/ / Wanneer ben je mindful? + Mindful gewoontes

Wanneer ben je mindful? + Mindful gewoontes

Steeds meer hoor je over het belang van mindful zijn. Wanneer je mindful bent verbeter je je leven in zekere zin. Wil je weten wat de belangrijkste voordelen zijn van mindful zijn? Lees dan dit bericht. In dit bericht ga ik je meer uitleg geven over wanneer je mindful bent en welke gewoontes je kunt gaan ontwikkelen om meer mindful te zijn in het leven.

Wanneer ben je mindful?

Men probeert bijvoorbeeld bij een meditatie mindful te worden. Dat is dan voornamelijk het doel van zo’n meditatie. Maar wanneer ben je nu mindful? Je bent mindful wanneer je je bewust bent van jouw omgeving, acties en emoties. Het is niet zomaar alert zijn, het gaat nog wat verder dan dat. Het gaat om zorgvuldige aandacht. Je bent volledig aanwezig in het hier en nu. Door jezelf te trainen om meer mindful te zijn krijg je meer het gevoel dat je leeft. Iets wat we tegenwoordig steeds minder ervaren. Dit komt met name door de hoeveelheid media we op een dag tot ons nemen. We zijn een stuk minder aanwezig in ons eigen leven. Wanneer je mindful bent leeft je een stuk bewuster leven en je kunt makkelijker een stapje terug doen om even tijd te nemen voor jezelf.

Verder zijn ook jouw keuzes die je maakt een stuk bewuster, zo ben je een stuk minder impulsief en draai je minder op de automatische piloot.
Als gevolg hiervan ga je ook anders om met stress. Je bent je sneller bewust van jouw grens en weet zo wanneer je deze hebt bereikt. Je kunt jezelf dit trainen door jezelf steeds vaker terug te trekken om intensiever om te gaan met jouw aandacht. Dit heeft een positief effect op jouw persoonlijke, maar ook jouw professionele leven. Je zult meer uit je leven halen!

De gewoontes:

1. Meditatie

Meditatie is de meest bekende manier om meer mindful te worden. Meditatie heeft namelijk veel voordelen voor jouw hersenen. Door regelmatig te mediteren kun je met minder moeite mindful zijn door de dag heen. Je bent tijdens de meditatie als het ware nieuwe connecties aan het maken in je hoofd. Mediteren is net als sporten en gezond eten, je kunt het beter wel doen dan niet, ookal kijk je er tegen op. Mediteren word ook wel het tandenpoetsen voor je brein genoemd. Het is even een goede schoonmaak, je voelt je weer fris na een meditatie.

Tijdens een meditatie probeer je de ‘pauze’ knop in te drukken. Iets wat stiekem best lastig is, maar wat je al snel traint. Je traint dit door je op iets specifieks te focussen, zodat de andere gedachtes niet langs hoeven te komen. Maar toch blijven er willekeurige gedachtes door je hoofd schieten. Misschien merk je eerst helemaal niet op dat je weer diep in gedachte bent. En daarom is iemand die jouw daarin helpt belangrijk. Vaak is dat een opname van iemand die jou door een meditatie begeleid. Iemand die expert is in wat er gebeurt tijdens een meditatie en waar men vaak tegenaan loopt. Zo’n persoon weet dan ongeveer wanneer jij afdwaalt, die jou weet te herpakken.

Wanneer je gaat mediteren is het belangrijk dat je ergens bent waar je je op je gemak voelt. Je kunt het zittend doen of terwijl je ligt. En je hoeft zeker niet in kleermakerszit of op de grond te zitten. Het gaat erom wat jij prettig vind. Verder kun je een meditatie alleen doen of met anderen. Het maakt niet uit of je begint in een groep of dat je alleen begint, het gaat er nogmaals om wat jij het prettigste vind.

2. Mindful eten

We staan meestal niet stil bij het eten wat we in onze mond stoppen. We eten tegenwoordig namelijk meer uit verveling of tijdens sociale omstandigheden. Maar dan gebruiken we eten niet zoals het bedoeld is. Namelijk als voeding, iets wat we nodig hebben om energie uit te halen. En natuurlijk is het super als we er ook nog intens van kunnen genieten. Door mindful te eten zet je voeding weer op de plek waar het hoort. Je legt er jouw focus op wanneer je het eet. Je geniet hierdoor meer van het eten, je eet minder en je proeft meer. Je voelt dan ook een stuk eerder wanneer je buik vol zit. Zo voorkom je het blijven eten totdat je er misselijk van wordt.

Hoe kun je mindful gaan eten? Dit doe je door de focus echt te leggen op het eten. Laat jezelf niet af leiden door een televisie of jouw smartphone. Terwijl je aan het kauwen bent, probeer je zoveel mogelijk smaken en texturen te proeven. En doe dit net zo lang totdat je eten op is. Je zult merken dat je ineens smaken proeft die je niet eerder opmerkte. Een goede oefening voor mindful eten is de rozijnoefening.

3. Sporten

Sporten is één van de snelste manieren om mindful te worden. Als je aan het sporten bent, zit je namelijk helemaal in het moment. Je bent met je aandacht helemaal bij je lichaam. Soms kunnen de gedachten even afdwalen, maar je zal je meer mindful voelen dan wanneer je op de bank voor je uit aan het staren bent.

Verder is een sport zoals basketbal een stuk gemakkelijker om mindful te worden dan bijvoorbeeld hardlopen. Tijdens hardlopen kunnen jouw gedachten namelijk helemaal afdwalen. Je hoofd raakt dan niet per se ‘leeg’. Maar tijdens basketbal ben je bezig met een tactiek, je bent met anderen bezig, je voelt de textuur van de bal en je draait minder op de automatische piloot.

Onder het sporten kun je in dit geval ook seks lezen. Als je namelijk erg opgewonden bent en je bent heel intiem met een partner dan voel je alles wat je kunt voelen. Je bent tijdens de seks erg gemakkelijk in het hier en nu.

4. Dagelijks stappenplan met een e-cursus

Maakt mindfulness je benieuwd? Ben je nieuwsgierig naar hoe jij een gelukkiger leven kunt leiden met mindfulness? Bekijk deze cursus eens! Deze cursus is gemaakt voor mensen die niet goed weten waar ze moeten beginnen. Het kan je helpen om stappen te ondernemen met mindfulness. Ook geven ze voorbeelden van hoe je ermee aan de slag kunt gaan. Als het een niet voor jou werkt, dan werkt het andere misschien wel. Hierin moet je zelf aan de slag om te ontdekken wat jij fijn vind.

De cursus is online, dus je hoeft nergens heen. Je kunt het gewoon in je eigen huis, in je eigen comfort-zone doen. Je wordt stap voor stap begeleid met handvatten die je in het dagelijks leven kunt toepassen.

Verder is de cursus niet zweverig. Maar krijg je een duidelijk stappenplan met dingen die je in je dagelijks leven kunt doen om een gelukkiger leven te leiden. Het is voor vele een redding geweest, dit kan het voor jou ook zijn. Bekijk de cursus op de link hieronder.

E-cursus Mindfulness

8-weekse cursus
Audiobestanden, video’s en dagelijkse e-mails
Dagelijkse stappenplan
Leer je gedachten beschouwen als je beste vriend
Gratis bonusmodule: Mindfulness op het werkSimilar Posts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *