Is stress goed voor je? En waarom juist niet?
Volgens sommige deskundigen is stress iets waar je blij mee moet zijn. Zij zeggen dat je een hoop baat hebt aan stress. Maar er zijn ook deskundigen die aangeven dat je stress zo veel mogelijk moet zien te vermijden, omdat het juist erg slecht voor je is. Wat zijn nu de redenen waarom stress goed voor je zou zijn? En op welk moment is stress iets wat je moet zien te vermijden? In dit artikel bespreken we waarom stress goed voor je is en waarom juist niet. Voor elk worden 10 redenen gegeven!
- Waarom is stress goed voor je?
- 1. Stress houdt je in leven
- 2. Stress zorgt ervoor dat je een tandje bij kunt zetten
- 3. Stress zorgt ervoor dat je grote prestaties kunt verrichten
- 4. Stress helpt ziektes te overwinnen
- 5. Stress maakt het mogelijk om leuke dingen te doen
- 6. Stress zorgt ervoor dat je je goed voelt
- 7. Stress zorgt ervoor dat je wonden sneller helen
- 8. Stress zorgt voor een beter geheugen
- 9. Stress zorgt ervoor dat je je socialer opstelt
- 10. Stress voorkomt stress
- Waarom is stress slecht voor je?
- Om het even samen te vatten:
- Leren omgaan met stress
- E-cursus: Omgaan met zorgen en stress
Waarom is stress goed voor je?
1. Stress houdt je in leven
Stress ligt onderaan als basis van je energie. Het zorgt ervoor dat je de fut hebt om de dag door te komen. Je hebt dus altijd stresshormonen in je lichaam, niet alleen als je onder druk staat of in een noodsituatie zit. Stress wordt vaak als iets negatiefs beschouwd maar het grote deel van stress is niet erg. Het is te vergelijken met je hartslag, je kunt niet zonder, maar als het te hoog wordt is het niet goed voor je.
Wanneer je druk bezig bent met je dagelijkse taken, zijn je bijnieren (net als je hartslag) actiever dan normaal. De bijnieren produceren de stresshormonen cortisol en adrenaline. Deze stresshormonen zorgen ervoor dat je in leven blijft. Zelfs wanneer je slaapt zijn deze stresshormonen bezig om honderden lichaamsprocessen gaande te houden, zodat je ook in je slaap in leven blijft.
2. Stress zorgt ervoor dat je een tandje bij kunt zetten
Wanneer je vermoeid bent en geen tijd hebt om even uit te rusten zorgt stress ervoor dat je toch nog door kunt zetten. Zo lang als het nodig is. Stress geeft je bij noodsituaties een enorme boost aan energie, waardoor je nog grotere inspanningen kunt verrichten. Als je huis in brand staat kun je op die manier nog vluchten en je hond redden, zelfs als je net een slopende work-out hebt gedaan. De stress zorgt ervoor dat je je kunt aanpassen aan je omgeving.
Je kunt ook wel zeggen dat stress een soort peper in je reet is. Het zorgt ervoor dat je kunt doorzetten, ook als je dacht dat je niet meer kon
3. Stress zorgt ervoor dat je grote prestaties kunt verrichten
Wanneer je een moeilijke wiskunde som voor je neus geschoven krijgt, schiet je in de stress. Deze stress zorgt ervoor dat je meer focus en energie krijgt. De stress die je dan krijgt is niet vervelend of negatief, het zorgt er juist voor dat je de focus en energie krijgt om de som op te lossen. Zonder deze stress zouden we geen grote prestaties kunnen verrichten.
4. Stress helpt ziektes te overwinnen
Als je ziek bent heeft je lichaam meer energie nodig om de lichaamstemperatuur op te kunnen voeren, zo voed je lichaam afweercellen om virussen of bacteriën te verslaan. Doordat die lichaamstemperatuur omhoog gaat krijg je vaak koorts. Daarom is koorts ook niet zo zeer slecht. Je stresssysteem werkt op dat moment een stuk harder dan normaal. Op dat moment merk je dat je hartslag omhoog gaat en een snellere ademhaling hebt.
5. Stress maakt het mogelijk om leuke dingen te doen
Alles wat te maken heeft met mentale en fysieke inspanning, zou niet mogelijk zijn zonder stresshormonen. Denk aan sporten, werken, dansen, afspreken met vrienden, maar ook bergen aan informatie verwerken.
Een grote bron aan informatie die we moeten verwerken komt van onze mobiele telefoons en andere beeldschermen. Een evolutiebioloog gaf aan dat het nog duizenden jaren gaat duren voordat ons brein die hoeveelheid aan informatie die we vandaag krijgen tot ons kunnen nemen. Zonder de extra energie die we krijgen van stress zouden onze huidige hersenen de levensstijl die we nu hebben niet kunnen bijhouden. Dit zorgt dus wel voor meer stress.
6. Stress zorgt ervoor dat je je goed voelt
Een ‘stressboost’ is eigenlijk adrenaline die door je lichaam heen gaat. Dit krijg je wanneer je aan een leuke opdracht werkt, met je vrienden spannende herinneringen ophaalt of in een achtbaan zit. Dit voelt erg goed! Je wordt even heel erg alert en actief. Daarom is af en toe een flinke adrenaline boost goed voor je. Het zorgt ervoor dat je je lichaam prikkelt en je geest alert is, dat houdt je gezond.
7. Stress zorgt ervoor dat je wonden sneller helen
Door de stresshormonen die door je lichaam gaan, wordt je immuunsysteem meteen actiever. Korte periodes van stress zorgen voor een flinke boost voor je immuunsysteem. Onderzoekers toonden al eerder aan dat patiënten die gestrest zijn voor een operatie sneller herstellen dan patiënten die geen operatiestress ervaren.
8. Stress zorgt voor een beter geheugen
Zoals al eerder vermeld komt er in een stressvolle situatie cortisol vrij. Dit hormoon zorgt ervoor dat er adrenaline ontstaat. Ook zorgt het ervoor dat je de herinneringen over de stressvolle situatie in je langetermijngeheugen opslaat, zodat je die informatie later weer kunt gebruiken.
Wanneer je je dus in een stressvolle situatie bevind, zorgt dit ervoor dat je meer focus hebt en dat dit naar je langetermijngeheugen gaat. Hierdoor kun je dus een herinnering waarin je veel stress hebt ervaren goed naar boven halen.
9. Stress zorgt ervoor dat je je socialer opstelt
Uit verschillende experimenten is gebleken dat mensen socialer worden in een stressvolle situatie. Klinkt misschien heel gek, maar het is ook wel logisch. Het is namelijk zo dat gestreste mensen vaker hulp nodig hebben en zijn daarom meer gericht op andere mensen.
Je zou misschien denken dat je tijdens een stressvolle situatie meer gericht bent op jezelf, maar toch lijk je te beseffen dat je daardoor niet andere mensen in de weg moet staan. Dan ben je juist een stuk vriendelijker en ben je opener naar anderen. Maar dat hoeft niet altijd te betekenen dat dit dus een oprechte vriendelijke boodschap is.
10. Stress voorkomt stress
Regelmatige stress zorgt ervoor dat we meer weerbaar zijn. Onderzoekers wezen aan dat chronische stress schade brengt aan ons lichaam, maar dat een dagelijkse lichte vorm van stress onze psychologische veerkracht juist verbetert. In het kort: zo nu en dan wat stress voorkomt juist ergere stress.
Waarom is stress slecht voor je?
1. Hoofdpijn
Een van de meest voorkomende klachten bij stress is hoofdpijn. Het is een herkenbare soort hoofdpijn, namelijk spanningshoofdpijn. Dit kun je herkennen aan druk dat voelt als een strakke band om je hoofd.
Die spanning in je hoofd wordt veroorzaakt door de spieren rond je voorhoofd, nek, schouders en rug. Dit brengt me op het volgende probleem.
2. Nek- en rugproblemen
Langdurige stress kan zorgen voor nek- en rugklachten. Je merkt het vaak niet direct, maar door die spanning die je ervaart door stress, span je onbewust je nek-, rug- en schouderspieren aan. Wanneer je dan langdurig deze stress ervaart gaan je spieren verzuren en gaan deze pijn doen.
3. Maag- en darmklachten
Een vertraagde spijsvertering is een gevolg van stress. Je lichaam pompt tijdens de stress meer bloed naar je spieren die veel energie nodig hebben.
Door de druk van die spieren komt er druk op je maag te staan. Dit zorgt ervoor dat je misselijk kan worden. Door die misselijkheid heb je minder eetlust en kan het zo zijn dat dit leidt tot gewichtsverlies. Maar het kan ook zo zijn dat je juist aan komt. Dit door de bloedsuikerspiegelingen, hierdoor kun je last krijgen van eet aanvallen en trek krijgen in zoete snacks.
4. Verhoogde hartslag
Wanneer je een stressvolle situatie ervaart, voorziet je hart je spieren sneller van zuurstof. Daardoor gaat je hart een stuk sneller kloppen. Het is slim van je lichaam, maar wel vervelend als je niet écht in een noodsituatie zit.
Als je af en toe last hebt van een verhoogde hartslag, is dat geen probleem. Maar wanneer je hart vaker op die manier belast wordt, kan je last krijgen van een verhoogde bloeddruk, hartkloppingen of een onregelmatige hartslag. Dit kan op den duur leiden tot paniekaanvallen.
5. Versnelde ademhaling
Door de stresshormonen die tijdens een stressvolle situatie door je lichaam schieten, gaat je hart sneller kloppen en gaat ook de bloeddruk omhoog. Door de verhoogde bloeddruk krijg je een versnelde ademhaling.
Een verkeerde ademhaling door stress heet ‘disfunctioneel adempatroon’. Door die verkeerde ademhaling kun je last krijgen van benauwdheid, druk op de borst, hartkloppingen, tintelingen of duizeligheid.
6. Veroudering
Door de stress moet je lichaam ineens heel erg hard werken, hierdoor kom je steeds in een ‘aan-modus’. Dit leidt uiteindelijk tot versnelde verouderingsprocessen, blijkt uit verschillende onderzoeken. Dit komt doordat de lengte van je DNA-streng sneller wordt verkort. Een andere oorzaak van kortere DNA-strengen kan ook depressie zijn.
