/ / Wat te doen tegen stress? 5 tips die stress verminderen!

Wat te doen tegen stress? 5 tips die stress verminderen!

Iedereen ervaart stress. Of dat nu iets dagelijks is of niet. De een raakt ook van iets anders gestrest dan de ander. Zo kan de een erg stressen om een deadline terwijl een ander strest over een scheiding. Het verschilt voor iedereen. En omdat de oorzaak voor iedereen anders is, is ook de oplossing voor iedereen verschillend. Een voordeel: je bent nooit de enige die stress ervaart zoals jij dat doet. Zo zijn er dus ook oplossingen die kunnen helpen voor jouw manier van stress.

In dit bericht ga ik het hebben over het verminderen van stress. En het maakt dan niet uit of dat een hevig gevoel van stress is of niet. Deze oplossingen zijn overal op toe te passen. Het enige wat verschilt is of het ook bij jou gaat helpen. Maar één ding is zeker: er zit minimaal één oplossing tussen die jou gaat helpen!

1. Beweging

Beweging is goed voor iedereen! Je krijgt er meer energie van – ja, ookal kost het je energie – en een fit lichaam. Maar beweging is ook mentaal goed voor je. Je komt ervan tot rust. Tijdens het sporten raakt je hoofd even leeg. Verder is het zo dat het stresshormoon cortisol minder in je lichaam zit tijdens het sporten. Hierdoor zal je je een ontspannen en uitgerust voelen. De stress zakt dan enorm af.

Wanneer je het gevoel hebt dat je geen tijd hebt om te sporten is het juist een teken om te gaan! Je bent op dat moment zo druk met werk, vrienden en andere dingen, dat daar veel stress bij kan komen kijken. En juist dan is het goed om een moment te pakken om even te gaan sporten. En doe dan iets wat je heel erg leuk vind om te doen. Als je niet zo’n hardloper bent, kun je ook iets anders gaan doen. Denk aan fietsen, yoga of skaten. Als je maar in beweging komt, zodat je stresslevel daalt!

2. Vermijd suikers en cafeïne

Probeer snelle suikers, zoals snoep en koek te vermijden. Deze zorgen ervoor dat de suikerspiegel in jouw bloed gaat pieken. Je krijgt daardoor een zogenaamde sugar-high. Het zorgt ervoor dat je je super gelukkig, energiek en sterk voelt. Maar helaas daalt de suikerspiegel net zo snel als deze stijgt. Dan komt de zogenaamde sugar-crash. Je voelt je ongelukkig, futloos en je hebt enorme trek. Hierdoor pak je weer suikerrijk voedsel en begint de hele cirkel weer opnieuw. Deze schommeling zorgt voor stress in jouw lichaam. Vermijd daarom snelle suikers, want hoe evenwichtiger je voeding, hoe evenwichtiger je humeur. Wanneer je jouw humeur stabiel hebt, kun je je stress verminderen.

Men gaat vaak meer koffie drinken wanneer ze veel bezig zijn met werk. Men neemt dit vaak voor extra adrenaline. Hierdoor ben je minder slaperig en ben je minder moe. Maar door te veel cafeïne word je vaak onrustig en prikkelbaar. Je kunt zelfs last krijgen van hartkloppingen en rusteloosheid. Het zorgt ervoor dat je gevoeliger bent, dus ook gevoeliger voor stress. Daarnaast stimuleert het de aanmaak van cortisol, het stresshormoon.

3. Mediteren

Mediteren is een van de beste manieren om stress te verminderen. Zet je telefoon even uit, zoek een rustig plekje, adem in en uit en relax. Meditatie en mindfulness zorgen ervoor dat je je kunt ontspannen. Misschien herken je dit gevoel: je voelt je vermoeid en je weet niet waar het vandaan komt. Onbewust houd je een hoop spanning vast in je lichaam door je dagelijkse stress momenten. Dit zorgt ervoor dat je je zo vermoeid voelt.

Om dit probleem aan te pakken kun je meditatie en mindfulness als medicijn gebruiken. Het zorgt ervoor dat je je bewust wordt van je ademhaling, het leert je luisteren naar je eigen lichaam. Wanneer je het gevoel van stress op voelt komen, kun je truckjes toepassen, waardoor het gevoel zakt. In het begin is dit even wennen, maar door te oefenen en met wat hulp wordt dit steeds makkelijker.

4. Schrijven

Wanneer je veel aan je hoofd hebt, helpt het om je hoofd leeg te maken. Dit kun je doen door bijvoorbeeld te sporten of te mediteren. Maar iets anders dat helpt is het schrijven. Dit hoeft niet per se een dagboek te zijn of een heel verhaal. Maar je kan ook je to-do lijstje opschrijven of hetgeen waar je je zo zorgen om maakt. Door dit op te schrijven haal je als het ware de problemen en gedachtes uit je hoofd. Probeer zo veel mogelijk van je af te schrijven.

Het zorgt voor enorme rust in je hoofd om dit allemaal van je af te hebben gezet. Door het op papier te schrijven kun je het ook vanuit een ander perspectief te bekijken. Je kunt even kijken naar de dingen waar je je zoal druk om maakt. Het zorgt ervoor dat je kunt reflecteren op jezelf. Dat je het even vanaf een afstand kunt bekijken wat je rust brengt.

5. Zoek uit waar je stress vandaan komt

Wanneer je weet waar jouw stress vandaan komt, kun je er gericht aan werken om deze situaties te voorkomen. Het is alleen niet voor iedereen even gemakkelijk om daar achter te komen. Iets wat vaak helpt is het praten met anderen. Zij zien jou vanuit een ander perspectief dan dat jij jezelf ziet. Vaak hebben zij ook eerder in de gaten waardoor je je rot voelt. Denk daarbij aan je partner of aan een goede vriend of vriendin.

Zodra je erachter bent gekomen kun je ervoor zorgen om die stressvolle situaties uit de weg te gaan of om iets te vinden wat deze situatie minder stressvol maakt. Ook daarmee kan een ander jou helpen. Het helpt erg als anderen met jou meedenken daarover. Misschien ben je te hard voor jezelf en zie je dat niet in. Anderen kunnen jou dan laten zien hoe je dit beter kunt aanpakken.

Ga aan de slag!

Zou jij willen weten hoe je negatieve gedachtes om zet naar positieve gedachtes, zodat je bijv. niet meer aan het piekeren bent ’s avonds? Of wil je juist dat je geen stress meer ervaart en ben je op zoek naar ontspanning?
Dit zijn verschillende dingen die de huisarts met jou kan bespreken. Helaas is het zo dat de huisarts maar 10 minuten de tijd heeft voor jou, wat kan betekenen dat je je ei niet kwijt kan bij hem/haar. Mocht de conclusie zijn dat je meer tijd nodig hebt, kan de huisarts je doorverwijzen naar een psycholoog. Ongeveer 43% van de volwassenen krijgt ooit in zijn leven professionele psychische hulp. Het is dus helemaal niet raar dat dit voor jou ook een optie zou kunnen zijn!

Er is ook een oplossing voor vanuit huis: een e-cursus die jou gaat helpen bij deze vragen. Dit zorgt ervoor dat je niet langs hoeft te gaan bij een huisarts, maar dat je begeleid wordt door iemand die expert is op het gebied van stress. Je kunt deze cursus thuis en op je eigen tempo doorlopen. Dit is ook een van de redenen dat deze cursus ontzettend goede resultaten behaald.

Kijk eens naar de cursus, lees even wat je er allemaal gratis bij krijgt en maak voor jezelf een keuze. Mocht het zo zijn dat deze cursus je niet bevalt, kun je ook je geld nog terug vragen. Dus grijp deze kans en ga met je stress aan de slag!

E-cursus: Omgaan met zorgen en stress

Weg met negatieve gedachtes, op naar optimisme!
Leren om het beste te zien in elke situatie
Stress transformeren naar blijvende ontspanning
Meer dan 15.000 mensen waren je voor!
Nu met 2 extra bonussen
Nu tijdelijk van 199,- naar 59,-


Similar Posts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *