Zo begin je met minimalisme!
Minimalisme helpt een hoop mensen om meer rust te brengen in hun leven en in hun huis. Maar veel mensen denken dat minimalisme heel extreem is. Dat je alles uit je huis haalt en alleen het essentiële behoud. Maar dat is niet het geval. Wil jij meer weten over wat minimalisme is en wat het precies inhoudt? Bekijk dan dit bericht.
Misschien weet je al wat minimalisme inhoudt en wil je eraan beginnen, maar weet je niet goed hoe. Dan is dit bericht perfect voor jou! In dit bericht ga ik je uitleggen hoe je ermee kunt beginnen en om erachter te komen wat bij jou past.
Kopen om het Kopen
We leven momenteel in een consumptiemaatschappij, waarin we meer consumeren dan ooit te voren. Oftewel: we gaan voor vermaak naar de stad en gaan spullen kopen. Met deze gekochte spullen komt een gevoel van volmaaktheid. Alsof je nu alles in je leven hebt wat je nodig hebt. Verder pronken we ook met deze spullen. We laten aan anderen zien wat we hebben en hoe goed ons leven is. We hebben het gevoel dat onze status verhoogt is, als we dat ene product kunnen kopen.
Er zijn veel mensen die zoveel verdienden dat ze alles konden kopen wat ze maar wilden. En zij zijn er later achter gekomen, dat het gevoel van blijdschap na aankoop van het product, maar tijdelijk duurt. Het leven is niet mooier of beter nadat je een duurdere auto hebt gekocht. Twee bekende minimalisten Joshua & Ryan, waren in het begin van hun adolescentie veel bezig met het behalen van een hoog salaris. Want dat is wat iedereen je vertelt. Wordt een dokter want dan heb je het gemaakt! Verdien veel geld zodat je nooit zorgen hebt! Maar dat is niet het geval. Joshua & Ryan vertellen anderen over hun weg naar minimalisme en over wat het hun gegeven heeft. Ze kwamen erachter dat minder spullen je minder zorgen geeft en dat het je lichter laat voelen. Terwijl veel spullen en ook dure spullen juist meer gewicht op je leggen.
Mensen die ons het gevoel geven dat we een bepaald product moeten hebben, verdienen een hele hoop geld aan ons. We zijn namelijk constant bezig met het jagen op de beste producten die ons leven beter gaan maken. Alles blijft zich verder ontwikkelen. En dat gaat steeds sneller, waardoor er steeds een nieuw en beter product is. Het product dat we op dat moment hebben, geeft ons dan geen voldoening meer, waardoor we het nieuwe product willen kopen.
Gelukkig zien steeds meer mensen in dat waar we momenteel mee bezig zijn, dat we er niet gelukkiger van worden en dat we ons suf aan het consumeren zijn. Er wordt ons vertelt wat het beste is om te kopen, waardoor onze uitgaven veel op elkaar zijn gaan lijken. Maar wat vind jij eigenlijk het consumeren waard? Als er een wereld was zonder al die reclames, wat zou jij kopen?
Beginnen met minimalisme
1. Motivatie
Schrijf op waarom je graag wilt beginnen met minimalisme. Wat wil je er uit halen. Wat is jouw motivatie? Wil je misschien minder tijd kwijt zijn aan het organiseren van je spullen? Of wil je graag minder spullen in je huis om er minder afhankelijk van te zijn? Misschien weet je het niet zo goed waarom je graag wilt beginnen. Denk er eens over na. Je hoeft nog geen doel op te schrijven, maar wel een motivatie om te beginnen. Waar doe je het voor?
Als je het hebt opgeschreven kun je het ergens neerleggen of ophangen waar je het vaak ziet. Want in het begin zal minimalisme iets zijn waar je veel over denkt, maar na een tijdje vergeet je langzaam waar je mee bezig was en wat je reden was om ermee te beginnen. Zorg daarom dat je niet vergeet wat je motivatie was. Want waar een wil is, is een weg.
2. Begin bij een ruimte in je huis
Nu je hebt besloten om te beginnen met minimalisme, kun je aan de slag. Maar waar ga je beginnen? Er is zoveel wat je kunt doen, maar wat is het aller eerste? Begin bij een ruimte in je huis. Geef jezelf voor die ene ruimte een week om alles door te lopen. Wat wil je graag behouden en wat niet? Er zijn een aantal manieren waarop je kunt beslissen of je iets behoud of weg doet.
– Je bedenkt of je het de laatste 2 weken hebt gebruikt.
– Ga na wat voor waarde het heeft. Als het veel waarde heeft, maar het staat in de weg, maak dan een fotoboek van spullen waar je waarde aan hecht, maar die het niet waard zijn om te behouden.
– Heeft het een toegevoegde waarde? Veel mensen hebben in hun huis verschillende bijzettafels en kasten met versieringen erop wat niet echt gebruikt wordt, maar wat er al zolang staat, dat het niet eens meer opvalt dat je het hebt.
– Wordt je er blij van? Die schilderijen aan de muur, vind je die nu nog steeds mooi? Die vazen in het raamkozijn, wordt je daar gelukkig van?
– Zijn er spullen die je dubbel hebt?
Loop alles in die ruimte door, echt alles. En geef jezelf de tijd. Het hoeft niet allemaal in een keer, je kunt het voor jezelf opdelen in verschillende dagen. Maar zorg dat je het wel goed doet. Want het zou zonde zijn als je er snel doorheen loopt en er dan achterkomt dat je niet door alle laatjes heen bent gegaan en dus weer opnieuw naar die kamer moet gaan kijken.
3. Vervang iets niet als het stuk is, repareer het
Stel je voor: je favoriete schoenen die je veel draagt gaan kapot. De zool laat los en het is niet fijn om er meer op te lopen. Kijk dan of de schoenenmaker het kan maken! Zelf heb ik elk jaar een paar schoenen die ik bijna elke dag draag. Maar omdat ik ze zo vaak draag zijn ze na een jaar echt wel uitgelopen. Dan moet ik op zoek naar nieuwe schoenen. Ik vind het altijd zo moeilijk om schoenen te vinden die ik leuk vind, zeker omdat ik er niet te veel geld aan uit wil geven. Vaak kom ik op een soortgelijke schoen uit, maar net ietsjes anders. En dan denk ik bij mezelf: “waarom heb ik nu zoveel geld uit gegeven aan schoenen die ik minder leuk vind dan mijn oude schoenen?” Dus ik heb besloten om mijn oude schoenen op te laten knappen door een schoenenmaker! En daar ben ik zo blij mee! Mijn favoriete schoenen zijn weer bruikbaar en ze zien er als nieuw uit. En bovendien kost het niet zo veel geld.
Waarom zou je ook een nieuwe telefoon kopen als je oude stuk is? Als het toch een redelijk goede telefoon is waar je blij mee bent, waarom zou je dan honderden euro’s uitgeven om een nieuwe te halen, terwijl je het ook kan laten repareren?
Natuurlijk is het in sommige gevallen echt wel verstandiger om het opnieuw te kopen. Als je een telefoon hebt van 5 jaar oud en het gaat kapot, dan is het inderdaad wel tijd om een nieuwe te kopen. Of als je fietsband gaatjes heeft en hij wordt steeds lek. Koop dan iets nieuws. En ik zou adviseren om dan meteen iets te kopen wat een lange tijd meegaat. Niet dat je al snel weer een kapotte telefoon of schoen hebt. Daar schiet je niks mee op. Dan ben je vaak ook duurder uit, dan wat de bedoeling was.
4. Noteer je uitgaven
Om bewuster om te gaan met de dingen die je in huis haalt, kun je een uitgaven lijstje maken. Wat zijn de dingen waar jij in een maand geld aan uitgeeft? Zijn dat spullen die je echt nodig hebt? Of zijn dat spullen die je hebt gekocht omdat je in de stad was en bedacht dat het een leuk idee was om dat in huis te halen? Als je een maand bijhoudt wat je allemaal koopt en hoeveel je dat gekost heeft, kun je erop terug kijken. Dan kun je zien wat jij op dat moment belangrijk vind om geld aan uit te geven. Want geef toe, werken doe je niet alleen maar omdat je het leuk vind, je wilt er ook geld mee verdienen.
Probeer ook voor een maand te letten op wat je allemaal koopt, wanneer je bent begonnen met minimalisme. Probeer dingen te kopen waarvan jij het echt belangrijk vind. Noteer ook die maand wat je allemaal koopt. Wat zijn de verschillen tussen de ene maand en de andere? Wat heb je tegen jezelf gezegd in de afgelopen maand om minder te kopen? Bedenk wat dit voor je kan betekenen!
Kijk ook eens naar de maand waarin je nog niet lette op wat je in huis haalde. Welke spullen gebruik je nu nog van die maand? Welke uitgaven zou je terug willen draaien en welke niet?
Het doel van het noteren is dat je je bewust wordt van wat je allemaal in een maand in je huis brengt. Breng je net zo veel in huis als dat je weg doet? Of haal je 2x zoveel spullen in je huis als dat je weg doet. Dan kan het namelijk zo zijn dat je de balans in huis verliest.
Aan de slag met de beste handvatten
In dit bericht heb je kunnen lezen dat minimalisme vele voordelen heeft. Het is een mindset die jou kan helpen om minder spullen in je leven te brengen. Ook kan het je helpen om juist van die spullen af te komen en om in te zien dat bedrijven op zoek zijn naar jouw geld.
Voor veel mensen is het ook een proces dat ervoor zorgt dat je bewuster in het leven staat, minder afleiding hebt van de spullen om je heen. Zodat je je op belangrijkere dingen in het leven kan richten, zoals je familie en vrienden. Zij hebben namelijk niks aan jou als jij steeds bezig bent met nieuwe spullen in huis halen en op zoek bent naar de beste producten met de beste deals.
Ga eens aan de slag met het minimalisme! Dit kan jou helpen om bewuster en gelukkiger in het leven te staan. Probeer deze cursus, het helpt je enorm goed om de eerste stappen te maken. Niet goed = geld terug. Dus het is zeker het proberen waard!
Wil je meer te weten komen over de cursus? Klik dan op de link hier beneden om naar mijn review over de cursus te gaan. Hier lees je meer over de ins en outs van de cursus en kun je kijken of het iets voor je is.