt je enorm goed om de eerste stappen te maken. Niet goed = geld terug. Dus het is zeker het proberen waard!

Wil je meer te weten komen over de cursus? Klik dan op de link hier beneden om naar mijn review over de cursus te gaan. Hier lees je meer over de ins en outs van de cursus en kun je kijken of het iets voor je is.

E-cursus: Minimalisme

4 modules
Meer ruimte en vrijheid in je leven
Een bewuster leven leiden
Ruim je leven op en creëer meer tijd, ruimte en vrijheid voor je dromen en doelen in 7 weken.
Gratis Bonusmodule: minimalisme voor het gezin

Similar Posts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *