/ / Waarom lezen goed voor ons is

Waarom lezen goed voor ons is

Van jongs af aan wordt er tegen je gezegd dat lezen belangrijk is, maar we begrijpen niet altijd waarom. Ik heb het zelf ook nooit begrepen. Waarom is het van belang dat ik dit verhaal lees, wat een random iemand heeft geschreven? Wat voor nut heeft dat voor mij? Het is makkelijker te begrijpen wanneer dit over een kennisboek gaat, maar toch heeft het lezen van een leesboek een hoop voordelen!

Problemen met begrijpend lezen

Maar liefst 80% van wat de gemiddelde persoon doet op het werk bestaat uit lezen en schrijven. Je wilt jouw werk wel zo goed mogelijk doen. Je wilt de teksten die je leest goed begrijpen en ervoor zorgen dat de teksten die je schrijft weer goed te begrijpen zijn voor de ander.
In Nederland is 1 op de 6 mensen laaggeletterd. Dit houdt in dat je wel kunt lezen en schrijven, maar niet op het niveau dat je volledig mee kunt draaien in de samenleving. Mensen die laaggeletterd zijn vinden het bijvoorbeeld lastig om formulieren in te vullen, kookboeken te volgen of hun juiste OV-route te begrijpen. Want om al deze dingen te doen, moet je begrijpend kunnen lezen.

Voordelen van lezen

Concentratie

Tijdens het lezen ben je de gelezen tekst aan het omzetten in een bepaalde betekenis met informatie, wat een hoge concentratie vereist. Hoe meer jij leest, des te makkelijker jij je kunt concentreren op een tekst. Concentratie is niet iets wat zomaar aan komt waaien, je traint het. Door meer te lezen, bouw jij aan jouw concentratiespanne.

Begrijpen

Wanneer je net begint met lezen, lees je vaak iets wat je niet helemaal begrijpt. Je leest er overheen en je snapt niet wat er precies met dat ene woord of met die ene zin bedoeld wordt. Maar door verder te lezen, valt het kwartje. Neem nu bijvoorbeeld het woord ‘concentratiespanne’, wat ik zojuist heb gebruikt in deze tekst. Misschien kende je dat woord eerst helemaal niet, maar door de context eromheen heb je toch kunnen begrijpen wat ik ermee wilde zeggen. Dus de volgende keer dat jij het woord ‘concentratiespanne’ ziet staan, weet jij wat de schrijver bedoeld.

Identiteit

Tijdens het lezen ontdek je wie jij bent en wie je niet bent. Wanneer jij een verhaal leest herken jij jezelf in het karakter van een personage. Je legt verbanden tussen het gelezen boek en jouw leven. Op deze manier helpen verhalen jou in de ontwikkeling van je persoonlijkheid en zelfbewustzijn. We zien een parallel met onze wereld en we krijgen een spiegel voorgehouden. Op deze manier staan wordt er bewustzijn gecreëerd over wie wij zijn en wat we nu eigenlijk aan het doen zijn.

Stress verlagend

Boeken zijn een echt middel tegen stress. Wanneer je leest ben je zowel gefocust als ontspannen. Je vergeet op dat moment de wereld om je heen en je zit helemaal in een andere. Hierdoor vergeet je alle punten van stress die je ervoor had. Je bent niet alleen fysiek, maar ook mentaal ontspannen. Je bevindt je in een compleet andere wereld en jij kan zelf bepalen welke wereld jij induikt.


Echte aanraders!

Het is heerlijk om weg te duiken in een goed boek en zoals je hebt kunnen lezen heeft het vele voordelen. Maar waar begin je nu? Welke boeken zijn goed te lezen en ontzettend leuk? Bij deze mijn favorieten:

1. Middernachtbibliotheek
Nora wordt overweldigd door het gevoel dat ze in haar leven verkeerde keuzes heeft gemaakt, en iedereen teleurstelt. Wanneer ze in de Middernachtbibliotheek terechtkomt, een plek tussen leven en dood, krijgt ze de kans om te zien op welke vele manieren haar leven anders had kunnen verlopen.
Middernachtbibliotheek (Paperback)
Middernachtbibliotheek (e-book)

2. Een van ons liegt
Vier studenten, vier geheimen, één moord.
De zeventienjarige Simon Kelleher heeft Bayview Highs beruchte roddel-app ontwikkeld. Hij kondigt groots aan dat hij sappige nieuwe verhalen over vier populaire medescholieren gaat onthullen. Maar dan sterft hij onverwacht voor hun neus.
Een van ons liegt (Paperback)
Een van ons liegt (e-book)

3. Orakel
Op een mistige winterochtend zien Luca en Emma een achttiende-eeuws zeilschip in een bollenveld bij de duinen liggen. Orakel, staat er op de achtersteven. Het ligt er, in alle opzichten, verkeerd. Emma kan haar nieuwsgierigheid niet bedwingen en gaat het luik op het hellende dek binnen. Niemand ziet haar nog terug. Luca blijft verbijsterd achter: hij wilde haar wel achternagaan, maar iets hield hem tegen. De uitdrukking op haar gezicht toen ze door het luik ging, maakte hem bang…
Orakel (Paperback)
Orakel (e-book)

Similar Posts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *