/ / Wil jij jouw slaapritme veranderen? Lees deze tips!

Wil jij jouw slaapritme veranderen? Lees deze tips!

Iedereen weet dat een goede nachtrust enorm belangrijk is. Maar na een lange vakantie of tijdens een pandemie is jouw slaapritme veranderd. Je gaat veel later dan je normaal zou doen. Maar een stabiel slaapritme is belangrijk. Met een goed slaapritme voel je je een stuk frisser en kan je meer uit je dag halen. Daarom is het belangrijk dat jij na een lange vakantie de tijd neemt om jouw slaapritme langzaam te veranderen.

Maar wanneer je dit bericht leest, hoef ik jou waarschijnlijk niet uit te leggen waarom een stabiel slaapritme belangrijk is. Jij wilt weten hoe je dit kunt bereiken. Lees dan snel verder, want in dit bericht ga ik je 5 tips geven hoe je dit voor elkaar krijgt!

Maak vroege afspraken voor een week

Wat gebeurd er vaak als jouw slaapritme niet goed is? Je valt laat in slaap en je wordt laat wakker. En omdat je laat wakker bent geworden, val je later in slaap. En dit blijft zich steeds opnieuw herhalen. Maar hoe kom je uit deze spiraal? Je kunt jezelf niet dwingen om moe te worden, om eerder in slaap te vallen. Maar je kunt jezelf wel dwingen om eerder op te staan. Je kunt zoals de meeste mensen een wekker zetten en dan met discipline ervoor zorgen dat je ook echt je bed uit gaat. Maar uit eigen ervaring weet ik dat zoiets heel erg lastig kan zijn.

Ben jij ook iemand die van zichzelf weet dat zoiets er niet voor gaat zorgen dat je ook daadwerkelijk opstaat? Plan dan vroege afspraken in. Ga bijvoorbeeld naar de kapper of tandarts. Maar zorg ervoor dat er iemand op jou staat te wachten op dat moment die je niet wilt laten wachten. Spreek met vrienden af om dit keer ’s ochtends te gaan sporten i.p.v. ’s avonds. En plan deze in voor een week lang, zodat je een week lang vroeg op moet staan. Je zal al snel merken dat je die avonden hartstikke moe bent en snel in slaap zal vallen.

Sla het weekend niet over

Wanneer je bezig bent om jouw slaapritme te veranderen kan je de weekenden niet overslaan! Zorg dat je nog steeds op tijd uit je bed gaat. Stel dat je jezelf hebt voorgenomen om van 23:00 tot 7:00 te slapen. Blijf dit dan volhouden in de weekenden. Zeker wanneer je bezig bent om het slaapritme te veranderen.

Wanneer je jouw slaapritme weer op orde hebt, kun je in het weekend je ritme een beetje schuiven. Maar zorg ervoor dat je dit acceptabel is. Zo kun je dan om 00:30 gaan slapen en om 8:30 uit je bed komen. Onthoud wel dat er een groot verschil is tussen naar bed gaan en daadwerkelijk slapen. Gemiddeld duurt het 20 minuten tussen ogen dicht doen en daadwerkelijk slapen. Ga dan niet om 23:00 uur nog een video kijken of een boek lezen als je tegen jezelf hebt gezegd dat je dan wilt slapen. Wees ervan bewust hoe lang het voor jou duurt van het moment dat je jouw bed in stapt, tot het moment dat je in slaap valt.

Ga slapen wanneer je moe bent

Het is in het begin erg lastig om op een vaste tijd naar bed te gaan. Zeker wanneer je gewend bent om pas laat te gaan slapen. Het probleem is dat je nog helemaal niet moe bent op het tijdstip dat je eigenlijk in slaap zou willen vallen. Het heeft daarom geen zin om al om 23:00 in bed te gaan liggen, wanneer je de afgelopen tijd pas om 2:00 ging slapen. In die 3 uur zal je maar naar het plafond zitten staren en gefrustreerd raken, omdat je niet kunt slapen.

Ga daarom pas slapen wanneer je ook daadwerkelijk moe bent. Maar sta wel op een vaste tijd op. Dat is het belangrijkste. Je zal dan gaan merken dat je daardoor ook eerder moe bent en dus eerder besluit om je bed in te stappen.

Elke dag iets eerder naar bed

Wanneer je begint te merken dat je vaste ritme op gang begint te komen, besluit dan om steeds wat eerder naar bed te gaan. Ookal ben je nog niet per se moe. Je zal merken dat je lichaam er desondanks toch aan toe is om te gaan slapen. Niet iedereen is namelijk ook per se moe wanneer ze naar bed gaan, maar wanneer men eenmaal in bed ligt, wordt men toch moe. Dit komt doordat je jezelf aanleert dat je op een bepaald tijdstip gaat slapen. Je lichaam zal dus rond die tijd ook gaan verlangen naar slaap.

Wees consistent

Wanneer je eenmaal jouw ritme op orde hebt, zorg er dan voor dat je consistent blijft. Leuk is het niet, maar het is het waard. Wanneer je dit bericht leest, weet je waarschijnlijk hoe lastig het is om je ritme weer op orde te krijgen. En daarom is het voorkomen beter dan genezen. Zorg dat je trouw de wekker op het vaste tijdstip zet.

En ja, het zal enorm lastig zijn om steeds op tijd uit bed te stappen. Maar op ten duur wordt het steeds gemakkelijker, ookal kan het best even duren voordat je een vast slaapritme hebt. Maar door consistent te blijven, maak je het voor jezelf wel het gemakkelijkste.

Nog wat extra tips:

Lees deze tips om jouw slaapritme te helpen verbeteren.

  • Zorg dat jouw slaapkamer je slaapkamer is.
  • Sport overdag, dan ben je ’s avonds eerder moe.
  • Vermijd blauw licht.
  • Ga geen slaapmiddel gebruiken, hier kom je namelijk moeilijk van af.
  • Wil je weten hoe jij eerder in slaap kunt vallen? Lees dan dit bericht van wellcare.

Het kan ook zo zijn dat je erg slecht slaapt, lees dan dit bericht. Hierin schrijf ik over de redenen dat je slecht slaapt en hoe je dit op kunt lossen!

Similar Posts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *