De invloed van social media op jouw online winkelgedrag
Vanaf de jaren ’20 heerst er in Amerika een consumptiemaatschappij. Die is zich langzaam gaan verspreiden naar West-Europa. Maar wat is een consumptiemaatschappij nu precies? Het is een type maatschappij waarin de consumptie de status van de burgers bepaalt. De consumptie bestaat uit alles wat we kunnen kopen. Denk daarbij aan kleding, vakanties, maar ook aan etenswaren. In deze maatschappij wordt de vrije tijd van de burgers voornamelijk, besteed aan het consumeren van goederen. Niet alleen de goederen die zorgen voor onze basisbehoeftes, maar ook de luxegoederen. Dit wordt vervolgens gebruikt om mee te pronken. Ook kunnen deze goederen gekocht worden puur uit verveling of omdat de consument genoeg te besteden heeft.
Wanneer we dit lezen denken we vaak dat hier niks mis mee is. We denken toch bij onszelf dat we zo niet zijn. Jij bent niet diegene die zijn vrije tijd besteed aan het uitgeven van geld. Maar toch zijn we hier allemaal schuldig aan.
Online winkelen en reclames
In de VS is Amazon – een van de grootste verkopers ter wereld – bezig met drones. Honderden drones die ervoor zorgen dat onze bestellingen binnen 30 minuten voor de deur liggen. Hoe is dit zo snel gegaan? We gaan even een tijdje terug… Sinds 1995 begint de groei van de webwinkels. Amazon en eBay worden opgericht, maar ook Wehkamp is rond die tijd begonnen. Bol.com werd in 1999 opgericht en is samen met Wehkamp een van de grootste webwinkels van Nederland. Tot ongeveer 2010 was online shoppen nog niet erg populair. Mensen vonden het winkelen in de stad leuker en makkelijker. Men wist waar ze aan toe waren. Bovendien was online shoppen nog een onbekend terrein voor de meeste mensen. Maar rond 2010 kwam er een grote verandering in die alles om zou gooien.
In 2007 kwam er de mogelijkheid voor bedrijven om te adverteren op Facebook. Daarmee was Facebook de eerste die d.m.v. social media reclame liet zien. Hierna kwam Twitter, in 2010 konden bedrijven ook daar hun reclames plaatsen. En in 2014 had vrijwel ieder social media-platform de mogelijkheid voor bedrijven om daar hun reclames te plaatsen. Denk hierbij aan Instagram, Snapchat, maar ook Pinterest en Linkedin.
Toen we beïnvloed werden door deze nieuwe vorm van reclame zijn we steeds meer online gaat winkelen. En elk jaar blijven deze aantallen nog steeds groeien. Dit komt met name doordat alles steeds sneller en makkelijker gaat. In 2010 kregen we ons pakketje gemiddeld binnen 5 werkdagen binnen. Maar nu kunnen we ons pakketje dezelfde dag nog laten bezorgen. En dit wordt alleen maar sneller. Verder maken de bedrijven het ook steeds makkelijker om online te shoppen. Weet je niet in welke maat je die ene trui moet hebben? Bestel dan verschillende maten en stuur de rest terug! En wat dacht je van achteraf betalen? Verschillende bedrijven zoals H&M adverteren hier zelfs mee. Heb je momenteel geen geld? Geen probleem, bij ons hoef je pas over 2 weken tot een maand later te betalen!
Het effect van social media op jouw winkelgedrag
We horen het erg vaak: social media maakt ons ongelukkig. Maar waar komt dat vandaan? De voornaamste reden dat men dat zegt komt doordat we onszelf gaan vergelijken met de mensen die we online zien. We zien ‘het perfecte leven’. Mensen met veel vrienden, een slank lichaam, het perfecte haar, veel geld etc. Vroeger vergeleken we onszelf met de mensen om ons heen. Met jouw buurt en met jouw familie. Maar nu zijn we vooral te vinden op social media en wordt het leven van die beroemdheden de norm. Dit terwijl het leven van een beroemdheid niet te vergelijken is met jouw leven. We weten namelijk vrij weinig behalve die paar minuten of slechts die enkele seconde van die persoon zijn dag. Ze lijken daarin gelukkig maar is dat ook zo?
Verder verdient de gemiddelde persoon een fractie van wat zo’n beroemdheid verdient. Dus het huis waarin diegene woont of die sieraden/gadgets die hij/zij heeft zijn voor jou onbereikbaar. Toch leggen we onszelf een gek statement voor: als ik die gadget heb dan ben ik gelukkig. Niet gek wanneer we alleen maar beroemdheden met die gadgets zien met een grote lach op hun gezicht. Maar die link die we leggen klopt niet. Je bent niet ineens gelukkig doordat je een nieuwe gadget hebt gekocht.
Ik zal een voorbeeld geven: een Nintendo Switch. Dit is iets wat ik persoonlijk echt heel graag wil hebben. Ik zag namelijk op YouTube een video waarop een bekendheid zijn eigen videospel openmaakte en hij was er zo blij mee. Hij legde uit wat je er allemaal mee kon doen, welke spelletjes ermee kon spelen en hoe handig het is voor onderweg. Ik was meteen verkocht. Toch ben ik me er na een tijdje bewust van geworden dat ik dat mezelf niet kan veroorloven. Een Nintendo Switch kost namelijk rond de 400 euro. En ik wil er natuurlijk een hoop spelletjes bij die rond de 50 euro kosten. Dan ben ik al snel rond de 600 á 700 euro kwijt. En dat is voor die bekendheid geen geld, die heeft dat geld al snel bij elkaar. Maar voor mij is dat echt een hoop geld.
Wat zou er gebeuren als ik die spelcomputer koop? Ben ik dan gelukkiger dan daarvoor of net zo gelukkig maar met 700 euro minder op mijn bankrekening? Grote kans dat ik dan net zo gelukkig ben als daarvoor. Want na een week of twee zijn onze ogen al op iets nieuws gevallen waarvan we onszelf overtuigen dat we het écht nodig hebben.
Hoe zorg je ervoor dat je jezelf niet voor de gek laten houden?
- Het belangrijkste is om je ervan bewust te zijn dat bedrijven er alles aan doen om ervoor te zorgen dat jij jouw geld aan hen uitgeeft. Je eerste stap is dus al gezet wanneer je dit bericht hebt gelezen. Goed gedaan!
- Je denkt dat je gelukkiger bent met dat éne product. Maar wat gaat er dan veranderen? Is dat het enige wat je zo graag wil of heb je na 2 weken weer iets nieuws gevonden? Wees eerlijk met jezelf!
- Beroemdheden leven een lifestyle wat ervoor zorgt dat ze zo gelukkig zijn. Maar dat betekent niet dat jij met die lifestyle ook gelukkig bent. Waarschijnlijk zorgt de jacht naar die lifestyle er alleen maar voor dat je ongelukkiger wordt. Ga bij jezelf na wat voor lifestyle jij wil. Wat maakt jou nu echt gelukkig? Kies je voor geld op de bank of kies je voor een hechte familie?
Aan de slag met een simpelere levensstijl
Wil jij bewustere keuzes maken in jouw koopgedrag? En wil je meer aandacht gaan geven aan de belangrijkere dingen om je heen? Dan is minimalisme echt iets voor jou! Misschien heb je er al eens van gehoord, maar misschien niet. Zou je meer willen weten over minimalisme? Lees dan hier wat het inhoud.
Voor veel mensen is het ook een proces dat ervoor zorgt dat je bewuster in het leven staat, minder afleiding hebt van de spullen om je heen. Zo kun je je op belangrijkere dingen in het leven richten, zoals je familie en vrienden. Zij hebben namelijk niks aan jou als jij steeds bezig bent met nieuwe spullen in huis halen en op zoek bent naar de beste producten met de beste deals.
Ga eens aan de slag met het minimalisme! Dit kan jou helpen om bewuster en gelukkiger in het leven te staan. Probeer deze cursus, het helpt je enorm goed om de eerste stappen te maken. Niet goed = geld terug. Dus het is zeker het proberen waard!
In dit bericht heb je ook kunnen lezen hoe wat reclames en social media met jou doen en hoe je ervoor kunt zorgen dat je je hier minder van aan gaat trekken.
Ben je echt gelukkiger na je aankoop of ben je net zo gelukkig als daarvoor maar met minder geld op je rekening?
Wil je meer te weten komen over de cursus? Klik dan op de link hier beneden om naar mijn review over de cursus te gaan. Hier lees je meer over de ins en outs van de cursus en kun je kijken of het iets voor je is. Daarnaast kun je daar ook de link vinden naar de kortingspagina!