/ / Oefening om met mindfulness te starten: De Rozijnoefening

Oefening om met mindfulness te starten: De Rozijnoefening

Deze oefening is vaak de eerste oefening die je doet wanneer je met een mindfulness training begint. Je gaat een rozijn eten. Maar niet zoals je gewend bent. Je gaat namelijk met je volledig aandacht deze rozijn eten. Je gaat op alles letten wanneer je deze rozijn gaat eten. Het is dan niet hap, slik, weg, maar je stopt er je volledige aandacht in. Je gaat elk zintuig langs en je doet dit met alles in je lichaam.

Normaal gesproken staat jouw gedachte op een automatische piloot. Je pakt een rozijn en stopt hem in je mond, zonder er echt bij na te denken. Vaak voordat je het in de gaten hebt, is je doosje rozijntjes alweer leeg. Zonde toch? Je had er ook enorm van kunnen genieten door er meer aandacht in te stoppen. Maar je bent ondertussen met je gedachtes ergens anders.

Kijk eens naar je dagelijks leven. Hier doe je dit ook vaak. Je gaat je dag door zonder stil te staan bij de mooie dingen die er die dag voorbij zijn gekomen. Ze zijn er wel, maar omdat jouw gedachte om de automatische piloot staat, gaat het aan je voorbij. Wanneer je bijvoorbeeld in de trein zit pak je al snel je telefoon om daarop dingen af te werken om even je gedachtes te verleggen van je drukke dag. Maar jouw mobiel stopt een hoop extra spanning in jouw lichaam. In een korte tijd neem je zoveel informatie op.
Wat je ook kan doen in de trein is even genieten van het uitzicht. Waar rijd de trein allemaal langs? Wat voor weer is het buiten? Je kan een hoop moois vinden in het echte leven. Neem dat eens op en geniet ervan!

De oefening

Het enige wat je voor de oefening nodig hebt zijn een aantal rozijnen en een rustige plek waar je je kan concentreren. Neem voor elke stap de tijd. Neem er zeker 10 seconden voor per stap. Langer mag natuurlijk ook.

De 10 stappen

Stap 1: Pak een rozijn en neem hem op je hand. Je kunt hem ook tussen je duim en wijsvinger houden.
Stap 2: Kijk heel erg goed naar de rozijn. Wat zie je allemaal? Waaraan kan je deze rozijn herkennen? Welke kleurverschillen, rimpeltjes en vormen zie je?
Stap 3: Doe je ogen even dicht en voel goed aan de rozijn. Is deze hard of juist zacht? Wat voel je als je erin knijpt? Kun je de rimpels van de rozijn voelen?
Stap 4: Houd de rozijn eens bij je oor. Rol hem tussen je duim en wijsvinger. Wat voor geluid hoor je?
Stap 5: Breng de rozijn naar je neus en ruik er eens aan. Wat ruik je? Doet het je ergens aan denken? Probeer het eens voor jezelf te omschrijven.
Stap 6: Merk eens aan jezelf wat je nu het liefst zou willen doen. Zou je de rozijn op willen eten? Of wil je liever stoppen met de oefening en iets anders doen? Merk op wat er in het lichaam gebeurt.
Stap 7: Stop de rozijn in je mond. Bijt er niet meteen op, maar voel even hoe de rozijn voelt in de mond. Beweeg de rozijn door je mond en voel eens of het anders voelde toen je hem in je hand had.
Stap 8: Bijt de rozijn door. Voel in je mond welke smaak er vrij komt. Hoe reageert jouw lichaam hierop? Op welke plek in de mond proef je de smaak het beste?
Stap 9: Slik de rozijn door en probeer hem zo lang mogelijk in de gaten te houden. Voel je de rozijn nog in je keel?
Stap 10: Sta eens stil bij jouw lichaam na het eten van deze rozijn. Hoe voelt het? Is je lichaam nu harder aan het werken of juist minder hard?

Herhaling is key

Het wordt aangeraden om deze oefening 3 keer te herhalen, omdat de oefening heel erg kort duurt. door het herhalen van deze oefening blijf je langer in het moment en train je jezelf daarin.

Deze oefening kun je ook doen bij de eerste hap van je maaltijd. Probeer elke keer als je aan je maaltijd begint de eerste hap met volle aandacht in je op te nemen. Pak dan gerust de stappen erbij die er gegeven werden voor de rozijnoefening. Zo kun je de stappen beter onthouden.

Aan de slag met mindfulness

Maakt mindfulness je benieuwd? Ben je nieuwsgierig naar hoe jij een gelukkiger leven kunt leiden met mindfulness? Bekijk deze cursus eens! Deze cursus is gemaakt voor mensen die niet goed weten waar ze moeten beginnen. Het kan je helpen om stappen te ondernemen met mindfulness. Ook geven ze voorbeelden van hoe je ermee aan de slag kunt gaan. Als het een voor jou niet werkt, dan werkt het andere misschien wel. Hierin moet je zelf aan de slag om te ontdekken wat jij fijn vind.

De cursus is online, dus je hoeft nergens heen. Je kunt het gewoon in je eigen huis, in je eigen comfort-zone doen. Je wordt stap voor stap begeleid met handvatten die je in het dagelijks leven kunt toepassen.

Verder is de cursus niet zweverig. Maar krijg je een duidelijk stappenplan met dingen die je in je dagelijks leven kunt doen om een gelukkiger leven te leiden. Het is voor vele een redding geweest, dit kan het voor jou ook zijn. Bekijk de cursus op de link hieronder.

E-cursus Mindfulness

8-weekse cursus
Audiobestanden, video’s en dagelijkse e-mails
Dagelijkse stappenplan
Leer je gedachten beschouwen als je beste vriend
Gratis bonusmodule: Mindfulness op het werk

Similar Posts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *