Dit is hoe jij jouw examenstress kunt verminderen!
Examens, tentamens of proefwerken, het is en moment wat voor veel zenuwen kan zorgen. Dat je zenuwachtig wordt is best normaal. Het brengt een bepaald niveau van stress met zich mee. En wat spanningen kunnen gelukkig geen kwaad. Deze spanningen zorgen er namelijk voor dat je alerter bent. Het wordt alleen wel een probleem wanneer de stress te veel wordt. Je kunt niet meer goed functioneren onder te veel stress. Wat je natuurlijk helemaal niet wilt wanneer je juist je uiterste best wilt doen! Je wilt deze examenstress zoveel mogelijk verminderen.
Door examenstress kun je niet alleen mentale klachten krijgen, maar ook fysieke klachten. Dit kan jou dan weken belemmeren. Gelukkig kun je wat tegen deze examenstress doen om het te verminderen. In dit bericht lees je verschillende manieren hoe je dit het beste aan kunt pakken!
Ben jij momenteel student en merk je dat je veel last hebt van stress? Bekijk dan dit bericht, waarin ik jou belangrijke tips geef tegen deze stress.
Denk positief
Positief denken klink heel simpel, maar zo makkelijk is het niet. Wanneer je last hebt van zoveel stress is het erg lastig om het positieve in alles te zien. Bij examenstress wil je juist weg kruipen. Je hebt geen zin om überhaupt nog een examen te maken. Het is belangrijk om in te zien wat je tegen jezelf zegt. Denk aan gedachtes als: ‘Ik ga het toch niet halen’ of ‘ik móet het halen’. Zet tegen die negatieve gedachtes een positieve gedachte op.
Zeg tegen jezelf: ‘Ik heb me goed voorbereid’ of ‘Het is ook oké als ik een 6je haal’. Probeer om die negatieve gedachtes tegen te spreken, ookal geloof je ze niet meteen. Blijf ze zoveel mogelijk tegen jezelf zeggen, zodat je deze positieve gedachtes vaker hoort dan de negatieve gedachtes.
Zorg voor voldoende slaap
Slaap is cruciaal, niet alleen op een moment van stress, maar ook in het dagelijks leven. Denk dus niet dat het een slim idee is om een nacht door te halen om zoveel mogelijk stof in je op te nemen. Wanneer je goed bent uitgerust zal jouw brein veel beter werken. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat je hersenen tijdens een nachtje doorblokken minder kennis opslaan. De hersenen kunnen niet ontspannen en daardoor werken ze niet goed. Je kunt lastig verbanden leggen in je hoofd, wat wel belangrijk is tijdens een tentamen.
Zorg dat je op tijd gaat slapen en op tijd op staat, zodat je rustig kunt ontbijten en in alle rust kunt gaan studeren. Daarom is een goede nachtrust een belangrijke voorwaarde voor het studeren.
Vergeet niet dat het oké is om zenuwachtig te zijn
Het is normaal om zenuwachtig te zijn. Het is eigenlijk juist een goed tegen om zenuwachtig te zijn. Dat laat zien dat je dit examen belangrijk vind en dat je er een goed cijfer voor wilt hebben. Dit houdt in dat je je goed in wilt zetten voor dit examen!
Wanneer je tijdens het examen heel zenuwachtig bent, heeft het geen zin om tegen jezelf te zeggen dat je rustig moet blijven. Herinner jezelf eraan dat je op dit moment niet meer dan je best kunt doen. Je hebt je op het examen voorbereid en nu is het de tijd om zo goed mogelijk te laten zien dat je het kan! Schiet bij een vraag die je niet weet meteen in de stress. Ga rustig verder met de andere vragen en kom later op die ene vraag terug. Je maakt het jezelf namelijk erg lastig wanneer je voor een lange tijd bij een vraag blijft hangen die je niet weet. Je kunt jezelf dan helemaal gek maken, wat je tijdens een examen niet kunt gebruiken.
Maak tijd om te ontspannen
Ontspanning is erg belangrijk om examenstress de baas te kunnen worden. Zo geef je jouw lichaam en geest even de ruimte om ‘adem te halen’. Zo kunnen ze een stuk beter functioneren. Maar weet jij van jezelf hoe jij ontspant? Wat zijn de dingen die jou helpen om te ontspannen? Helpt het jou om even naar buiten te gaan? Misschien wordt je rustig van gamen? Het is belangrijk dat je weet waar je echt rustig van wordt. Wanneer je bijvoorbeeld een spannende film gaat kijken kan het alsnog voor een bepaalde spanning zorgen, wat niet per se slecht is, maar op zo’n moment vraagt jouw lichaam om rust.
Wanneer je weet hoe je kunt ontspannen moet je er tijd voor inplannen. Geef jezelf dagelijks verschillende momenten waarop je die rust kunt pakken. Wanneer je vaak kleine rustmomenten geeft werkt dit stukken beter dan bijvoorbeeld één keer een middagje naar de spa. Meerdere momenten van rust zijn daarom erg belangrijk voor het verminderen van examenstress.
Checklist maken
Begin met het maken van een checklist. Wat wil je deze dag allemaal afronden? En wat zou je nog willen doen als je tijd over hebt? Wat ga je doen om te ontspannen? Maak voor jezelf een lijst met daarop alles wat je die dag gedaan wilt hebben. Schrijf dan niet alleen het vak op waar je voor gaat leren, maar denk goed na over de onderwerpen waar je over gaat leren. En welke begrippen moet je daarvoor kennen?
Zorg voor een lijstje die je op je werkplek houd. Zet er afvinkhokjes bij. Wanneer je dan klaar bent met een taak kun je deze met een gerust hart afvinken. Dit geeft dan een enorm goed gevoel. Ook geeft dit weer motivatie om verder te gaan met de volgende taak. En aan het einde van de dag kun je terug kijken op jouw checklist en zie je wat je die dag allemaal hebt geleerd!
Je mag trots op jezelf zijn! Zo kun je die avond zonder zorgen gaan slapen. Merk je die avond dat je toch nerveus wordt? Maak dan alvast een checklist voor de volgende dag. Dan hoef je die taken niet ’s nachts in je hoofd te blijven herhalen, bang dat je het gaat vergeten.
Geen alcohol, koffie of sigaretten
Tijdens de examens of tentamenweek ben je misschien eerder geneigd om alcohol te gaan drinken of om te gaan roken. Je denkt dat dit je wat rust geeft. Wat ook wel voor een moment zo is, maar dit is voor korte duur. Dit geld ook voor koffie. Men denkt dat als we maar genoeg koffie drinken dat we dan goed door kunnen werken. Dit is ook maar voor korte duur, maar daarna zak je weg. Je droogt er namelijk ontzettend van uit. Hierdoor kun je je een stuk minder goed concentreren.
Dingen die je kunt eten én jou helpen
Door stress kan het zijn dat je veel meer gaat eten dan normaal. Gelukkig zijn er producten die juist heel goed zijn voor jouw concentratie en ontspanningsvermogen. Wees goed voorbereid en haal deze producten vast in huis!
- Vis: stimuleert de hersenen.
- Bananen: helpen tegen de zenuwen.
- Chocola: helpt op examenstress te verminderen, volgens wetenschappers.
- Kauwgom/ pepermunt: zorgt ervoor dat je je goed kunt concerteren.
- Pillen om examenstress te verminderen: Passiflora complex forte
Maar onthoud dat een hoop suiker niet helpen tegen examenstress. Ze zorgen even voor een boost, maar na een tijdje ben je futloos. Wat niet handig is wanneer je een lang examen hebt of je die middag nog wilt gaan leren.
Vaker last van stress?
Zou jij willen weten hoe je negatieve gedachtes om zet naar positieve gedachtes, zodat je bijv. niet meer aan het piekeren bent ’s avonds? Of wil je juist dat je geen stress meer ervaart en ben je op zoek naar ontspanning?
Dit zijn verschillende dingen die de huisarts met jou kan bespreken. Helaas is het zo dat de huisarts maar 10 minuten de tijd heeft voor jou, wat kan betekenen dat je je ei niet kwijt kan bij hem/haar. Mocht de conclusie zijn dat je meer tijd nodig hebt, kan de huisarts je doorverwijzen naar een psycholoog. Ongeveer 43% van de volwassenen krijgt ooit in zijn leven professionele psychische hulp. Het is dus helemaal niet raar dat dit voor jou ook een optie zou kunnen zijn!
Er is ook een oplossing voor vanuit huis: een e-cursus die jou gaat helpen bij deze vragen. Dit zorgt ervoor dat je niet langs hoeft te gaan bij een huisarts, maar dat je begeleid wordt door iemand die expert is op het gebied van stress. Je kunt deze cursus thuis en op je eigen tempo doorlopen. Dit is ook een van de redenen dat deze cursus ontzettend goede resultaten behaald.
Kijk eens naar de cursus, lees even wat je er allemaal gratis bij krijgt en maak voor jezelf een keuze. Mocht het zo zijn dat deze cursus je niet bevalt, kun je ook je geld nog terug vragen. Dus grijp deze kans en ga met je stress aan de slag!