/ / Stress als student. Wat is de oorzaak?

Stress als student. Wat is de oorzaak?

Als student zijnde is stress een feit. Het is iets wat je echt een keer tegen gaat komen in die jaren. Zelfs al ben je altijd relaxed en ben je voor niks bang. Studeren wordt een tijd met veel stress. Die stress kan je proberen te vermijden, maar dat is iets waar je toch mee geconfronteerd gaat worden. Wat je wel kunt doen is het verminderen van de stress. Het mag namelijk niet zo zijn dat de stress de overhand neemt. Wanneer dit gebeurd is het niet meer leuk om te studeren, en zie je door de bomen het bos niet meer.

Dus je gaat aan de slag met het verminderen van je stress. Maar hoe ontstaat de stress die je meemaakt?

Studenten beginnen met het studeren en komen snel de wereld tegen. Zo gaan ze vaak op zichzelf wonen, komen met meer mensen in contact en hebben veel verantwoordelijkheid. Dit komt vaak tegelijkertijd op het pad van een student.
Omdat dit de eerste keer is dat je hier allemaal rekening mee moet houden, weet je nog niet zo goed wat nu de juiste manier is om het te doen. Hieronder benoem ik de 3 grootste oorzaken van stress:

Prestatiedruk

69% van de studenten geeft aan dat ze vaak de druk voelen om goed te presteren. Deze druk wordt vanuit de school elk jaar groter. De instituten willen namelijk uitval van de studenten voorkomen. Hierdoor verhogen de scholen de bindende studievoorwaarden. Zo legt de school steeds meer druk op de studenten.
Verder is een CV steeds belangrijker. Op de onderwijsinstellingen wordt veel waarde gehecht aan een goed CV van de student. Niet gek, want tegenwoordig heb je overal een papiertje voor nodig om een baan te krijgen. Toch zorgt dit voor studenten voor meer stress, omdat er nog een tandje bij moet worden gezet.

Maar denk ook eens aan een vak wat gevolgd moet worden. Daarvoor moeten vaak verslagen worden gemaakt én een tentamen. Voor elke les moet je een voorbereiding doen, tijdens de les duidelijke aantekeningen maken en na de les moet je een verwerkingsopdracht doen. Dan heb je de lessen gevolgd en de verslagen gemaakt en dan komt het tentamen. Daar leer je enorm voor, je kent het van binnen naar buiten, je maakt de toets en je krijgt een 5,6. Je denkt eerst yes! Maar dit is niet waarvoor je geleerd hebt, want je hebt er bloed, zweet en tranen in gestoken. Dan kom je erachter dat een ander waarvan je dacht dat zij het beter kende een 5,4 heeft. Zij zal het vak moeten herkansen of misschien wel opnieuw moeten volgen. Die 0,2 kan een verschil van dag en nacht zijn, met grote gevolgen. Dit levert enorm veel stress op.

Financiële druk

Maar het ligt niet alleen aan de onderwijsinstellingen dat studenten zoveel druk ervaren. Ook het nieuwe leenstelsel, dat door de overheid in 2015 werd ingevoerd, speelt een grote rol. Hierdoor werken veel studenten naast het drukke school rooster om aan het einde van hun school carrière geen enorme studieschuld te hebben.
Dit zorgt ervoor dat studenten minder tijd hebben voor ontspanning. De studenten die niet of weinig werken naast hun studie lenen vaak extra om toch rond te kunnen komen. Voor de meeste studenten ligt er dus na de opleiding een groot probleem te wachten: een (grote) studieschuld.

Verder woont 45% van de jongeren buiten het ouderlijk huis en zorgen zelf voor hun inkomen. Dit is iets wat studenten nu voor het eerst in hun leven doen en dit zorgt voor veel financiële druk. Je geeft namelijk vaak meer geld uit dan dat je eerst had verwacht. Ook dit zorgt voor veel stress.
Die financiële stress is voor veel studenten nu ook de reden dat ze langer thuis blijven wonen. Ze weten dat het hard werk is en blijven daarom langer bij hij ouder(s) thuis wonen.

Sociale druk

Naast de prestatiedruk en de financiële zorgen heb je als student ook te maken met druk uit de omgeving. Je ouders willen namelijk dat je zo goed mogelijk presteert en daarom durven studenten vaak niet tegen ouders te vertellen dat ze een vak niet gehaald hebben. Verder zitten leeftijdsgenoten op sociale media en laten zien dat ze leuke dingen doen en geen enkel probleem lijken te hebben. Er wordt daardoor niet vaak gesproken over de stress, prestatiedruk en de financiële zorgen. Vaak wordt het in humor omgezet, zo weet je dat je niet de enige bent. Maar vaak wordt er niet gesproken over een oplossing.

Denk ook eens aan de druk om überhaupt sociaal te zijn. Er worden hier en daar feesten gegeven en je wilt er toch graag bij zijn, omdat je graag je vrienden wilt zien en niks wilt missen. Maar in je studententijd wordt er een hele hoop gefeest. Hier en daar zijn er borrels en voor sommigen is het toch lastig om daar ‘nee’ tegen te zeggen.
Om dit naast je baan en school erbij te doen, is nu eenmaal veel. Doordat je als het ware zoveel verschillende levens leidt tegelijkertijd is dat iets wat veel stress met zich mee brengt. Je wilt een goede leerling zijn, een goede werknemer en een goede vriend voor iedereen.
Hoe je hiermee om kunt gaan kun je in dit bericht lezen.

Wat kun je doen om even rust te nemen?

Je rust pakken is zeker als student erg belangrijk, je bent namelijk constant met een hele hoop bezig. Daardoor moet je goed kunnen switchen tussen de rollen die je hebt als student. De rust pakken is dus iets wat jouw lichaam verdient. De kans is namelijk erg groot dat je een burn-out krijgt. Zeker 25% van de studenten heeft last van een burn-out. Het is erg lastig om hier weer van bovenop te komen. Neem daarom af en toe een time-out. Doe dit het liefst dagelijks! Al is het maar een kwartiertje… Het kan je een hoop problemen besparen.

Een goede methode om een time-out te nemen is mindfulness, klinkt heel suf, maar werkt wel. Je hoeft daarvoor niet naar een yoga docent te gaan, het kan gewoon thuis, in je eigen ruimte en comfort-zone. Er is een cursus gemaakt die jij online kunt volgen. Dit is een cursus waarvoor je nog helemaal niks hoeft te kunnen of weten. Je wordt helemaal begeleid; bijvoorbeeld om je negatieve gedachtes om te keren in positieve gedachtes.

E-cursus Mindfulness

8-weekse cursus
Audiobestanden, video’s en dagelijkse e-mails
Dagelijkse stappenplan
Leer je gedachten beschouwen als je beste vriend
Gratis bonusmodule: Mindfulness op het werk

Similar Posts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *