Stress als student. Hoe verminder je de stress?
Als student zijnde krijg je veel voor je kiezen. Hierdoor hebben de meeste studenten last van stress. Driekwart van de studenten is vaak emotioneel uitgeput door een te hoge studiedruk. Hoe dat komt lees je in mijn vorige bericht.
Dit is niet iets wat je maar hoeft te accepteren. Dat je stress ervaart als student is een feit, maar het is hetgeen wat je met die stress doet. Je kunt die stress alleen maar groter maken door erover te piekeren, maar je kunt de stress ook verminderen. En hoe je die stress aan kunt pakken is iets wat ik in dit bericht ga vertellen.
Studietijd inplannen
Wanneer je gaat leren dan wil je daar even goed voor gaan zitten, want steeds half werk leveren schiet niet op. Plan voor jezelf in wanneer je aan je werk gaat zitten. Bedenk ook voor jezelf wanneer je het productiefst bent. Is dat in de ochtend, juist in de middag of zelfs ’s avonds? Als je van jezelf weet dat je ’s avonds het meest gedaan krijgt, ga dan ’s ochtends niet achter je laptop zitten. Je kunt dan je aandacht niet goed vasthouden en ben je de helft van de tijd met iets anders bezig.
Spreek ook met jezelf af hoelang je minimaal en maximaal aan het werk mag zijn. Als je van jezelf weet dat je snel afgeleid wordt, zet dan een minimale tijd in voor jezelf. Ook kun je iemand zijn die juist graag langer doorwerkt. Ook dit kan stress op leveren, dus geef jezelf dan een maximale eindtijd.
Onderzoek heeft aangetoond dat je niet meer dan 5 uur per dag productief kunt zijn. Neem dit mee in je overwegingen voor hoelang je aan het studeren bent.
Spreek dus met jezelf af hoelang je leert, zo ben je op een gegeven moment klaar voor die dag en kun je zonder schuldgevoel Netflixen.
Werkdruk spreiden in je semester/periode
Iedere student herkent dit probleem wel: aan het begin van je periode is alles nog rustig en is er geen wolkje aan de lucht, maar hoe dichter je bij de tentamens komt, hoe gestresder je bent. Ineens staan de tentamens voor de deur en je vraagt je af waarom je niet eerder begonnen bent.
Grote kans dat je er absoluut niet aan moet denken om aan het begin van je nieuwe periode weer opnieuw te moeten beginnen. Dit omdat je tentamens net achter de rug zijn. Toch is het erg verstandig om al aan het begin van de periode te beginnen met plannen. Je wilt namelijk niet dat alles wederom in die laatste weken terecht komt.
Wanneer je de planning voor jezelf hebt gemaakt, houd jezelf er dan ook aan! Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Maak dus ook een realistische planning voor jezelf, waarvan je weet dat het je gaat lukken.
Zo gezond mogelijk leven
Het is inderdaad vanzelf sprekend dat je goed voor jezelf moet zorgen, maar toch is het een belangrijk punt om stress te voorkomen. Voor jezelf koken is ook niet altijd het leukste om te doen. Maar je lichaam werkt een stuk beter als je goed eet, genoeg beweegt en voldoende slaapt. Voor jezelf koken is een stuk gezonder dan een pizza die je hebt laten bezorgen. Minder leuk, maar op de lange termijn is het stukken beter voor je. Het betekent niet dat je dit nooit mag doen, want het is ook een geluksfactor. Maar eet ongezond met mate.
Wanneer je drukke momenten hebt op school ben je misschien eerder geneigd om ongezond te gaan eten, omdat het minder tijd kost en je jezelf ook een leuke break wil geven op die momenten. Maar het is juist in die drukke tijden belangrijk dat je goed eet. Dan merk je fysiek de resultaten van een gezond leven. Je energie niveau is een stuk hoger, je zit lekkerder in je vel en je kunt jezelf langer focussen.
Zeg ‘nee’ zonder een schuldgevoel
Het is erg lastig om ‘nee’ te zeggen tegen iemand die je om een gunst vraagt. Je wilt niet iemand teleurstellen. Je weet van jezelf dat je er eigenlijk geen tijd voor hebt, maar toch wil je de ander tevreden stellen, dat is oké, maar het moet niet ten koste gaan van jou.
Hoe zeg je toch ‘nee’ zonder de ander teleur te stellen?
– Voordat je ‘ja’ zegt bedenk voor jezelf of je hier eigenlijk wel tijd voor hebt. Hoe graag je de ander ook wilt helpen, het moet niet ten koste zijn van jezelf. Een to-do lijst van een ander, moet niet boven die van jou komen te staan.
– Denk eens voor jezelf na wanneer jij voor het laatst een gunst van een ander nodig had. Als die ander ‘nee’ had gezegd. Was je dan boos geworden of teleurgesteld in de ander? Vast niet! Daarom hoef jij je niet schuldig erover te voelen als jij een keer geen tijd hebt.
– Voordat je aangeeft dat je wel kan, bedenk waarom je ‘ja’ zegt. Het kan zijn dat je dat doet om de ander niet teleur te stellen, maar het kan ook zo zijn dat je het doet omdat je het leuk vind om te doen. Als het zo is dat je ‘ja’ zegt omdat je bang bent dat je de ander teleur stelt, is dat eigenlijk geen goede reden.
– Je hoeft niet meteen ‘ja’ of ‘nee’ te zeggen. Je mag er gerust even over na denken. Geef dat aan de ander aan en bedenk later voor jezelf waarom je dit wilt doen ja of nee. Check ook even je planning of je er wel tijd voor hebt.
Plan tijd in voor jezelf
Last but not least: plan tijd in voor jezelf. En daarmee bedoel ik ook echt het inplannen. Tijd nemen voor jezelf is erg belangrijk, hierdoor kun je namelijk even al je spanningen los laten. Zo voorkom je een overvol hoofd met stress.
Het inplannen is erg belangrijk, je bent vaak een hele dag bezig met school en andere activiteiten. Zo nu en dan is een week volgepland met verplichtingen niet erg, maar als elke week erop begint te lijken dan kan dit je breken. In je agenda schrijf je wanneer je college hebt, hoe laat je met vriendinnen hebt afgesproken en wanneer je moet werken. Dus waarom zou je niet me-time in je agenda zetten? Zo weet je zeker dat je die tijd niet inruilt voor nog meer werk
Maar hoe kun je nu het beste even een time-out voor jezelf creëren? Doe dit het liefst dagelijks! Al is het maar een kwartiertje… Het kan je een hoop problemen besparen.
Een goede methode om een time-out te nemen is mindfulness, klinkt heel suf, maar werkt wel. Je hoeft daarvoor niet naar een yoga docent te gaan, het kan gewoon thuis, in je eigen ruimte en comfort-zone. Er is een cursus gemaakt die jij online kunt volgen. Dit is een cursus waarvoor je nog helemaal niks hoeft te kunnen of weten. Je wordt helemaal begeleid; bijvoorbeeld om je negatieve gedachtes om te keren in positieve gedachtes. Zo kun jij je stress leren om te zetten naar iets positiefs, zoals goede motivatie!