7. Slapeloosheid
Een typisch gevolg van stress is slecht slapen. Stresshormonen zorgen er namelijk voor dat je rusteloos bent. Wanneer je dan ’s avonds in je bed ligt ga je zitten piekeren. Dat piekeren kan ontzettend lang duren. Hierdoor slaap je een stuk korter dan normaal. Het gevolg hiervan is dat je niet uitgerust wakker wordt en daardoor extra prikkelbaar bent.
Juist omdat je de volgende dag prikkelbaar bent, ga je meer stressen en zijn veel dingen vervelend. Dit zijn dan weer aspecten waardoor je die volgende avond weer gaat piekeren. Zo ontstaat er een vicieuze cirkel.
8. Zelfbeheersing
Stress heeft een negatief effect op het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor de zelfbeheersing. Je kent het vast wel: je bent erg gestrest door bijv. je werk en daardoor ben je die avond erg irritant. Je houdt je niet in. Zo zeg je eerder dingen die je niet meent of doe je dingen die je normaal niet zou doen.
Dit kan ook gelden voor andere handelingen. Zo zijn er mensen die eerder naar de zoete snacks grijpen. Ook zijn er mensen die op hun manier weer eerder naar een sigaret grijpen of op zoek gaan naar alcohol.
9. Vermoeidheid
Vermoeidheid is een indirect gevolg van stress. Maar het is wel een heel herkenbaar gevolg. Het is namelijk zo dat je door de hoofdpijn, ziekte, spierpijn, snelle ademhaling en ook slapeloosheid erg moe raakt. Dit zijn namelijk allemaal aspecten die veel energie vragen van je lichaam. Hierdoor raak je moe en zit je eerder chagrijnig op je werk.
10. Depressie en burn-out
Als je niet goed op je stress let en er niet voor zorgt dat extreme stress vermindert kan je op lange termijn last krijgen van burn-out klachten en depressiviteit. Dat komt door de hormoonhuishouding. Deze wordt verstoord en de hersengebieden raken dan ontregeld.
Stress en psychische klachten gaan vaak met elkaar hand in hand. Daarom is het belangrijk om op tijd aan de bel te trekken wanneer je last hebt van stress. Alleen zó kun je voorkomen dat het niet uit de hand gaat lopen.
Om het even samen te vatten:
Zo nu en dan stress is niet schadelijk voor ons, maar wel wanneer dit te veel wordt. Stress moet handzaam blijven. Wanneer je zo nu en dan lichte stress ervaart kan dit voor veel goede dingen zorgen, zoals een goede ‘boost’ om door te blijven gaan. Maar zodra dit net té ver gaat zit je al snel in de nesten. Zodra je deze stress vaker ervaart kan dit leiden tot hele heftige gevolgen. Deze gevolgen zijn dingen die je echt wilt vermijden.
Als iemand aan mij zou vragen of stress goed voor je is of niet, zou ik toch zeggen dat het niet goed voor je is. Want wanneer je merkt aan jezelf dat je stress ervaart dan is het vaak al de verkeerde kant op geslagen. De goede gevolgen van stress zijn namelijk hele lichte vormen van stress die je haast niet op merkt. Daarom zou ik stress juist proberen te vermijden.
Leren omgaan met stress
Wil je weten hoe je kunt leren omgaan met stress? Lees dit bericht! Hier kom je meer te weten over de stappen die jij kunt ondernemen om met stress om te gaan.
Zou jij willen weten hoe je negatieve gedachtes om zet naar positieve gedachtes, zodat je bijv. niet meer aan het piekeren bent ’s avonds? Of wil je juist dat je geen stress meer ervaart en ben je op zoek naar ontspanning?
Dit zijn verschillende dingen die de huisarts met jou kan bespreken. Helaas is het zo dat de huisarts maar 10 minuten de tijd heeft voor jou, wat kan betekenen dat je je ei niet kwijt kan bij hem/haar. Mocht de conclusie zijn dat je meer tijd nodig hebt, kan de huisarts je doorverwijzen naar een psycholoog. Ongeveer 43% van de volwassenen krijgt ooit in zijn leven professionele psychische hulp. Het is dus helemaal niet raar dat dit voor jou ook een optie zou kunnen zijn!
Er is ook een oplossing voor vanuit huis: een e-cursus die jou gaat helpen bij deze vragen. Dit zorgt ervoor dat je niet langs hoeft te gaan bij een huisarts, maar dat je begeleid wordt door iemand die expert is op het gebied van stress. Je kunt deze cursus thuis en op je eigen tempo doorlopen. Dit is ook een van de redenen dat deze cursus ontzettend goede resultaten behaald.
Kijk eens naar de cursus, lees even wat je er allemaal bij krijgt en maak voor jezelf een keuze. Mocht het zo zijn dat deze cursus je niet bevalt, kun je ook je geld nog terug vragen. Dus grijp deze kans en ga met je stress aan de slag!