/ / Waar is mindfulness goed voor? Lees hier de 10 voordelen!

Waar is mindfulness goed voor? Lees hier de 10 voordelen!

Steeds meer mensen zien de voordelen van mindfulness. Het wordt steeds populairder en dat is niet voor niks. Een aantal oefeningen kunnen jou helpen met het creëren van meer bewustzijn. Dat bewustzijn zal jou helpen om meer te genieten van het leven, om gelukkiger te leven. Ook wetenschappers doen steeds meer onderzoek naar mindfulness. Zij zien dat mindfulness enorm kan helpen met het verminderen van stress. In dit bericht lees je de voordelen die mindfulness nog meer heeft. Benieuwd? Lees snel verder!

Er is een verschil tussen meditatie en mindfulness. Maar er zijn ook zeker overeenkomsten. Ben je benieuwd naar wat het verschil is tussen mindfulness en meditatie? Lees dan dit bericht dat ik daarover heb geschreven. Zo weet je ook meer over wat mindfulness inhoud.

1. Verminderen van stress

Het meest bekende voordeel van mindfulness is het verminderen van stress. Mindfulness heeft zijn populariteit voornamelijk aan dit voordeel te danken. We leven in een gestreste samenleving, waarin mensen maar bezig blijven en vaak vergeten om een moment van rust te pakken. Om even stil te staan bij het moment waarin we leven en om daarvan te genieten.

Wat misschien wel erger is aan dit probleem is dat we vaak vergeten wie we zijn en waar we voor staan. Er wordt heel erg veel van ons gevraagd en we krijgen zoveel prikkels binnen dat we nauwelijks meer weten wat onze passie is. Als gevolg daarvan krijgen we stress en voelen we ons vaker somber.

We zijn bezig met een hoop dingen die we moeten doen of dingen die van ons verwacht worden. We werken dagelijks een lijstje af aan dingen die we moeten doen. Het is lastig om dan te ontspannen, omdat we steeds blijven denken aan de dingen die nog gedaan moeten worden. Zo is ons lijstje nooit af en blijven we gestrest.

Maar hoe kan mindfulness hierbij helpen?
Mindfulness helpt je om het juiste gedeelte van je zenuwstelsel te activeren. Als we ons druk of gestrest voelen staan we op een modus waarbij we kunnen vluchten of kunnen vechten. Je lichaam bereid je ergens op voor. Op dat moment kun je je niet ontspannen of jezelf gelukkig voelen.
Door mindfulness probeer je het deel van je zenuwstelsel te activeren waardoor je je weer
kunt ontspannen en je gelukkig kunt voelen. Er is dan meer ruimte voor focus, creativiteit en ontspanning.

2. Je voelt je minder overspoelt door emoties

Door mindfulness krijg je meer controle over je emoties. Het is niet de bedoeling dat we geen emoties meer hebben en dat we soort robots zijn. Maar het is wel belangrijk dat we grip hebben op de emoties, zodat we daar ons leven niet door laten leiden.

Een simpel voorbeeld is hoe jij je laat leiden door het weer. Veel mensen hebben het gevoel dat de dag al verpest is als het regent buiten. Dit hoeft natuurlijk helemaal niet zo te zijn! Het is enorm zonde om je emoties door zoiets te verpesten. Je kunt het weer namelijk niet veranderen, dus waarom zou je je er druk over maken?

Er zijn verschillende onderzoeken geweest naar mindfulness en hoe mensen daarna reageren op stressvolle situaties of beelden. Men kan deze situaties beter relativeren en er minder emotioneel op reageren.

3. Helpt bij angst

Als jij een piekeraar bent en je snel zorgen maakt is mindfulness zeker wat voor jou! In Nederland heeft 1 op de 10 mensen een angststoornis. Dit zijn niet alleen de mensen die last hebben van angst, maar dit zijn mensen die een diagnose hebben gekregen. Naar schatting is het getal van de mensen die een angststoornis heeft 2 keer zo hoog! Dit komt omdat niet iedereen de diagnose krijgt. Maar het probleem is dus groter dan dat we denken.

We hebben een erg complex brein en wij zijn de enige diersoort op aarde die de mogelijkheid heeft om na te denken over de toekomst. We kunnen fantaseren over wat er zou kunnen gebeuren. Dat is heel erg fijn, want zo kunnen we doelen stellen en een weg maken naar deze doelen. Maar het is aan de andere kant ook erg vervelend. Doordat we fantaseren over de toekomst kunnen we ook bedenken wat er allemaal fout kan gaan. Dat resulteert in angst. Angst voor wat er mogelijk gaat gebeuren.

Mindfulness helpt je met die gedachten. Het kan je brein letterlijk veranderen. Wanneer je regelmatig aan mindfulness doet, wordt het deel van je brein dat angst creëert kleiner en minder actief. Hierdoor kunnen we beter omgaan met de stress, angst en onzekerheden.

4. Verhogen van focus

Om je doelen te behalen heb je vaak focus nodig. Focus helpt je om je emoties te controleren. Mensen die zich goed kunnen focussen hebben meer kans op succes. Een betere focus zorgt niet alleen voor meer productiviteit, maar geeft ook een lagere kans op een ontwikkeling van verslaving. Ook krijg je door een verhoogde focus meer voldoening en heb je minder kans op overgewicht.

In Amerika is er een onderzoek geweest naar wat mindfulness met jouw focus doet. De mensen uit het onderzoek bleken langer ongestoord aan taken te kunnen werken en minder negatieve feedback te geven over deze taken. Dat is niet zo vreemd. Als je 20 minuten op je ademhaling kunt focussen is het een eitje om je te focussen op je dagelijkse taken.

5. Vergroten van empathie

Een van de meesters van mindfulness is de Dalai Lama. Iemand heeft hem ooit gevraagd of hij boos was op de Chinezen omdat ze zijn land innamen. Zijn reactie daarop was: ‘Ze hebben alles van ons afgenomen: moet ik hen ook nog mijn geest geven?’ Zijn geheim van deze kalme reactie is mindfulness. Meerdere studies hebben aangetoond dat zelfs een korte meditatie veel invloed kan hebben op de delen van jouw brein die gelinkt zijn aan empathie en medeleven.

6. Vergroten van creativiteit

Creativiteit is niet alleen voor kunstenaars of artiesten. Creativiteit is iets belangrijks bij alles wat je doet. We kunnen namelijk door onze creativiteit nadenken over een bijpassende oplossing. We hebben allemaal problemen en ze zijn niet allemaal even makkelijk om op te lossen. Mindfulness helpt om deze creativiteit te vergroten. Zo worden andere mentale activiteiten meer naar achteren verschoven, terwijl je met creatieve taken bezig bent. Mindfulness oefeningen vergroot jouw probleemoplossend vermogen. Hierdoor kun je problemen op een creatieve manier oplossen.

Ook omdat we steeds op automatische piloot leven is er vaak geen ruimte voor creativiteit. Je denkt namelijk niet meer na over dingen. Wanneer je die automatische piloot uitschakelt krijg je meer creativiteit.

7. Verbeteren van relaties

Mindfulness gaat niet alleen om het verbeteren van de relatie met je partner, maar van de relatie van alle mensen die op jouw pad komen. Je ziet jezelf, anderen en de wereld in een nieuw perspectief. Jouw eigen ego staat niet meer in de weg. Zo creëer je ruimte om een connectie te maken met iemand. Studies hebben bewezen dat mensen die mindfulness beoefenen beter hun gevoelens kunnen uitdrukken en meer vrede hebben met hun lichaam.

Eerder werd al het genoemd dat je meer empathie krijgt voor anderen. Ook dit draagt bij aan betere relaties met anderen.

8. Verlichten van pijn

We hebben allemaal wel een last van verschillende pijntjes in ons lichaam. Toch kan een groot gedeelte van deze pijntjes alleen in je hoofd bestaan. In 2011 is er een onderzoek geweest die heeft aangetoond dat 80 minuten mindfulness jouw perceptie van pijn bijna kan halveren. Er is nog een onderzoek dat dit bevestigd. Het laat zien dat men door mindfulness een hogere pijngrens heeft.

9. Verbeteren van humeur

Wanneer je minder stress ervaart en minder aan het piekeren bent, ga je sterker in je schoenen staan. Door deze zelfvertrouwen kun je meer uitdagingen aan ook krijg je meer zekerheid pakken en kun je een positieve mentale houding behouden. Zelfvertrouwen groeit naarmate je er meer ervaring mee krijgt. Je krijgt namelijk meer zelfvertrouwen als je het veel uitoefent.

Een groep mariniers die mindfulness oefeningen deden, bleken veel beter in staat om met alle stress en emoties om te kunnen gaan die bij oorlogen en nare situaties komen kijken. Ze bleven alert en in het moment zonder overspoeld te raken door emoties.

10. Meer mentale veerkracht

Met een onzuivere geest is het niet mogelijk om helder te functioneren in het leven. Door mindfulness kom je tot rust en kun je dingen in je leven beter in perspectief plaatsen. Je gaat dus ook beter om met tegenslagen.

Een onderzoek bij een goede vriend van de Dalai Lama heeft aangetoond dat mindfulness de structuur van je hersenen verandert. Het onderzoek gaf aan dat de prefrontale vortex van de man, bizarre verhoudingen had in vergelijking met anderen. Daardoor kon hij zichzelf weer motiveren na tegenslagen en voelde hij zich door de dag heen veel gelukkiger dan ervoor.

Aan de slag met mindfulness

Maakt mindfulness je benieuwd? Ben je nieuwsgierig naar hoe jij een gelukkiger leven kunt leiden met mindfulness? Bekijk deze cursus eens! Deze cursus is gemaakt voor mensen die niet goed weten waar ze moeten beginnen. Het kan je helpen om stappen te ondernemen met mindfulness. Ook geven ze voorbeelden van hoe je ermee aan de slag kunt gaan. Als het een niet voor jou werkt, dan werkt het andere misschien wel. Hierin moet je zelf aan de slag om te ontdekken wat jij fijn vind.

De cursus is online, dus je hoeft nergens heen. Je kunt het gewoon in je eigen huis, in je eigen comfort-zone doen. Je wordt stap voor stap begeleid met handvatten die je in het dagelijks leven kunt toepassen.

Verder is de cursus niet zweverig. Maar krijg je een duidelijk stappenplan met dingen die je in je dagelijks leven kunt doen om een gelukkiger leven te leiden. Het is voor vele een redding geweest, dit kan het voor jou ook zijn. Bekijk de cursus op de link hieronder.

E-cursus Mindfulness

8-weekse cursus
Audiobestanden, video’s en dagelijkse e-mails
Dagelijkse stappenplan
Leer je gedachten beschouwen als je beste vriend
Gratis bonusmodule: Mindfulness op het werk

Similar Posts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *