/ / Wat is minimalisme? Wat houdt het in? Lees hier de voordelen

Wat is minimalisme? Wat houdt het in? Lees hier de voordelen

Volgens het woordenboek

Minimalisme is de poging om dingen tot hun eenvoudigste vorm, karakter of functie te herleiden


Dit geeft dus aan dat de betekenis op zichzelf staande ingaat op eenvoud. De eenvoud van je bezittingen en wat het voor je betekent. Minimalisme is daarin herkenbaar. Echter, je bent geen minimalist als je er niet bewust mee bezig bent. Er zijn genoeg mensen die niet een hoop spullen hebben, maar zij zijn geen minimalist. Om een minimalist te zijn moet je de bewustwording hebben en er naar handelen.

Minder spullen

Wanneer je aan minimalisme denkt, denk je al snel aan een lege kamer met een tafel en een stoel. Minimalisme betekent voornamelijk het hebben van minder spullen. Wanneer je minder spullen bezit kun je je focussen op de belangrijkere dingen in het leven. Hoe werkt dat precies? Je kent het vast wel, je hebt je kamer netjes opgeruimd en je hebt een hoop spullen die door de kamer heen lagen in kastjes of dozen gestopt. Maar binnen de kortste keren ligt alles weer verstrooid over je kamer.
Wanneer je een groot deel van deze spullen weg doet, wordt de kans heel klein om nog een zooitje van je kamer te maken.

Deze ochtend was ik de badkamer aan het schoonmaken en ik zag dat er 3 verschillende deodorant flessen van mijn vriendin op het kastje stonden. Uiteraard ging ik even naar haar toe en vroeg ik: “Waarom staan er 3 verschillende deodorant flessen op het kastje?”. Ze zei dat ze ze allemaal gebruikte! Ik weet niet hoe ik dat voor me moet zien, maar ik liet het maar gewoon gaan. Nu ik eraan terug denk snap ik het nog steeds niet, waarom zou je 3 verschillende deodoranten gebruiken? Aan een fles heb je toch genoeg? Die andere 2 zou ik in de voorraadkast zetten om later te gebruiken, op deze manier staan ze ook niet in de weg.

Ook je kledingkast zit al snel vol met kleding die je nooit meer aantrekt, dit ligt enorm in de weg. Wanneer je de kleding die je niet meer gebruikt weg geeft krijg je meer overzicht van de kleding die je op dat moment hebt liggen. Ook staat het een stuk schoner en frisser! Een ander voordeel is de drempel voor het schoonmaken die een stuk kleiner wordt. Het uitstel gedrag wordt minder omdat je minder hoeft op te ruimen!

Focus op het essentiële

Welke bezittingen zijn voor jou essentieel? Dit verschilt natuurlijk erg per persoon. Wanneer je 20 bent, kan reizen voor jou essentieel zijn. Op dat moment in je leven vind je een huis nog niet essentieel. Dit kan veranderen wanneer je 35 bent, een huis is dan misschien wel essentieel. In die periode van je leven wil je dat je kinderen een eigen kamer hebben en dat je slaapkamer groot genoeg is voor een tweepersoonsbed en een grote kast voor jou en je vriend/vriendin. Misschien kies je dan wel voor een huis dat niet al te groot is met weinig spullen, zodat je geen tijd verspilt aan schoonmaken, opruimen en organiseren.

Iets wat niet essentieel is, is bijvoorbeeld die 2 extra deodorant flessen. Deze zijn eigenlijk overbodig. Doordat je deze laat staan in je huis oogt het ook erg rommelig. Dit zorgt voor onrust in je hoofd, wat je ten alle tijden moet zien te vermijden.

Waar wordt je gelukkig van?

Van welke spullen in je huis wordt je echt gelukkig? Zijn dat schilderijen van je kinderen? Misschien is het wel je boekenkast met boeken van je kindertijd tot nu toe? Zoals je eerder hebt kunnen lezen gaat minimalisme over het ontspullen. Maar waarom zou je dingen weg doen als je er gelukkig van wordt? Persoonlijk ben ik een groot fan van films. In mijn berging staat een grote doos met allemaal DVD’s. Kijk ik deze elke week? Nee, ik heb daar echt niet altijd de tijd voor en het is zeker niet iets wat ik echt nodig heb in mijn leven. Maar het is iets waar ik wel gebruik van maak en wanneer ik dat doe krijg ik een boost aan geluk. Daarom zijn mijn DVD’s voor mij belangrijk en ga ik deze niet weg doen.

Er zijn een hoop spullen in mijn huis die niet essentieel zijn en waar ik niet gelukkig van wordt. Zo zijn er een hele hoop ‘decoratie’ spullen in mijn huis. Deze dingen hangen in mijn huis rond en het staat eigenlijk in de weg, maar ja het is een leuk decoratie stuk denk ik al snel. Echter is dit gewoon een opvulling van een ruimte in mijn huis, ik vind het niet mooi, ik hecht er geen waarde aan, maar toch geef ik het niet weg. Ik sta daar regelmatig bij stil. Is het wel iets waar ik gelukkig van wordt en heeft het enige waarde voor mij?

Deeleconomie

Kijk eens wat je in je schuur/berging hebt liggen? Een tent, fietspomp, opblaasbootje, slee, ski’s etc. Dit zijn bezittingen die je eens in de zoveel tijd nodig hebt en waar je veel plezier uit haalt. Maar wanneer je je schuur of berging binnen komt lopen, ligt het al snel in de weg. Toch hoeft dit niet iets te zijn wat je dan voor die ene keer koopt en voor jaren in je schuurtje moet houden. Deze dingen kun je van een ander voor een keer lenen en terug brengen. Op deze manier kun je toch gebruik maken van de spullen, maar ligt het niet in de weg.

Wat je bijvoorbeeld ook kunt doen is iets tweedehands op marktplaats kopen en na je gebruik doorverkopen. Hier is overigens wel discipline voor nodig. De neiging om de spullen toch in een hoekje van je schuur te duwen is namelijk groot. Dit is de makkelijkste manier om er niet mee te hoeven dealen. Toch stoot je je voet er steeds tegen als je wat wilt halen uit je schuurtje.
Misschien kun je er nog wat aan verdienen. Als je een slee voor 10 euro koopt op marktplaats kun je proberen om het door te verkopen voor 15 euro. Levert het ook nog eens wat op!

Voordelen van minimalisme

Door dit bericht heen heb ik een aantal voordelen van minimalisme laten zien, maar ik zal ze voor je nog even op een rijtje zetten:

  • Het is goedkoper, je wordt bewuster van de dingen die je in je huis brengt. Hierdoor koop je een stuk minder en bespaart dat een hoop geld.
  • Het is milieuvriendelijk, onze grootste impact op het milieu komt van spullen. Met name de productie van elektronica brengt veel schade met zich mee. Wanneer je zoveel mogelijk uit je spullen haalt hoef je niet altijd het nieuwste van het nieuwste.
  • Je houdt meer tijd over, je hoeft een stuk minder schoon te maken. Ook ben je sneller klaar met schoonmaken, omdat er minder spullen staan die stof vergaren.
  • Het is gemakkelijk, het kost amper energie om bezittingen weg te doen. Het hoeft namelijk helemaal niet je doel te zijn om alles in één dag gedaan te hebben, dit kan je doen op je eigen tempo. Verder is het vooral het bewust omgaan met je spullen waar je veel uithaalt.
  • Het is bevrijdend, door minder bezittingen te hebben voel je je een stuk lichter. Alsof er een zware last van je afvalt. Je bent niet meer afhankelijk van je bezittingen.
  • Je hebt meer overzicht. Omdat je alles een zinvolle plek geeft en minder spullen hebt liggen, raak je minder snel je bezittingen kwijt. Je geeft jezelf een hoop overzicht wat jou rust gaat geven!

Aan de slag met minimalisme!

In dit bericht heb je kunnen lezen dat minimalisme vele voordelen heeft. Het is een mindset die jou kan helpen om minder spullen in je leven te brengen. Ook kan het je helpen om juist van die spullen af te komen en om in te zien dat bedrijven op zoek zijn naar jouw geld.

Voor veel mensen is het ook een proces dat ervoor zorgt dat je bewuster in het leven staat, minder afleiding hebt van de spullen om je heen. Zo kun je je op belangrijkere dingen in het leven richten, zoals je familie en vrienden. Zij hebben namelijk niks aan jou als jij steeds bezig bent met nieuwe spullen in huis halen en op zoek bent naar de beste producten met de beste deals.

Ga eens aan de slag met het minimalisme! Dit kan jou helpen om bewuster en gelukkiger in het leven te staan. Probeer deze cursus, het helpt je enorm goed om de eerste stappen te maken. Niet goed = geld terug. Dus het is zeker het proberen waard!

Wil je meer te weten komen over de cursus? Klik dan op de link hier beneden om naar mijn review over de cursus te gaan. Hier lees je meer over de ins en outs van de cursus en kun je kijken of het iets voor je is.

E-cursus: Minimalisme

4 modules
Meer ruimte en vrijheid in je leven
Een bewuster leven leiden
Ruim je leven op en creëer meer tijd, ruimte en vrijheid voor je dromen en doelen in 7 weken.
Gratis Bonusmodule: minimalisme voor het gezin

Similar Posts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *