/ / Slaap je slecht? Dit is de oorzaak en zo los je het op!

Slaap je slecht? Dit is de oorzaak en zo los je het op!

Bijna 3 miljoen mensen in Nederland hebben moeite met slapen. Maar wat verstaan we dan onder het slecht slapen? Men kan dan slecht inslapen, liggen lang wakker en worden vaak of te vroeg wakker. Hierdoor ben je overdag moe en zit je niet lekker in je vel.

Maar wanneer slaap je nu goed? Wat is het doel? Niet iedereen heeft 8 uur slaap nodig wat wordt aangeraden. De een heeft genoeg aan 6 uur en de ander slaapt 10 uur. In slaap vallen duurt gemiddeld 15 minuten, wat overigens ook per persoon. Als je af en toe wakker wordt is dat niet meteen een probleem, zeker in de ochtend. Ook zo nu en dan weinig slapen kan ook geen kwaad. Het is belangrijk dat je je overdag wel redelijk fit voelt en daar is een goede slaap zeker voor nodig.

Waarom slaap je slecht?

Als je slaapproblemen hebt kan dat verschillende oorzaken hebben. Het is vaak een combinatie van verschillende problemen.

Stress

Stress heeft veel impact op jouw lichaam. Het zorgt ervoor dat je alert bent en dat je op dat moment volledig ‘aan’ staat. Door de dag heen beleven we een hoop dingen die stress met zich meebrengen, maar we geven er op dat moment weinig aandacht aan. Pas wanneer je een moment van rust hebt, komt deze stress aan het oppervlak. Dus zeker voor het slapen gaan heb je een moment waarop je erg rusteloos bent, waardoor het lastig is om in slaap te vallen.

Eet en drink gewoontes

Er zijn dingen die we consumeren die ervoor zorgen dat men slechter slaapt. De belangrijkste zijn: roken en koffie drinken. Nicotine en cafeïne zijn stoffen die je extra wakker houden. Hetzelfde geldt voor suikers die we vooral binnen krijgen door bepaalde tussendoortjes en frisdranken.
Alcohol helpt wel om in slaap te komen, maar zorgt tegelijkertijd voor een lichte en onrustige slaap. Je voelt je dan de volgende dag vaak niet uitgerust. Hoe vaker je alcohol gebruikt om in slaap te komen des te alcohol je nodig gaat hebben in de toekomst.
Ook zijn er handelingen die ervoor kunnen zorgen dat je slechter slaapt. Zo is het te laat of te veel eten in de avond ook niet goed voor je slaaproutine.

Leeftijd

Ook de leeftijd van de persoon speelt een rol bij het goed of slecht slapen. Zeker oudere mensen komen minder snel in slaap en slapen een stuk minder diep. Als je ouder wordt, wordt je vaker wakker en heb je minder behoefte aan slaap. Dit komt omdat ouderen minder actief zijn overdag en tussendoor meer slapen. Daarom lukt het ouderen vaak niet om zoveel te slapen als dat ze vroeger deden.
Jongeren slapen stukken meer en hebben ook echt meer slaap nodig. Zij zijn juist erg actief overdag en hebben veel energie in zich.

Vicieuze cirkel

Wanneer je last hebt van slaapproblemen raak je op den duur in een vicieuze cirkel. Doordat je slecht slaapt ben je de volgende dag prikkelbaarder en kun je je slechter concentreren. Hierdoor kun je in de avond minder goed in slaap komen. Je gaat steeds meer op kijken tegen het slapengaan, waardoor je een verkeerd slaapgedrag krijgt. De angst om weer niet goed te kunnen slapen, maakt de stress erger, waardoor de slaapproblemen erger worden. Zo kan een slaapstoornis blijven bestaan, terwijl de oorspronkelijke reden al lang weg is.

Zo los je het op!

Voorbereiding

  • Wanneer je gaat sporten om in de avond beter te slapen, kun je dat het best vroeg in de avond doen. Dan is het bij het slapengaan niet alleen jouw hoofd moe, maar ook jouw lichaam.
  • Probeer stress zoveel mogelijk te vermijden. Zorg dat je niet meer ‘aan’ hoeft te staan. Dit kan je ook onder andere doen door voor het slapen gaan geen licht meer te hebben van de laptop, telefoon of televisie.
  • Gebruik in de avond geen koffie of middelen met cafeïne. Ook nicotine en drug zijn dingen die je in de avond het beste kan vermijden. Hetzelfde geldt voor alcohol. Gebruik dat niet om in slaap te komen in de avond.
  • Probeer je te ontspannen een uur voordat je gaat slapen. Neem een korte wandeling, een warm bad of doe ontspanningsoefeningen.

De slaapruimte

  • Zorg voor een donkere slaapkamer met een fijn klimaat. Het is beter om een koele ruimte te hebben met een goede ventilatie en niet te droge lucht.
  • Gebruik je slaapkamer om te slapen. Ga niet in de slaapkamer werken of studeren. Maak er ook geen plek van waar je standaard televisie kijkt. Zo kom je niet in de verleiding om voor het slapengaan toch iets anders te doen.
  • Zorg voor fijne nachtkleding en een comfortabel bed en kussen. Het is het beste als alles schoon en fris is. Je herkent het misschien wel, wanneer je het bed hebt verschoond, slaap je die avond zoveel beter!

Slaaproutine

  • Houd vaste slaaptijden aan. En sta rond dezelfde tijd op.
  • Probeer overdag niet te gaan slapen.
  • Houd rekening met hoelang je nodig hebt om te gaan slapen. Als je niet weet hoelang je nodig hebt, probeer een slaapdagboek bij te houden. Schrijf daarin op hoelang je hebt geslapen en hoe uitgerust je je voelt.

Ontspanningsoefeningen

Om beter te kunnen slapen is ontspanning erg belangrijk. Je kunt ademhalings- of ontspanningsoefeningen doen. In dit bericht benoemde ik al het terecht komen in een vicieuze cirkel. Dit brengt veel stress en angsten met zich mee. Maar ook stress en angst los van het slapengaan is een groot probleem. Door mindfulness oefeningen te gaan doen krijg je minder slaapproblemen, omdat je het bij de kern aanpakt. Men heeft daarna minder last van nare gevoelens en constructieve gedachten voor het slapengaan. Maakt dit je nieuwsgierig? Ben je nieuwsgierig naar hoe jij een betere nachtrust kunt krijgen en uitgerust wakker kunt worden? Bekijk dan deze cursus! Deze cursus is gemaakt voor mensen die niet goed weten waar ze moeten beginnen. Het kan je helpen om stappen te ondernemen met mindfulness. Ook geven ze voorbeelden van hoe je ermee aan de slag kunt gaan. Als het een niet voor jou werkt, dan werkt het andere misschien wel. Hierin moet je zelf aan de slag om te ontdekken wat jij fijn vind.

De cursus is online, dus je hoeft nergens heen. Je kunt het gewoon in je eigen huis, in je eigen comfort-zone doen. Je wordt stap voor stap begeleid met handvatten die je in het dagelijks leven kunt toepassen.

Verder is de cursus niet zweverig. Maar krijg je een duidelijk stappenplan met dingen die je in je dagelijks leven kunt doen om een gelukkiger leven te leiden. Het is voor vele een redding geweest, dit kan het voor jou ook zijn. Bekijk de cursus op de link hieronder.

E-cursus Mindfulness

8-weekse cursus
Audiobestanden, video’s en dagelijkse e-mails
Dagelijkse stappenplan
Leer je gedachten beschouwen als je beste vriend
Gratis bonusmodule: Mindfulness op het werk

Similar Posts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *